FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Cine pe cine salvează? 5 lucruri inedite despre noul mandat al lui Stoican la Dinamo

Viitorul lui Cosmin Matei la Dinamo depinde de Flavius Stoican / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor +7   FOTO
Viitorul lui Cosmin Matei la Dinamo depinde de Flavius Stoican / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat luni, 27 decembrie 2021 07:50 / Actualizat luni, 27 decembrie 2021 09:10

Toate fațetele numirii lui Flavius Stoican la Dinamo. Tehnicianul se confruntă în noul mandat cu figuri familiare, dar și cu situații pe care le-a mai întâmpinat și în trecut. Cum le va gestiona acum?

Iată cinci lucruri inedite despre noul mandat al lui Stoican la Dinamo: 

1. Karma?! Stoican - Rednic, copy-paste după șase ani

În Ștefan cel Mare, evenimentele se succed de mult timp cu o ciclicitate demnă de film. Flavius Stoican revine la Dinamo după o pauză de mai bine de șase ani și-l înlocuiește pe nimeni altul decât omul care îi lua locul în primăvara lui 2015

Atunci, exasperați de seria negativă a lui Stoican, șefii n-au mai așteptat încheierea sezonului și l-au adus pe Rednic cu câteva etape înainte de finalul campionatului, pe care „câinii” l-au terminat pe locul 7. 

Acum, în plin sezon, Rednic a intrat în „rolul” sacrificatului, salvatorul ales de conducere fiind Stoican.

Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
+3 FOTO
  • Gazeta anunță, în mai 2015, venirea lui Rednic în locul lui Stoican (stânga). Șase ani mai târziu, rolurile s-au inversat (dreapta)

Rednic al III-lea”, titra Gazeta Sporturilor la acel moment. Au urmat de atunci alte două mandate ale „Puriului” și niciunul nu s-a terminat bine. Ca fapt divers, Stoican e acum tot la al treilea descălecat la Dinamo.

DINAMO. Stoican pleacă din țară și le-a transmis șefilor să rezilieze cu cine pot » 11 fotbaliști intră de luni la negocieri
DINAMO
DINAMO. Stoican pleacă din țară și le-a transmis șefilor să rezilieze cu cine pot » 11 fotbaliști intră de luni la negocieri

2. Pentru Rednic „ciumă”. Ce decide Stoican? 

Doar doi fotbaliști prezenți în echipă la ultimul mandat al lui Stoican se mai regăsesc și acum la Dinamo: Cosmin Matei și Steliano Filip. Pentru cei doi, excluși din lot de Rednic, Stoican ar putea fi colacul de salvare și garantul că vor continua să joace fotbal și din 2022. 

În urmă cu șase ani, aceștia se numărau printre oamenii de bază ai lui Stoican. Matei era „decarul” echipei, titular constant, în timp ce Filip era văzut drept unul dintre tinerii de perspectivă din echipă. 

Ediția de astăzi a Gazetei dezvăluie că Stoican va avea zilele viitoare o discuție decisivă cu Matei și cu Filip, pentru a vedea dacă îi va păstra sau nu în lot.

Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
+3 FOTO
  • Flavius Stoican îl ceartă pe Steliano Filip, într-un meci din 2014. Vom mai revedea această ipostază și în 2022? Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

3 Dintr-o insolvență într-alta

În momentul în care Stoican a fost dat afară de la Dinamo, în mai 2015, Dinamo încă se afla în insolvența din „era Negoiță”, procedură încheiată în toamna acelui an. Acum, Stoican revine tot în mijlocul unei insolvențe, într-o perioadă în care clubul are probleme financiare și mai accentuate. 

Cu un an înainte, tot cu Stoican pe bancă, Dinamo a încheiat sezonul 2013-2014 pe locul 4. Din cauza insolvenței, roș-albii nu primeau însă licența pentru a participa în cupele europene. 

„Chiar dacă nu o să participăm în Europa League, nu e un capăt de țară. Era ideal pentru mine să participăm. Asta e situația, nu dezarmăm. Bine este că de acum încolo chiar nu o vor fi probleme din punct de vedere financiar la echipă. Am avut o discuție cu domnul Negoiță și dânsul este mai mult decât optimist în ceea ce privește viitorul nostru. Ce e bine este că noi construim pe o temelie curată de acum încolo”, spunea Stoican la acel moment. 

Acum, în loc de cupe europene, tehnicianului i-a fost încredințată misiunea deloc la îndemână de a salva echipa de la retrogradare și, implicit, faliment.

4 Nici acum n-are susținerea galeriei

Prin simplul fapt că Iuliu Mureșan l-a ales pe el pentru a-l înlocui pe Rednic, Stoican s-a transformat într-un inamic al galeriei dinamoviste

Sau, altfel spus, a revenit în postura ingrată în care se afla în 2015, când olteanul începuse să fie contestat la fiecare meci de PCH. Lucrurile escaladaseră atât de mult încât suporterii au compus și un cântec depreciativ la adresa antrenorului

Cine pe cine salvează? 5 lucruri inedite despre noul mandat al lui Stoican la Dinamo
Fanii din PCH, scandând lozinci ironice la adresa lui Stoican, într-un Dinamo - CFR Cluj 1-1 din 24 aprilie 2015 / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

La puțin timp după numirea sa de zilele trecute, Stoican a și fost avertizat că nu va avea viață ușoară: „Cine l-a adus pe Stoican să își asume. Că de plătit, va plăti!”, au postat fanii din PCH. 

În schimb, în primul interviu acordat după instalare, Stoican a încercat sa se pună bine cu peluza: „Fanii sunt armata lui Dinamo. Și ei, și jucătorii sunt importanți. Dacă jucătorii joacă, iar eu trebuie să-i fac să joace, suporterii or să fie mulțumiți de ceea ce vom arăta pe teren”, a transmis tehnicianul, prin intermediul Gazetei Sporturilor.

5 A fost coleg de echipă cu Torje 😐

Pare greu de crezut, având în vedere diferențele de vârstă, dar Stoican a fost coechipier cu unul dintre fotbaliștii pe care acum îi antrenează. În sezonul 2007-2008, actualul antrenor de la Dinamo era colegul lui Gabi Torje, proaspăt transferat de la Timișoara. 

„Piticul” avea 19 ani și era feblețea conducerii dinamoviste, în timp ce Stoican, 31 de ani la acel moment, tocmai ce fusese „repatriat” din Ucraina, de la Metalist Harkov. Cei doi chiar au prins mai multe meciuri în care au fost în același timp pe teren. 

Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
Sursă: Arhivă Gazeta Sporturilor
+3 FOTO
  • Zidul format din Stoican și Torje, la un amical din iarna lui 2008 / FOTO: Arhivă Gazeta Sporturilor

Rămâne de văzut în ce manieră se va raporta Stoican la fostul său coleg de flanc. Torje e, pe hârtie, unul dintre jucătorii exponențiali de la Dinamo, însă statutul său s-ar putea schimba după plecarea lui Rednic. 

„Puriul” îl câstigase pe mijlocaș, care a fost în tabăra lui în timp ce alți grei ai vestiarului îl contestau vehement. Perceput drept „omul lui Rednic”, n-ar fi deloc exclus ca locul lui Torje în primul „11” să fie serios amenințat.

Pe Stoican să știți că eu l-am făcut antrenor de Liga 1, în 2013! După o consultare cu Mircea Lucescu, am spus că a fost jucător bun, că a început să și antreneze, dar să avem grijă că e prea oltean. E cam căpos. 

La Dinamo, când am fost cu el timp de un an și jumătate, am terminat pe locul 4 cu o echipă schimbată în totalitate. Dar a ținut seamă de ce am spus, nu a dat afară pe nimeni. El știe ceva meserie. 

Ce mă îngrijorează pe mine puțin e că după ce a plecat de la Dinamo n-a mai fost pe nicăieri mare antrenor. Să vedem de ce e capabil. 

- Constantin Anghelache, fost președinte Dinamo, în exclusivitate pentru GSP.ro

VIDEO Dumitru Dragomir, despre situația de la Dinamo: „Nu reușești așa!”

Citește și alte știri despre Dinamo:

EXCLUSIV DINAMO. Stoican pleacă din țară și le-a transmis șefilor să rezilieze cu cine pot » 11 fotbaliști intră de luni la negocieri

O legendă a lui Dinamo are o soluție pentru salvarea clubului

EXCLUSIV Viața ivorianului care a stat 3 ani la Dinamo: „Aș reveni cu mare plăcere la voi”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
jony1973
jony1973  •  05 Ianuarie 2022, 16:28

Stoican trebuie sustinut, la fel cum trebuie suporterii sa fie alaturi si de jucatori. Nu mai imi aduc aminte la ce echipa a antrenat Stoican, dar le impusese un joc combinativ, cu posesie multa si pe atac. De altfel, in situatia de astazi, numai un joc care sa aduca muti jucatori in preajma/in interiorul careului advers, sa produca mai multe ocazii pe meci, ne mai poate salva. Cu jocul de temporizare impus de Rednic, cu putine faze de poarta, nu reuseam mare lucru.

creeperno115
creeperno115  •  27 Decembrie 2021, 22:39

Isi va salva cariera si pe Dinamo in acelasi timp

10218426943569564
Ioan Stiopei  •  27 Decembrie 2021, 13:07

Bucurosul nu are trecut de antrenor dar nici viitor e un nimeni ca antrenor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează