FOTBAL  »  Superliga  »  FARUL CAMPIOANĂ

Doar cu Hagi se poate! 10 jucători care-i datorează totul „Regelui” » Erau prăbușiți, dar au devenit campionii României: de la „legiunea Dinamo” până la fotbalistul alungat de Iftime

Mihai Popescu, în centru, e în premieră campionul României / foto: GSP +18   FOTO
Mihai Popescu, în centru, e în premieră campionul României / foto: GSP

Articol de - Publicat luni, 22 mai 2023 09:15 / Actualizat luni, 22 mai 2023 10:20

Farul e noua campioană a României. Nume care de care mai surprinzătoare se regăsesc pe lista jucătorilor deveniți campioni alături de Farul sezonul acesta. Unii dintre ei i-au părăsit pe dobrogeni pe durata campionatului, alții au venit pe parcurs, toți se aleg, însă, cu o medalie ce părea improbabilă în urmă cu câteva luni.

Gică Hagi, „arhitectul” proiectului de la Constanța, și-a construit în ultimii ani nu doar titulatura de șlefuitor de mari talente, el s-a remarcat și prin diverse pariuri pe care puțini antrenori și le-ar fi asumat în materie de transferuri. 

DJ Hagi in the club » Imagini senzaționale din noaptea petrecerii campionilor: Denis Alibec, one-man show
Farul, campioana României
DJ Hagi in the club » Imagini senzaționale din noaptea petrecerii campionilor: Denis Alibec, one-man show

Erau prăbușiți, dar au devenit campioni alături de Hagi: de la „legiunea Dinamo” până la fotbalistul alungat de Iftime

Dincolo de certitudinile Alibec, Băluță sau Aioani, dincolo de puștii „cultivați” în propria academie, „Regele” a mizat și pe unui jucători aflați în declin, la răscruce sau care tocmai veneau după contraperformanțe majore. Mulți dintre ei au devenit în premieră campioni ai României, iată câteva dintre exemple:

În sfârșit, Torje! Fostul căpitan al lui Dinamo a început sezonul la Farul, el numărându-se printre mutările surprinzătoare realizate de Hagi vara trecută. La 33 de ani și aflat la apus de carieră, „Piticul” venea după retrogradarea istorică bifată cu Dinamo. 

Până sa plece de la Farul și să ajungă în „abisurile” campionatulului Turciei, la Genclerbirligi, Torje a bifat 16 meciuri pentru „marinari”, în care a reușit trei assist-uri și trei goluri, inclusiv o dublă de excepție într-un duel cu CSU Craiova. Acum, e în premieră campion, obiectiv pe care-l rata la limită acum 14 ani, când Urziceniul le-a suflat titlul „câinilor. 

Vlad Morar e într-o situație similară cu Torje. Atacantul a retrogradat cu Dinamo anul trecut, apoi a fost readus acasă de Hagi. A înscris de patru ori în acest sezon și și-a dublat peformanța din ediția 2016-2017, când s-a încoronat alături de Viitorul. 

„Balon” de aur. Lista dinamoviștilor deveniți peste noapte campioni continuă cu Robert Moldoveanu, fosta mare speranță din Ștefan cel Mare. Atacantul a ajuns la malul mării la începutul lui 2022 și a petrecut un an calendaristic la clubul lui Hagi. „Balon”, așa cum e poreclit încă din perioada Dinamo, a plecat în iarnă după ce a bifat șapte apariții în acest sezon. A marcat un gol extrem de important în sezonul regulat, în victoria cu Mioveni, 2-1, când a adus golul victoriei în minutul 85, din pasa lui Torje. 

Mihai Popescu. Poate unul dintre cele mai surprinzătoare nume de pe listă e cel al stoperului Mihai Popescu, fotbalistul care a petrecut șapte ani la Dinamo, perioadă în care nu de puține ori era înjurat de galeria roș-albilor. Hagi l-a adus în 2022 după mai bine de doi ani petrecuți în Scoția, la St. Mirren, Heart of Midlothian sau Hamilton, iar în Dobrogea a „înflorit: până se accidenteze grav, a fost titular constant în defensiva lui Hagi, iar cota lui a ajuns la 900.000 de euro, cea mai ridicată din carieră.

Iftime nu mai voia să audă de Mateus Santos, omul care a dat tonul revenirii cu FCSB

Slab pentru Iftime, decisiv pentru Hagi. Mateus Barbosa Santos a devenit titular de nevoie în ultimele două etape, pe fondul absențelor din echipa lui Hagi. Iar în derby-ul de titlu cu FCSB a dat tonul revenirii, marcând golul de 1-2. Traiectoria sa e una surprinzătoare. În iarnă, era dat afară de Valeriu Iftime de la FC Botoșani. Hagi a intrat pe fir și l-a transferat pe brazilian. Despre Mateus, Valeriu Iftime, patronul FC Botoșani, a spus: „Să nu mai aud de el. De vreo 3 ori am vrut să scăpăm de el! Dacă merge la Farul, foarte bine, să fie sănătos. L-au mai vrut, acum e probabil să-i ia. Poate îl trezește Hagi, eu l-am alungat”.

Corinus dulce-amărui. Hagi l-a adus în vara lui 2022 și pe Jérémy Corinus, un fundaș central francez de 26 de ani. Nu și-a găsit locul la Ovidiu, a reușit doar 7 apariții până să fie cedat în iarnă la Chindia. Și el devine campion al României, deși, culmea, și-a trecut în palmares și retrogradare alături de dâmbovițeni.

Campion cu Farul devine și lituanianul Rolandas Baravykas, aflat în România din 2021. A jucat pentru UTA și U Cluj, iar „șepcile roșii” au renunțat la el toamna trecută. Hagi l-a luat în iarnă, însă fundașul dreapta a bifat doar două apariții.

În fine, un alt jucător căruia Hagi i-a schimbat cariera e brazilianul Gustavo Marins, fundaș central brazilian adus în iarnă. Marins e crescut la juniorii lui Gremio, evoluase mai mult pentru echipa U20 a clubului din Porto Alegre, iar în iarnă, când a semnat cu Farul, nici nu avea cotă de piață pe Transfermarkt! A bifat cinci apariții în tricoul „rechinilor”.

Campion și-n „A”, și-n „B”. Robert Ion, omul care a promovat alături de Poli Iași în prima ligă, primește și el medalie. A strâns trei meciuri la Farul în acest sezon, până să fie cedat în iarnă în Copou. Într-o situație similară e și Eduard Radaslavescu, plecat de la Constanța la FCSB pe durata turului. Astfel, el devine la finalul sezonului atât campion, cât și vicecampion al României :).

Și Adrian Petre e în premieră campion al României! Fostul atacant de la FCSB are, la fel ca Robert Ion, trei meciuri în sezonul 2022-2023. Vârful a și înscris două goluri, ambele din penalty, în meciul din etapa a doua cu CS Mioveni. A părăsit clubul în august 2022, luând calea Greciei. 

FOTO. Farul e campioană! Petrecere în vestiar, cu Hagi protagonist

+14 FOTO

VIDEO Gheorghe Hagi e campionul României: „Toată Constanța e fericită! Așteptăm acest moment de când ne-am născut”

Citește și alte știri despre titlul câștigat de Farul: 

VIDEO + FOTO DJ Hagi in the club » Imagini senzaționale din noaptea petrecerii campionilor: Denis Alibec, one-man show

4 jucători de la Farul, cei mai buni în meciul care a adus titlul » Cine de la FCSB a avut o seară de coșmar

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (42)
cky33
cky33  •  22 Mai 2023, 22:41

Niciodată nu am înțeles 2 chestii. Prima, de ce jucătorilor care pleacă înainte de returul campionatelor li se atribuie trofeele câștigate de echipă la final de sezon. A doua, la fel, jucătorilor împrumutați li se atribuie performanțele echipei mamă.

dececartonaselegalbenebaneaza
dececartonaselegalbenebaneaza  •  22 Mai 2023, 18:46
Postat de Misu1950 pe 22 Mai 2023, 16:37

O singura observatie. Se supara fotbalul daca il puneti pe umerii unora ca Vlad Morar, Moldoveanu, lituanianul si francezul carora nici nu le-am retinut numele!! Aia n-au fost si nici nu vor fi fotbalisti!

Moldoveanu si Robert Ion aia ;)))))))) Morar era fotbalist dar acum vreo 8-10 ani. Torje la vremea lui, nu acum. Uite ca si Nedelcu e campion si o sa spuna astia ca e bun cand el e cel mai slab din campionat pe postul lui....oricum, nu a fost el titular de obicei.

Misu1950
Misu1950  •  22 Mai 2023, 16:37

O singura observatie. Se supara fotbalul daca il puneti pe umerii unora ca Vlad Morar, Moldoveanu, lituanianul si francezul carora nici nu le-am retinut numele!! Aia n-au fost si nici nu vor fi fotbalisti!

Vezi toate comentariile (42)
Comentează