FOTBAL  »  Superliga  »  MECI TRUCAT

DUCKADAM LA 60 DE ANI // VIDEO Helmuth Duckadam povestește cum se trucau meciurile pentru Hagi și Pițurcă: „Trebuia să iau 5 goluri după ce apărasem 4 penalty-uri la Sevilla!” » Nume grele din Liga 1 implicate

Victor Pițurcă n-a putut obține titlul de golgeter în 1986, deși ultimul meci al sezonului se disputase cu dedicație pentru a-și atinge scopul
Victor Pițurcă n-a putut obține titlul de golgeter în 1986, deși ultimul meci al sezonului se disputase cu dedicație pentru a-și atinge scopul

Articol de , - Publicat marti, 02 aprilie 2019 13:48

Helmuth Duckadam, fostul mare portar al Stelei, a împlinit luni 60 de ani, iar Gazeta Sporturilor i-a dedicat o ediție specială. Legenda roș-albaștrilor a povestit și cum a refuzat să participe la un meci trucat la Craiova imediat după finala CCE: „Trebuia să pierdem, iar Pițurcă să marcheze cât mai mult ca să iasă golgeter”.

Sub acoperirea euforiei apărute după cucerirea Cupei Campionilor Europeni pe 7 mai 1986, Steaua prepara în finalul sezonului intern respectiv o reprezentație de teatru, la care eroul de la Sevilla, Helmuth Duckadam, a refuzat să ia parte. Astăzi, fostul portar roș-albastru rememorează zilele tensionate trăite la numai câteva săptămâni după ce uimise mapamondul cu intervențiile sale uluitoare de la penalty-urile contra Barcelonei.

„Nu pot să mă fac de râs”

„Clubul mi-a interzis să mai intru în Ghencea, la antrenamente. Înaintea ultimei etape, când aveam meci la Craiova, am constatat că fuseseră păstrați în lot doar câțiva oameni de bază, între care eu, Pițurcă, Bărbulescu, Bălan și Majearu. Restul nu erau, motivându-se că sunt păstrați pentru finala Cupei României, cu Dinamo, programată peste o săptămână.

Urma să jucăm cu niște copii în Bănie, unde scopul era ca Pițurcă să marcheze cât mai mult pentru a ieși golgeter, dar noi trebuia să pierdem. «Domne, nu pot să iau cinci goluri la Craiova după ce am apărat patru penalty-uri în finala Cupei Campionilor! Mă fac de râs!», le-am spus foarte clar și am plecat cu trenul acasă, la Arad", povestește Helmuth.

 

5-4 în Bănie, 7-5 în Regie

Cifrele sezonului 1985-1986 arată, într-adevăr, că Pițurcă lupta cu Hagi pentru a obține titlul de cel mai bun marcator al campionatului. Iar înaintea ultimei runde Piți avea 26 de reușite, iar Hagi, care evolua pe atunci la Sportul, înscrisese cu unul mai puțin. Etapa a 34-a decidea podiumul!

Finalmente, Pițurcă a ratat însă coroana: a marcat de trei ori la Craiova, două din penalty, dar Hagi a dat recital în Regie, cu șase goluri (unul din penalty), și l-a devansat pe stelist cu două lungimi. U Craiova - Steaua 5-4 și Sportul - FC Olt 7-5 au însemnat un dublu circ, după care topul a arătat astfel: Hagi 31 goluri, Pițurcă 29 goluri.

„Le mai lipsea doar becul, să mi-l bage în ochi”

Duckadam a ocolit scena, Stângaciu a trebuit să joace rolul trist în Bănie. Helmuth descrie ce a urmat după meciuri: „Președintele Ion Alecsandrescu mă amenințase că mă trimite la Tribunalul Militar pentru dezertare! Când am revenit în București după două săptămâni, m-au băgat direct în ședință. Era o masă lungă, la care, printre alții, stăteau generalul Ilie Ceaușescu, fratele lui Nicolae, ministru adjunct al apărării, Ion Alecsandrescu, colonelul Brancu, secretar de partid. Le mai lipsea doar becul pe care să mi-l pună în ochi la anchetă!”.

Discuția a durat jumătate de ceas: „Le-am zis că n-au niciun motiv să mă dea pe mâna Tribunalului Militar fiindcă sunt încadrat în armată doar fiindcă eram jucător la Steaua. Și, la un moment dat, ca să închei tărășenia, am spus «Tovarășe general, aveți dreptate! Am greșit! Suport consecințele». «Eee, așa-mi place!». Și m-am ales doar cu o amendă de 5.000 de lei, salariul pe două luni”

„Toți pentru Hagi”

Cronica meciului din Regie publicată în ziarul Sportul era intitulată „Toți pentru Hagi”, iar Laurențiu Dumitrescu nota: „Un meci pentru un golgeter. Așa poate fi caracterizată partida aceasta. Sportul a jucat efectiv numai pentru atacantul ei Hagi, iar Hagi a jucat pentru el, reușind să înscrie de șase ori și ar mai fi putut marca, dar, ajuns singur în fața buturilor adverse, s-a opus de câteva ori tânărul portar Câmpeanu”. Iar Gheorghe Nertea remarca din Bănie golurile lui Pițurcă: un șut plasat după o pătrundere frontală și două penalty-uri după faulturi comise asupra lui Radu II și Weissenbacher.

Nume grele implicate în meciuriLE INDICATE

În cele două meciuri au fost implicate nume importante din fotbalul românesc, precum Gică Hagi, Gică Popescu, Victor Pițurcă, Dan Petrescu, Sorin Cârțu sau Gino Iorgulescu, actualul șef al LPF. 

Top 5 golgeteri Liga 1 1985/1986

1. Hagi (Sportul): 31 goluri
2. Pițurcă (Steaua): 29
3. Bâcu (U Craiova): 25
4. Petcu (Corvinul): 20
5. Mateuț (Corvinul): 16

Podium Liga 1 1985/1986

1. Steaua 57p
2. Sportul 48p
3. U Craiova 46p

U Craiova - Steaua 5-4 (3-2)

Au marcat: Bâcu (16, 58 - din 11m), Cârțu (23), O. Popescu (26), Badea (66) / Pițurcă (20, 41 - din 11m, 79 - din 11m), Radu II (90)

U Craiova: Lung - Ad. Popescu, Săndoi, Cioroianu, M. Stănescu - Gh. Popescu, Badea (66 M. Anton), Irimescu, Bâcu - O. Popescu (37 Mănăilă), Cârțu

Steaua: Stângaciu - D. Petrescu, V. Petcu, Stanciu, Weissenbacher - Bălan, C. Gheorghe, Majaru, Bărbulescu (74 M. Alexandru) - Pițurcă, Radu II
A arbitrat: Radu Petrescu (Brașov)
Spectatori: 35.000

Sportul - FC Olt 7-5 (3-2)

Au marcat: M. Sandu (3), Hagi (16, 28, 46, 52 - din 11m, 70, 86) / Eftimie (14 - din 11m), Georgescu (32), M. Popescu (62 - din 11m), Despa (65, 75)

Sportul: Speriatu (72 Zariosu) - M. Mihail, Iorgulescu, Cazan, Munteanu II - Terheș (46 M. Popa), Cristea, Bozeșan I, Coraș - M. Sandu, Hagi
FC Olt: Ciurea (30 Câmpeanu) - Laurențiu, Mihali, Minea, M. Zamfir - M. Popescu, Sorohan (62 Despa), Eftimie - Crișan, Leța, Georgescu
A arbitrat: Gh. Constantin (Rm. Vâlcea)
Spectatori: 6.000

Vezi și:

Interviu cu românul care a cumpărat mănușile lui Duckadam: „Am dat 3.000 de dolari pe ele. Am vrut să le salvez”

VIDEO EXCLUSIV Helmuth Duckadam a reconstituit pas cu pas penalty-urile de la Sevilla » Cum a trăit succesul istoric al Stelei cu Barcelona: „Nu mă interesa ce fac colegii, eram în altă lume” 

Señor Duckadam » Interviu-eveniment cu legendarul portar al Stelei la 60 de ani! Dezvăluire cutremurătoare: „Dacă-mi descopereau anevrismul mai repede, nu mai exista Sevilla”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (21)
badeadorian
badeadorian  •  03 Aprilie 2019, 10:31
Postat de wwerko80 pe 02 Aprilie 2019, 21:05

Nu ai aparat 4, Barcelona a ratat 4. Duckadam a aparat 2, celelalte 2 suturi au lovit bara, sa fie clar, nu a aparat duckadam 4 penalty-uri.

Ce facusi Bobita ? . Ai vazut meciul la radio ? ... :)

braveheartro
braveheartro  •  03 Aprilie 2019, 08:57
Postat de wwerko80 pe 02 Aprilie 2019, 21:05

Nu ai aparat 4, Barcelona a ratat 4. Duckadam a aparat 2, celelalte 2 suturi au lovit bara, sa fie clar, nu a aparat duckadam 4 penalty-uri.

Ai văzut vreodată cele 4 penalty-uri? Vezi că ți le dă mai sus, în material. Poate te luminezi și nu mai vorbești prostii. Că atunci aveai 6 ani și erai ignorant nu e vina ta, dar că ai rămas la fel și acum e clar, vina ta.

eugen555
eugen555  •  03 Aprilie 2019, 03:02
Postat de wwerko80 pe 02 Aprilie 2019, 21:05

Nu ai aparat 4, Barcelona a ratat 4. Duckadam a aparat 2, celelalte 2 suturi au lovit bara, sa fie clar, nu a aparat duckadam 4 penalty-uri.

Esti un ignorant !!!....Helmuth le- a aparat pe toate 4!!!

Vezi toate comentariile (21)
Comentează