FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

S-a păcălit Becali? A renunțat gratis la Miron și a cumpărat un fundaș cu predispoziție la gafe!

Andrei Miron (stânga) și Joyskim Dawa // foto: Imago Images
Andrei Miron (stânga) și Joyskim Dawa // foto: Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 18 iunie 2022 19:53 / Actualizat sambata, 18 iunie 2022 20:37

Gigi Becali l-a cumpărat pe Joyskim Dawa (26 de ani), un fundaș central mai predispus greșelilor decât cel pe care l-a dat afară de la FCSB, Andrei Miron (28).

Gigi Becali a girat o afacere cel puțin curioasă pentru FCSB, care implică doi jucători trecuți pe la FC Botoșani.

L-a lăsat să plece gratis pe Andrei Miron și l-a adus, cu bani, pe Joyskim Dawa. Este vorba despre 350.000 de euro, potrivit digisport.ro.

Dawa este mai impunător (măsoară 1,94 metri, față de 1,89) și mai îndrăzneț cu mingea la picior decât Miron, dar și mai predispus greșelilor.

Dănuț Lupu, prins la volan fără permis! Dinamovistul riscă între 1 și 5 ani de închisoare
SCANDAL
Dănuț Lupu, prins la volan fără permis! Dinamovistul riscă între 1 și 5 ani de închisoare

Dawa versus Andrei Miron. S-a păcălit Gigi Becali? 

Pe parcursul sezonului 2021/2022, camerunezul Dawa a jucat 34 de meciuri, față de 23 în dreptul lui Miron. În plan ofensiv, stă mai bine decât fotbalistul român: 4-1 la goluri înscrise și 0,58 față de 0,22 ca medie a șuturilor pe meci.

Stilul de joc curajos al lui Dawa este evidențiat și de media driblingurilor încercate pe meci (0,75 versus 0,26 la Miron) și a recuperărilor în jumătatea adversă (1,31 / meci față de 0,87 pentru Miron).

Însă jocul lui Dawa este pătat de predispoziția la greșeli. În acest sezon de Liga 1, Joyskim a comis 7 erori care au dus la goluri încasate de echipa sa. Miron, 4, conform InStat. 

Pe deasupra, camerunezul nu este la fel de precis cu mingea la picior, având un procentaj al paselor reușite de 86%, față de 90% pentru stoperul dat afară de Becali.

Poate cea mai frapantă diferență este înregistrată la numărul de mingi pierdute pe meci, unde Dawa are o medie de 4,3, iar Miron de 1,96. 

Jocul lui Dawa scârțâie și dacă ne raportăm doar la baloanele pierdute în propria jumătate, cu o medie de 1,44 „cadouri” pentru adversari pe meci (0,48 pentru Miron).

Miron stă mai bine și la procentul de dueluri defensive câștigate (74%, față de 71% pentru Dawa) și faultează mai puțin (0,52 faulturi / meci, față de 1,33 la Dawa). La jocul aerian, cei doi au un nivel similar: Dawa câștigă 71% dintre duelurile la cap, Miron 70%.

6 intercepții / mecieste media lui Dawa în acest sezon. Miron e puțin mai jos, la 5,7

Așadar, Miron, fundaș la care Gigi Becali a renunțat fără pretenții financiare, oferă mai multă siguranță echipei, în vreme ce Dawa are o prezență ofensivă mai consistentă. În condițiile în care apărarea a reprezentat „călcâiul lui Ahile” la FCSB în sezonul recent încheiat, alegerile lui Gigi Becali par a fi cel puțin discutabile. 

Greșeala cu FC Voluntari i-a pecetluit soarta

Gigi Becali l-a mazilit pe Andrei Miron în special din cauza ezitării acestuia la golul de 2-2 din FCSB - FC Voluntari, meci din penultima etapă a play-off-ului Ligii 1, care a cântărit decisiv în conturarea deznodământului sezonului: CFR Cluj campioană, FCSB pe locul 2.

Deși marcatorul golului, Cristian Costin, se afla în ofsaid în momentul în care i-a fost trimisă pasa, golul a fost validat iar marea parte din vină i-a fost atribuită lui Miron, depășit de adversar.

Becali a renunțat la el la scurt după finalul sezonului, iar Andrei a semnat cu Hapoel Haifa, echipă din Israel.

„Cel mai bun fundaș central străin din Liga 1”

Fost fundaș central, Adrian Iencsi îl apreciază pe Joyskim Dawa, despre care spunea la începutul lunii că este „cel mai bun stoper străin din campionatul nostru, cu talie, forță și care joacă foarte simplu”.

Totuși, Iencsi admițea că în jocul camerunezului născut în Franța poate apărea o oarecare precipitare: „Mi-a plăcut tot timpul, chiar dacă a fost o perioadă în care a făcut greșeli”.

Greșelile decisive ale lui Dawa în sezonul 2021/2022:

  • 29 august 2021, Sepsi OSK - FC Botoșani 1-1 
    Camerunezul respinge defectuos o centrare, intervenția sa devine un „assist” pentru golul lui Andres Dumitrescu. 
  • 6 decembrie 2021, FC Botoșani - CSU Craiova 2-2 
    Dawa nu intervine decisiv la Ivan, Pap iese din poartă și respinge pe direcția lui Koljic, care trimite balonul în plasă. În acest timp, Dawa părea deconectat de la fază. 
  • 10 februarie 2022, FCU Craiova - FC Botoșani 3-2 
    Două erori decisive: la 0-0, Dawa nu poate bloca centrarea către Claudiu Bălan, care deschide scorul. Ulterior, la 1-1, pasează direct la Bauza, care își readuce echipa în avantaj. 
  • 7 martie 2022, FC Botoșani - FC Argeș 1-2 
    Dawa îl pierde din marcaj pe Dobrosavlevici la lovitura liberă executată de Latovlevici, iar fundașul central înscrie pentru 1-1. A fost momentul care i-a readus pe piteșteni în joc. Aceștia au mai înscris o dată și au mers în play-off, în detrimentul moldovenilor.
  • 2 aprilie 2022, Rapid - FC Botoșani 3-0 
    Dawa intervine nesigur la Kait, apoi stă cu mâinile ridicate în timp ce adversarii continuă faza și înscriu golul de 1-0. 
  • 10 aprilie 2022, FC Botoșani - Sepsi OSK 0-1 
    Tudorie îl evită cu mare ușurință pe Dawa, care încearcă să se replieze, dar nu reușește. Atacantul covăsnenilor marchează astfel unicul gol al partidei.

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Becali o exclude pe Rapid din lupta la titlu: „Mutu e Michelangelo, dar nu are culori”

Emil Boc anunță revoluția la U Cluj: „Să nu mai așteptăm cu mâna întinsă la CFR sau Steaua”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (18)
gazistu
gazistu  •  19 Iunie 2022, 12:20

totdeauna, aproape orice strain, e mai bun ca un roman pe postul lui!! Corectati-ma daca gresesc!!!! romanii sunt tatuaje, frizuri, si bani multi cer ... in schmb , unii straini vin la noi, se impun, si ii lasa pe dinafara pe vedetele autohtone, pe care noi ii laudam de mama focului!!!!

reflector
reflector  •  19 Iunie 2022, 10:19

Chiar asa de rau a ajuns tara noastra sa accepte si sa publice toate tampeniile de noaptea mintii facute si spuse de acest individ tupeist rudimentar ce-si spune stapan la aceasta echipa de fotbal fcsb si sa se umileasca in fata lui in loc sa-i fie interzis de a mai aparea in public cu aceste manifestari nocive pentru societate !!!

so0os1ck
so0os1ck  •  19 Iunie 2022, 08:03

Avea salariu chiar asa de mare, de a renuntat la Miron?! Ma mir ca inca nu a dat faliment Gigi :D

Vezi toate comentariile (18)
Comentează