FOTBAL  »  Superliga  »  REÎNTOARCEREA LUI CRĂCIUNESCU LA CCA ADUCE UN MARE SEMN DE ÎNTREBARE ÎN PRIVINŢA RELAŢIEI CU ADRIAN PORUMBOIU

Fotbalul bate prietenia sau prietenia bate profesia? O analiză de Dan Udrea

Articol de - Publicat marti, 18 octombrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 17 octombrie 2011 20:56

S-au împrietenit acum mai bine de 40 de ani ♦ S-au certat violent în 2005 cînd Ion era preşedintele arbitrilor ♦ S-au împăcat la solicitarea făcută pe patul de moarte de mentorul lor, George N. Gherghe ♦ Acum, sînt în aceleaşi funcţii ca în 2005


"Nici un arbitru şi nici un membru al CCA nu va mai avea voie să poarte discuţii telefonice cu vreun conducător sau patron de club, indiferent de natura dialogului". Aceasta e una dintre regulile aduse de Ion Crăciunescu, noul şef al arbitrilor. "OK şi asta înseamnă că nici Crăciunescu nu mai are voie să vorbească la telefon cu Porumboiu?", a fost reacţia pe care probabil majoritatea oamenilor de fotbal au avut-o. Cum ar fi posibil ca doi oameni care se cunosc şi sînt prieteni încă dinaintea majoratului să respecte o interdicţie de comunicare impusă ca regulă chiar de unul dintre ei?

Răspunsul la întrebare stă în rîndurile care urmează, iar GSP încearcă să refacă azi traseul relaţiei celor doi, modul în care au ajuns prieteni, relaţia de patron-angajat în care s-au aflat la un moment dat, de ce precedentul mandat le-a dinamitat amiciţia, cum de s-au împăcat după acuzaţii violente şi de ce acum apar alte elemente de suspiciune.

Prietenia a fost înaintea arbitrajului
S-au născut în aceeaşi zi a aceluiaşi an 1950, însă gemeni au devenit pe la finalul anilor '60, cînd ambii erau fotbalişti şi nu arbitri. Unul, Crăciunescu era la lotul de juniori venit de la Craiova, celălalt, Porumboiu, era la lotul de juniori, venit de la Piteşti, deşi se născuse în Vaslui. S-a legat o prietenie înainte ca ei să devină arbitri, meserie care pînă la urmă le-a rupt amiciţia. Timp de peste 35 de ani aproape că au fost nedespărţiţi. Inclusiv la finala Champions League din 1995, cînd Crăciunescu s-a aflat la centru şi Porumboiu a fost rezervă.

Şi atunci, cum ar fi posibil ca începînd de azi, cei doi nu numai că nu trebuie să-şi facă favoruri, dar nici să nu-şi vorbească. "Şi eu ce trebuie să fac acum, să-mi reneg toţi prietenii pentru a veni preşedinte la CCA? Asta trebuie să fac? OK, o să-i împuşc atunci ca să nu mai existe suspiciuni", răspunde iritat Crăciunescu. "A fost o prietenie sinceră, aşa cum există din ce mai puţine azi, dar nu mai e ce a fost pentru că ne-au apucat nebuniile la bătrîneţe", răspunde calm Porumboiu.

"Probabil că la CCA ar fi perfect unul care a dormit pe lună şi care ziua a trăit pe soare, ca să nu aibă nici un prieten şi să nu poată să zică nimeni nimic despre vreun apropiat al lui"
Ion Crăciunescu

"Înainte, pînă să ne certăm, cred că vorbeam cu Crăciunescu şi de zece ori pe zi. Acum, ce să fac, să nu mai vorbesc deloc cu el? OK, o să plec în Africa şi o să stau acolo ca să nu cumva să ne întîlnim şi să discutăm ca doi vechi prieteni"
Adrian Porumboiu

În 2001 patron-angajat, în 2005 patron-şef la CCA
Pînă la "nebuniile bătrîneţii", începutul anilor 2000 produce un episod important. Porumboiu îl angajează pe Crăciunescu ca director la una dintre firmele sale din Moldova. O mînă întinsă unui prieten, plus un salariu bun. Chiar foarte bun. Va conta acest episod acum, chiar dacă au trecut 10 ani? Crăciunescu e tot iritat: "În precedentul mandat n-am dat semne de slăbiciune, de ce ar fi acum altfel. Şi atunci fusesem angajat, de ce nu nu l-am ajutat cu nimic şi acum există suspiciune?". Vocea lui Porumboiu se îngroaşă şi ea: "A fost un angajat model, era de o exigenţă teribilă, şi-a meritat toţi banii. Nu va conta acea slujbă acum pentru că eu nu i-am cerut niciodată nimic lui. Nu i-am cerut nici un avantaj".

Şi atunci, dacă n-au fost avantaje şi nici astfel de solicitări, de ce s-a ajuns în 2005 ca Porumboiu să solicite, să orchestreze şi să reuşească demiterea lui Crăciunescu de la CCA? Porumboiu admite azi: "Ar fi penibil să mă ascund acum şi să spun că de fapt eu am jucat rolul călăreţului alb. Da, mi-am dorit schimbarea lui Crăciunescu. Aşa am gîndit-o atunci, acum spun că am făcut o mare eroare, n-am putut să fiu obiectiv din cauza ehipei mele".

0 victorii avea FC Vaslui după primele 12 etape din sezonul 2005-2006, perioadă în care şef la CCA era Ion Crăciunescu

6 victorii şi 25 de puncte a acumulat FC Vaslui în ultimele 18 etape ale sezonului 2005-2006, după plecarea lui Crăciunescu de la CCA

Cine i-a împăcat
Au urmat acuze violente, jigniri care au mers inclusiv pînă la culoarea părului. "S-a vopsit şi nu i-a ieşit bine culoarea la păr", a fost una dintre declaraţiile lui Porumboiu. Totuşi, s-au împăcat. "Înainte de a muri, George N. Gheorge m-a rugat să-l iert. Mama mea la fel, îmi zicea în fiecare zi să ne împăcăm. A trebuit să fac acest gest pentru doi dintre cei mai dragi oameni din viaţa mea", zice Crăciunescu. Porumboiu mută discuţia în ziua de azi: "Dacă un arbitru va da un out pentru Vaslui, lumea va spune că e prietenul Crăciunescu şef, dar prietenia noastră nu mai e la fel. Nu mai are cum să fie după tot ce ne-am zis".

"Nu trebuie să demonstrez nimic nimănui"
Se va ajunge la un nou moment 2005 sau se va încerca o altfel de relaţie tocmai pentru a se salva o prietenie începută în anii '60 şi reîncepută acum aproape 4 ani? Crăciunescu e şi mai nervos: "De ce trebuie să demonstrez eu ceva cuiva? De ce? Să demonstreze ăia care sînt corupţi, nu eu. Pe mine nu mă arată nimeni cu degetul şi atunci pentru ce să demonstrez că sînt corect? Credeţi că stînd doi ani şi jumătate la CCA şi apoi fiind în exterior 6 ani, nu m-ar fi făcut bardaf dacă aş fi avantajat pe cineva?".

"Din păcate, nu mai pot da timpul înapoi ca să repar o greşeală pe care am făcut-o atunci cînd l-am jignit şi l-am demis pe Ion. Un nenorocit de fotbal a distrus cea mai frumoasă prietenie din lume"
Adrian Porumboiu

"Prin tot ceea ce face, Porumboiu mă lasă să înţeleg că el deţine polul arbitrajului românesc din moment ce spune că pe toţi arbitrii el i-a făcut şi că m-a pus inclusiv pe mine şef la CCA"
Ion Crăciunescu, în toamna lui 2005

"O părere despre arbitraj voi avea întotdeauna"
Porumboiu e tot calm. Amestecă amintirile cu Crăciunescu cu previziuni şi cu avertizări. "Aşa şi dacă a venit prietenul meu la CCA, va juca prietenul meu pe teren? I-am cerut eu vreodată să mă ajute? Totuşi, o părere despre arbitri şi arbitraj voi avea întotdeauna". Se opreşte şi rîde. Crăciunescu îi trimite însă o avertizare: "Dacă spune că vrea doar oameni corecţi în arbitraj, atunci să stea liniştit de aici înainte".

De ieri, a început oficial relaţia Crăciunescu, şef la CCA - Porumboiu, patron la Vaslui. De fapt, reîncepe şi nici George N. Gherghe nu mai trăieşte, ca să-i poată împăca din nou, dacă va fi cazul. Dar poate că nu va fi, deşi ce prietenie e aia în care nu ai voie să vorbeşti la telefon şi nici să te întîlneşti face to face? Prietenia nu înseamnă doar amintiri, iar prezentul şi viitorul "gemenilor" trebuie rezumat la fotbal. Doar la fotbal! De fapt, de unde a început prietenia.

"Adrian Porumboiu mă ştie bine cum sînt"
Ion Crăciunescu

"Mai rău decît a ieşit acum 6 ani, sigur n-are cum să fie"
Adrian Porumboiu

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
cauciuc
cauciuc  •  18 Octombrie 2011, 11:24

of of mai udrea

leontinm
leontinm  •  18 Octombrie 2011, 07:35

porumbaru e nascut in jud buzau :)) ce cauta el la vaslui e o intrebare f mare si pentru mine....

plischi
plischi  •  18 Octombrie 2011, 06:17

suspiciunea - sindrom notoriu al celor care se cred a fi doar ei niste exemplare fara pata.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close