GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  COMEMORARE

VIDEO + FOTO 2 ani de la decesul lui Ilie Balaci: „A fost mai mare ca Hagi” + „Era deranjant de modest pentru valoarea lui”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 octombrie 2020 12:23 / Actualizat miercuri, 21 octombrie 2020 12:29

Pe 21 octombrie 2018, Ilie Balaci pleca brutal dintre noi, în urma unui atac de cord la vârsta de 62 de ani. 

Considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști români, Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie 1956, dar a fost declarat în certificat pe 13 septembrie. Acesta a murit pe 21 octombrie, la 62 de ani, din cauza unui infarct miocardic.

2 ani … de când totul s-a schimbat

2 … ani de când am învățat să trăim cu durerea

2 … ani de mii de lacrimi

2 … ani de întrebări fără răspuns

2 … ani fără TINE!

Știi că îmi e dor de tine în fiecare secundă a vieții mele și știu că voi trăi așa până când Dumnezeu va dori să fim iar împreună
-Lorena, fiica lui Ilie Balaci

Eu n-am fost «împărat», la fotbal. Eu spun că la fotbal au fost «împăratul» Dobrin, «regele» Balaci și restul. Balaci a fost nașul meu, dar la fotbal și la ce a reușit și cum juca, nașul a fost peste „regele" Hagi. Balaci a fost mai mare decât Hagi! Nașul era mult mai complex ca Hagi! Cu Balaci vorbeam de fotbal, cu nașa nu prea. În fotbal, dacă prinzi trenul și te sui în el, pleci.
– Dănuț Lupu

A jucat 347 de meciuri, pentru 3 echipe: Universitatea Craiova, FC Olt și Dinamo București. A marcat de 76 de ori pentru Știința, de 7 ori pentru FC Olt și o dată în tricoul alb-roșu. 

+11 FOTO

7 trofeea câștigat Ilie Balaci în carieră, 3 campionate ale României și 4 Cupe ale României

Ilie Balaci

  • născut pe 13 septembrie 1956, la Bistreț
  • decedat pe 21 octombrie 2018, la Craiova

Ca jucător

  • a debutat la 16 ani, 11 luni și 5 zile în Liga 1;
  • a evoluat de-a lungul carierei la Universitatea Craiova, FC Olt și Dinamo;
  • a marcat 84 de goluri în 347 de meciuri în Liga 1;
  • a câștigat trei titluri în Liga 1 și de patru ori Cupa României;
  • a debutat la 17 ani, 6 luni și 10 zile în tricoul naționalei României;
  • a marcat 8 goluri în 65 de partide jucate în ”tricolor”.

Ca antrenor

  • le-a antrenat pe Pandurii, Drobeta Turnu-Severin, Club Africain, Olympique Clasabanca, Al Shabab, Al Nassr, Al Hilal, U Craiova, Al Ain, Al Hilal, Al Sadd, Al Ahli, Al Arabi, Kazma, Raja Casablanca, Al Nahda, Al Hilal Omdurman și Al Suwaiq;
  • a câștigat 21 de trofee în Africa și Asia, cel mai important fiind Cupa Campionilor Africii;
  • în 2017 a stat ultima oară pe bancă, în Oman, la Al Suwaiq

Cristi Minculescu a povestit emoționat: „Am jucat fotbal cu Ilie Balaci în curtea școlii. Era deranjant de modest"

Cristi Minculescu, cunoscut în special pentru cariera legendară, de peste 30 de ani, ca vocalist al trupei Iris, a vorbit la emisiunia „Prietenii lui Ovidiu", de la GSP, despre Ilie Balaci.

 Pe Ilie cum l-ai cunoscut?
- La miuță în curtea școlii. Cred că aveam vreo 11 ani. Eram prieteni de cartier. Mai jucam cu el, aveam porți făcute din cărămizi.

- Cum era Balaci?
- Deranjant de modest față de cât de valoros era. Și Cârțu, de care am zis că era Picasso. Ce gol a dat cu Leeds... Au zis toți că din 100 de inși, doar el putea să dea așa. Sorin dădea goluri complicate.

- La Pitești nu mergeai la meciuri?
- Mergeam, dar pe mine m-a prins nebunia direct pe Maracana din Bănie. Pe 19 noiembrie 1973, eram la Pitești la meci cu Știința. Și-au ieșit echipele. Erau la centru Dobrin, Jercan și Mustățea. A dat Ilie Balaci un gol, direct sub bară! L-au luat în cârcă pe Ilie, dar din păcate am pierdut cu 2-1.

Unchiul meu era mecanic auto la cel mai cunoscut service auto spre Filiași. Le repara mereu mașinile jucătorilor. Mai ieșeam și noi cu ei când puteam. Ne uitam la ei, puneam mâna pe ei și nu ne venea să credem
- Cristi Minculescu

VIDEO Moștenirea lăsată de Ilie Balaci fotbalului românesc

VIDEO Pe 25.11.1973, Balaci marca primul gol în Divizia A

Citește și: 

EXCLUSIV Amintiri FABULOASE de la vizita lui Țiriac și Năstase la Casa Albă: „Aveam o dambla, nu m-a văzut nimeni” + „Nixon a spus un lucru despre România”

Denise Rifai, întrebare personală pentru Gică Popescu: „Ați fost vânat de femei pentru faimă și avere?” „Baciul” nu s-a ferit! Ce răspuns a dat

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (19)
theunderdog
theunderdog  •  21 Octombrie 2020, 21:45

Marcel Raducanu a fost peste Ilie Balaci. Marcel a umilit de unul singur toata echipa elvetiana Young Boys Berna a driblat inclusiv portarul. In derby-urile cu Dinamo se distra cu Cornel Dinu, ii dadea mingea printre picioare.

doubleti
doubleti  •  21 Octombrie 2020, 20:44
Postat de kordell pe 21 Octombrie 2020, 20:29

Craiova a fost cea mai buna echipa din Univers , ever :))).

Kordellus, inteleg sa fi suparat dupa week-endul trecut, dar acum nu vorbim despre aceste echipe actuale care se zbat in mediocritate. Probabil ca ori esti prea tanar si necunoscator, ori esti un ignorant. Realizezi ce a insemnat Craiova in fotbalul romanesc in perioada 1973-1984??? In acea perioada, UNIVERSITATEA CRAIOVA a spart barierele fotbalului romanesc (comparatia o fac la echipele din Romania). A fost prima echipa de fotbal din Romania, care a eliminat echipe din Anglia, Germania, Franta, Italia. Tari care la momentul acela, ca si acum, erau adevarate forte in fotbalul european. Campania din 1983, a fost un adevarat miracol, echipele pe care le-a eliminat Craiova au fost 10 clase peste echipe pe care le-a intalnit Steaua in 1986. Departe de mine a minimiza performanta Stelei, dar asta e adevarul. Doar Dinamo a reusit dupa aceea se elimine echipe mai puternice. Destinul lui Balaci si al Craiovei merge mana in mana cu destinul lui Hagi si al Stelei. Chiar daca Balaci a fost mult mai bun decat Hagi, Hagi a avut norocul sa prinda un culoar mult mai bun in cariera. Asa si cu Universitatea Craiova. Chiar daca a fost 10 clase peste Steaua 86, performanta Stelei a fost admirabila. In sport, in general este vorba si de sansa, nu doar de cel mai bun. SI in incheiere, sa nu uitam ce jucatori de nationala avea Craiova. Mai mult de jumatate din echipa nationala era formata din jucatorii Stiintei.

doubleti
doubleti  •  21 Octombrie 2020, 20:21
Postat de bubunika pe 21 Octombrie 2020, 13:54

Daca a fost asa complet, cum zice lupu, cum se face ca a marcat doar de 8 ori in 68 de meciuri la nationala?

Ai idee cate meciuri internationale se jucau intr-un an in perioada aia? Hagi a fost mult mai norocos de cat Balaci. Daca Balaci la 26 de ani si-a intrerupt cariera, Hagi a avut sansa sa se transfere la 26 de ani la Real Madrid. Nu poti sa compari situatiile. Ca si joc si influenta in echipa, Balaci a fost 10 clase peste Hagi. Sa nu uitam, ca desi era mult mai talentat decat Stoichikov, Hagi nu a reusit sa se impuna niciodata la Barcelona, pe cand bulgarul a castigat si Balonul de Aur. Hagi un jucator talentat dar capricios... Balaci un adevarat "pictor" in teren. Cat priveste comparatia ca Balaci a jucat la echipe modeste, numai un necunoscator poate spune ca, Craiova Maxima a fost modesta. Craiova Maxima a fost cea mai buna echipa de fotbal din Romania din toate timpurile. Ghinionul ei a fost ca a deranjat si s-au facut jocurile sa se desfiinteze acel grup minunat.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează