FOTBAL  »  Superliga  »  CORESPONDENȚĂ GSP DIN SPANIA

GAZ METAN // VIDEO Sergiu Buș, despre dificultățile din străinătate: „În Anglia nu mă scoteau din «mă țigane»!”

Articol de , - Publicat vineri, 17 ianuarie 2020 16:05

Sergiu Buș, 27 de ani, golgeterul Mediașului și unul dintre puncherii campionatului, a povestit cum s-a cizelat în străinătate.

El regretă anumite momente nefructificate: „Te simți ciudat când îi vezi pe ceilalți în vestiar cu Rolex, iar tu ai o brățărică, mai ales când ești copil”.

În cantonamentul medieșenilor, într-un hotel la plajă, Sergiu a relatat episoade din viața sa, care l-au maturizat și l-au făcut să fie unul dintre cei mai buni fotbaliști acum din Liga 1. De la amenințări cu moartea la Sofia la cum era privit în vestiarul lui Sheffield Wednesday și ce ar face acum dacă ar păși în vestiarul FCSB sau al altei formații cu ștaif.

- Sergiu, ce planuri ai cu Mediașul?

- Ufff, de-abia au trecut Sărbătorile și suntem deja la treabă. Parcă ieri era Crăciunul, iar azi suntem la Marbella, lângă plajă, cu soare, cu nisip, cu Mediterană... Trebuie să încărcăm bine ca să prindem play-off-ul.

- Îl mai puteți scăpa?

- Sunt patru finale pentru noi, nu va fi ușor, mă refer la ultimele partide din sezonul regulat. Eu, sincer, la cum mă simt și cum simt echipa, nu cred că mai putem rata. Totuși, în fotbal s-au întâmplat multe.

- Cât de important e Edward Iordănescu în angrenajul echipei? Mă refer la faptul că n-a plecat la U Craiova, adversara voastră din prima rundă a anului.

- Contează cel mai mult. Știe să țină grupul, își face treaba perfect. Noi vom lupta pentru el atât timp cât va fi aici. A adus stabilitate pentru grup și club, împreună facem lucruri frumoase pentru oraș și pentru noi.

 

- Ce are el atât de special, de-l plac toți elevii lui?

- Maniera antrenamentelor. E foarte inteligent. Are energie pentru fiecare jucător, vorbește fiecăruia pe limba lui.

VIDEO Metodă inovatoare de pregătire condusă de Edward Iordănescu

Sergiu Buș: „Tentația domnului Becali ar putea fi” 

- În play-off ce se poate realiza? 
- Domnul Edi ne-a adus aici, sus, și chiar dacă nu avem scris pe hârtie, trebuie să fim în play-off, ar fi o premieră și o onoarea să reprezentăm un oraș mic, dar cu suflet mare, la cel mai înalt nivel. 

- Tu cum te simți la Mediaș? 
- Mă simt foarte bine aici, iar asta e cel mai important pentru un fotbalist. Am renunțat la bani ca să vin la Mediaș, însă nu regret absolut deloc. Am decis cu sufletul și mă bucur că am ales oferta domnului Edi. 

- Și dacă te sună azi Gigi Becali și-ți spune: "Sergiu, i-am dat pe Hora, pe Gnohere, hai la FCSB să luăm titlul!", tu ce-i răspunzi? 
- Pfff, dacă m-ar suna, probabil, aș avea o discuție cu dânsul, însă eu mă simt bine la Gaz Metan. Chiar îmi doresc să îmi duc munca la bun sfârșit, măcar până în vară. 
 

- Și nu te-ar tenta un pic? 
- Tentații întotdeauna sunt, vorbim de bani... Banii și trofeele te pun mereu pe gânduri. Iar FCSB are lot excelent. Însă am jucat 20 de meciuri la Gaz Metan, am dat tot ceea ce am avut mai bun, chiar vreau să dau maximum pentru Mediaș. În plus, a venit și Horică, suntem prieteni buni, vechi, familiile noastre se cunosc, 3-4 luni vreau să văd ce se poate obține. Suntem ca frații. 

Sergiu Buș: „FCSB e jucăria lui Gigi Becali”  

- Câte goluri ți-ai propus să marchezi în primăvară? 
- Vreau doar să fiu sănătos. Am avut momente mai grele, sper că nu vor reveni. 

- Nu ți-ar fi frică să lucrezi cu un patron temperamental ca Becali? 
- E normal, e echipa dânsului, investește în FCSB, sau în Steaua, de aproape 20 de ani. E jucăria dânsului, poate face ceea ce vrea, mai ales că a băgat bani mulți. Din punctul acesta de vedere, jos pălăria! 

- Dacă te-ar trata și pe tine ca fiind jucăria lui? 
- Mda... Nu e confortabil. Totuși, nu mă gândesc la lucrul acesta. Eu am plecat de la ȚSKA Sofia și-am avut o aventură în Anglia, apoi m-am întors la Levski Sofia. Bulgarii sunt fanatici, am primit amenințări violente din partea fanilor lui ȚSKA, fiindcă am trădat, ăsta e adevărul. Serios, nu mi-ar fi frică de Gigi Becali! Chiar nu mă interesează, eu sunt atent la ceea ce fac eu. 

10 cluburiare atacantul în palmares până acum: CFR Cluj, Alba Iulia, FCM Târgu Mureș, Gaz Metan, Corona Brașov, ȚSKA Sofia, Sheffield Wednesday, Salernitana, Astra Giurgiu și Levski Sofia

Sergiu Buș: „Pot da gol și din carambol” 

- Te vezi din vară la o formație cu care să te lupți la titlu, CFR Cluj, unde ai mai fost, FCSB, Craiova? 
- Sincer, îți spun, trăiesc clipa! Iar clipa mea e la Gaz Metan. Nu mă interesează decât să-mi fac treaba la Mediaș, apoi, ce-o fi vom vedea. Sunt sigur că dacă voi avea cifre bune, voi fi ofertat. 

- Te gândești că aceste cifre te pot aduce și la națională? 
- Ca orice român... Dacă voi fi golgeterul României, sigur voi fi luat în calcul. Eu știu ce pot: sunt un atacant oportunist, pot da gol și din carambol, îmi iese, dacă depun sudoare, voi fi sus. Și atunci mă va vedea și domnul Rădoi. 

- Tu ai fost pe lista lui Dinamo acum mai mulți ani, când erai la Corona Brașov, în 2014. E bine sau e rău că nu s-a făcut transferul? 
- E bine, e foarte bine. Nu râde, nu vreau să intru în polemică. Eu am ales mai mereu partea financiară, m-am ghidat și din trecutul fratelui meu, Laurențiu, ca să plec din străinătate. Din păcate, în România sunt probleme cu banii. Mulți români vor să plece afară din această cauză. Am plecat atunci la ȚSKA Sofia, în detrimentul lui Dinamo, nu regret deloc, am avut parte și de experiențe frumoase, și de bani.

Sergiu Buș: „Am avut ceață în minte” 

- Cu ce ai rămas din experiențele în străinătate? 
- Nu doar cu bani, ci și cu lucruri utile. Uite, am învățat limba bulgară! În Anglia, a fost alt stil. Păcat că am ajuns prea tânăr acolo, la Sheffield, la 22-23 de ani, nu am știut să gestionez viața pe care am întâlnit-o acolo. N-am reușit să mă impun, nu doar fotbalistic, de aceea n-am reușit. 

- Ce campionat ți s-ar potrivi? 
- Am fost și-n Italia, la Salernitana, îmi place mult și acolo. Fotbalul din Occident e cu totul altceva. Cel mai mult îmi place Anglia. Însă am rămas cu un gust amar. 

- De ce? 
- Puteam mai mult, e clar. N-am gestionat eu lucrurile asupra cărora aveam controlul. Am avut ceață în minte. 
 

Sergiu Buș: „Nu am știut să mă impun, nici la fotbal, nici la îmbrăcăminte” 

- De ce românilor le este greu să se adapteze în Occident? 
- Păcat, suntem talentați, dar nu avem mentalitate. Poate e și neșansă. Uite, la Euro 2019 am ajuns în semifinale, și s-au făcut doar două transferuri externe din acea echipă. 

- Păi, românul nu are reclamă bună. 
- Mda, probabil, s-au fript cu niște jucători. E greu singur afară. Uite, eu m-am simțit singur în Anglia, la Sheffield, eram marginalizat. Nu știam cum să mă impun, nici la fotbal, nici la îmbrăcăminte. Ăia acolo sunt mai cheltuitori, ei veneau cu Rolex-uri, cu mașini scumpe, eu cu o brățărică primită de la soție, de drag, e cam greu să te impui! OK, știam limba, însă nu m-am adaptat. Frate, contează prezența și prestanța într-un grup, cum te impui. 

- Și acum dacă te-ai duce la un club din București, poate că dai peste unii cu bani mai mulți. 
- Nu se compară, când ești printre români. În străinătate, e mai greu. 
 

- De ce nu ți-ai luat și tu un Rolex
- De ce să nu-mi iau o casă în Cluj? Eu am calculat altfel. Am avut de câștigat din experiențele din străinătate, financiar, dar îți spun că mă roade că n-am performat. Eu am adunat.

„De mic mi-am dorit să fiu fotbalist. Dacă ar fi să aleg altceva, mi-ar fi plăcut să fac școală ca lumea, să am studii superioare. Chiar mă tentează să mai fac cursuri, să mă dezvolt, este o necesitate" 
Sergiu Buș

2 trofeeare în palmares, cu CFR, campionatul și Cupa României din 2010

Sergiu Buș: „Învăț să fiu mai inteligent” 

- Ce? 
- Un apartament în Cluj și-o mașină. E ceva, nu? Mi-a fost greu ca estic, deși nu critic. Am nimerit la o echipă din Yorkshire, tipic englezească, publicul extraordinar, fanii fantastici, dar în vestiar n-am avut lipici. Nu mă scoteau din "mă țigane", "mă române", erau niște glume... Eram copil, acum, dacă aș merge, aș pune eu piciorul în prag! Aș ști cum să mă comport, nu m-aș lăsa călcat pe bătături. 
 

- Acum nu te-ai mai pierde? 
- Niciodată. Am învățat niște chestii, am deschis ochii, am citit mai mult, îmi merge altfel mintea. Învăț să fiu mai inteligent. 

- Adică? 
- Îmi ocup timpul și cu chestii simple, dar și citesc. Nu trebuie să citești cărți de filosofie ca să îți îmbogățești bagajul de cunoștințe. Cartea îți oferă alte perspective. 

- Ce citești? 
- Diverse cărți despre viața din Al Doilea Război Mondial. Cărțile îți deschid alte perspective. Am o carte, de-abia aștept s-o termin în câteva zile. Un om muncește 8 ore, da? Ar trebui să folosească restul de timp, pe cât posibil, ca să se dezvolte ca persoană. 

„Îmi plac jucătorii care și gândesc, să poți lega o discuție cu ei. E adevărat că fotbaliștii au școală puțină, de ce să ne ascundem?! Dar dacă nu mai poți să faci fotbal, e normal să înveți altceva, să te susții în viață"
 Sergiu Buș

800.000 de euroa plătit Sheffield Wednesday pentru a-l aduce pe Buș de la ȚSKA Sofia în februarie 2015

Sergiu Buș și ceasul soției 

- Care este motto-ul vieții tale? 
- Trăiește clipa! 

- Care-i cel mai bun sfat primit de la părinți? 
- Ai grijă de tine! Și eu îi zic la fel fetiței mele. 

- Ți-ai luat ceva deosebit din banii câștigați la un meci anume? 
- Diverse obiecte de care m-am bucurat pe moment. În general, am adunat, că sunt băiat strângător. Totuși, niciodată nu am fost zgârcit. Am momente în care îmi iau familia și mergem la shopping în străinătate. 
 

- Orașul tău preferat? 
- Istanbul. 

- Cât ai plătit cel mai mult pe un obiect? 
- Un ceas cumpărat soției. Nu vreau să zic suma, a fost ceva din suflet, pentru că este o mămică foarte dedicată și sunt mândru de ea. 
 

GAZ METAN // VIDEO Sergiu Buș, despre dificultățile din străinătate: „În Anglia nu mă scoteau din «mă țigane»!”

Sergiu Buș: „Am nebunii echilibrate” 

- În ce nebunie personală ai investi? 
- Am nebunii echilibrate. O extravaganță ar fi o vacanță exotică, undeva la capătul lumii. Ador să mă plimb. De exemplu, vreau să văd toată lumea, mi se pare cel mai tare lucru posibil. 
 

- E ceva de care să te temi în viață? 
- Ca tot omul, de moarte. Cui nu îi e frică? 

- Ce-ai face dacă ai câștiga superbani la loto? 
- Nu joc, deci n-am șanse să câștig. Vorbeam cu un prieten, citeam pe net, că ai șanse de 0,00001 la sută să câștigi, adică aproape nule. Eu nu visez cu ochii deschiși! Niciodată. De aceea nu-mi plac jocurile de noroc, fiindcă nu ai cum să câștigi, ci doar să pierzi.  

4 meciurimai are de disputat Gaz Metan în sezonul regulat: U Craiova (d), CFR Cluj (a), Clinceni (d), Dinamo (a)

9 meciuri, un gol și un assist are pentru Sheffield în liga secundă engleză într-un an și jumătate acolo

8 goluriși două assist-uri a strâns Buș în 20 de meciuri pentru Gaz Metan în această ediție

Citește și:

EXCLUSIV Interviu cu Dumitru Cardoso, jucătorul dorit de FCSB: „Am șmecherie de român”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (13)
mway
mway  •  18 Ianuarie 2020, 15:44

“Nu știam cum să mă impun, nici la fotbal, nici la îmbrăcăminte.” :))))))

cpt.ahab
cpt.ahab  •  18 Ianuarie 2020, 11:55
Postat de hammer100 pe 17 Ianuarie 2020, 22:44

auzi intrebare la reporter: dar mai puteti rata playofful? sa-i spuna careva *** ca medias in ultimele 4 etape in sezonul regula in ultimi ani s-a facut inuman de rusine facand intre 1 si 2 puncte. pai in 2017,mai erau vreo 4 etape pana la final,mediasul avea vreo 9 puncte avans peste vitan barzesti,mediasul a facut 2 puncte in 4 etape si vitan barzesti a furat tot si s-a calificat in playoff. cam asta este mediasul,la fel si anul trecut,2 puncte in ultimele 4 etape,asa ca da,mediasul are cele mai mici sanse sa prinda playofful,paradoxal.

Da, da, Vitan-Bârzești a furat tot în acel sezon. De fapt, a furat un singur lucru: "gooooool, Hanca"! :))))))

2965794826798541
Andrei Militaru  •  18 Ianuarie 2020, 11:06

El s a dus in Anglia ca sa si ia Rolex...atat a inteles el din fotbal ????‍♂️????‍♂️????‍♂️

Vezi toate comentariile (13)
Comentează