FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB. Surpriză în contracte! Clauza trecută de Gigi Becali în noile acorduri cu salarii înjumătățite

Gigi Becali, finanțator FCSB +13   FOTO
Gigi Becali, finanțator FCSB

Articol de , , - Publicat luni, 30 martie 2020 17:55

Gigi Becali le-a pasat jucătorilor riscurile, după doi ani în care echipa lui s-a oprit în preliminarii și a pierdut din cauza aceasta 30 de milioane de euro. Ce a scris în noile contracte cu salarii înjumătățite: fotbaliștii vor câștiga la fel ca până acum doar dacă vor prinde grupe europene.

„Mai încerc doi ani să mă calific în grupele Europa League. Dacă nu reușesc, gata cu fotbalul, că pierd bani! Nu aș avea cum să mai continuu, că doar nu iau banii familiei și-i consum pe toți la FCSB!". Becali a exprimat în public calculul acesta. Apoi a văzut în pandemia de coronavirus ocazia perfectă să nu mai riște falimentul despre care vorbea. Dacă va rata în continuare calificarea în grupe, fotbaliștii vor suporta daunele, nu societatea.

Prima lui Tănase: 59.500 de euro!

Cum a procedat Gigi? Surse din club dezvăluie o clauză din noile contracte pe care le-au semnat jucătorii, cu salariile înjumătățite: „Suma în cuantum de X euro net îi va fi achitată fotbalistului profesionist în situația calificării FCSB în grupele competiției Europa League sau în grupele competiției Champions League, ediția 2020-2021".

În frază, X înseamnă diferența dintre salariul vechi al unui fotbalist de la FCSB și salariul nou, mai mic cu 50 la sută.

Durata pe care funcționează scăderile e de șapte luni, de la 1 martie la 30 septembrie, ceea ce înseamnă că jucătorii ori pierd bani mulți, ori îi recuperează din prime foarte mari în cazul în care obțin biletele pentru grupe.

Florin Tănase a mai păstrat un salariu lunar de 8.500 de euro net lunar după ce a semnat că e de acord cu înjumătățirea. Căpitanul va încasa un bonus de 59.500 de euro pentru calificarea în grupele ediției viitoare din Europa League! Suma e egală cu venitul anual pe care-l înregistrează mulți fotbaliști importanți din prima ligă, titulari în formațiile lor.

Avertismentul lui Becali: „Dacă UEFA reduce premiile, voi plătiți!"

Tănase însă și restul colegilor lui au preluat, de fapt, tot riscul care-l speria pe Becali. Și fără să depășească fazele preliminare europene și să obțină premiile grase de la UEFA, Gigi va reuși să gestioneze cu mult mai ușor bugetul ușurat prin reducerile pe care le-a operat acum.

Iar dacă echipa se va califica, oricum va primi bani destui ca să poată achita primele fără probleme și să îi mai rămână și clubului un surplus.

Patronul a mers și mai departe cu ideea lui de a-i transforma pe fotbaliști în parteneri la profit și la pierdere. Becali ia în calcul posibilitatea ca UEFA să scadă premiile în sezonul viitor din Champions League și din Europa League.

Dacă se va întâmpla așa ceva, nu Gigi ar pierde bani, ci tot jucătorii. Ei au semnat și că sunt de acord ca bonusurile pentru calificarea în grupe să le fie scăzute proporțional cu ajustarea pe care ar aplica-o UEFA asupra premiilor pe care le oferă.

Pentru stagiunea în curs, fiecare echipă calificată a încasat 2.920.000 de euro doar pentru participarea în grupe. În situația în care federația europeană ar scădea suma cu 25 la sută, să spunem, fiecare fotbalist al FCSB va da și el 25 la sută din prima pe care o are scrisă în contract.

GALERIE FOTO. Imagini noi de la Stadionul Steaua

+9 FOTO

Salvează un milion de euro

Economia totală pe care o face FCSB cu salariile pe care le-a redus valorează un milion de euro. Suma e uriașă chiar și pentru clubul cel mai bogat din campionat, e vorba despre aproape o jumătate din banii pe care îi primesc roș-albaștrii pentru drepturi TV.

Becali a anunțat că, în afara înjumătățirii salariilor, mai încearcă să profite de context ca să scape de câțiva jucători pe care oricum nu îi mai voia: Momcilovici, Adi Popa, Alexandru Stan, Gnohere. „O să-i bag în șomaj tehnic", a spus Gigi.

rocedura e greu de aplicat în fotbal. Printr-o Ordonanță, Guvernul a încercat să introducă o regulă și pentru sportivi, numai că textul nu e foarte clar. Șomajul tehnic rămâne posibil doar pentru angajații cu contracte de muncă.

Pentru oamenii plătiți cu contracte de activitate sportivă, așa cum sunt și fotbaliștii, cluburile au la dispoziție o soluție: să forțeze suspendarea contractelor pe caz de forță majoră și să nu le mai plătească jucătorilor niciun ban.

De ce ia în calcul scăderea premiilor UEFA

Becali nu are încredere că sezonul întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus va mai fi terminat, chiar dacă el cerea, înainte ca Federația să pună stop, să se joace în continuare: „Doar CFR insistă să punem pauză, fiindcă echipa lui Petrescu e sleită de puteri. Virusul ăsta nu e nicio amenințare, într-o săptămână vor fi vindecați toți bolnavii, fiindcă nu are șanse într-o țară ortodoxă, în care oamenii merg la Sfânta Liturghie".

Între timp a devenit pesimist. A scris în noile contracte cu jucătorii că „e posibilă anularea sezonului 2019-2020, și chiar și a ediției următoare, 2020-2021". Imposibilitatea de a termina stagiunea curentă ar genera pierderi mari și pentru UEFA, implicit o reducere a premiilor în stagiunea viitoare, în condițiile în care scenariul extrem de pesimist al lui Becali nu va fi confirmat și sezonul următor al cupelor europene va avea loc conform calendarului deja fixat.

VIDEO // CORONAVIRUS. Cum te infectezi, cum se răspândeşte virusul, ce complicaţii pot apărea

Citește și alte știri despre FCSB:

FCSB și FRF, mesaje după dispariția lui Martin Tudor: „Dumnezeu să-l aibă în paza Sa!”

De ce se plâng cluburile din Liga 1? Guvernul le-a ajutat deja să scadă drastic cheltuielile

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
104262047394975
Iosif Moldoveanu  •  30 Martie 2020, 20:31

`

catalynn
catalynn  •  30 Martie 2020, 20:16
Postat de florar pe 30 Martie 2020, 19:20

Transfer unde mă??? La Dinamo,Chindia,Iași, Viitorul...???

Bă, dar ce grijuliu ești tu in legătura finanțele lu’ ne-a jjijji, oare de ce!? :-))))

1044284568949277
Gherasim Andrei Adrian Virgil  •  30 Martie 2020, 19:36

Pâi nu ai zis că nu te oprești decât după ce câștigi Liga Campionilor? De parcă te-ar fi crezut cineva... Ești ca toți ceilalți politicieni, atunci când bați câmpiii... ! Mai bine negociai cu armata, dădeai echipa, nu se pierdea palmaresul și cei 17 ani de FCSB, suporterii și-ar fi amintit de dumneata cu mare respect și peste 50 de ani... ! Așa nu vei fi decât un cioban foarte priceput la afaceri dar afacerea Steaua nu a fost de nasul dumitale, crezând-o doar o fabrică de bani, cum de altfel ți-au reproșat, cu mici excepții, toată lumea... ! Oi fi dumneata un bun credincios care a făcut ceva bine la viața dumitale, dar ai vrut să fii mai mult decât poți fi iar de FCSB, peste 10 ani va fi o echipă de care își va aminti jurnaliștii atunci când mai au chef de caterincă... !

Vezi toate comentariile (11)
Comentează