FOTBAL  »  Superliga  »  PROCEDURĂ

Cere ca insolvența să fie interzisă cluburilor: „E o prostie din care jucătorii pierd cel mai mult!”

Dinamo este în insolvență, Academica Clinceni dorește același lucru
Dinamo este în insolvență, Academica Clinceni dorește același lucru

Articol de GSP - Publicat miercuri, 24 noiembrie 2021 12:40 / Actualizat miercuri, 24 noiembrie 2021 13:08

Ionuț Rada (39 de ani), fost fundaș la Rapid, FCSB și CFR Cluj, susține interzicerea posibilității cluburilor de fotbal de a intra în insolvență.

În încercarea de a topi din datoriile care le sufocă, cluburile din fotbalul românesc apelează la procedura de insolvență. Dinamo se află în insolvență din iunie 2021, Academica Clinceni a solicitat recent același lucru, dar s-a lovit de refuzul Tribunalului Ilfov, chiar și în birourile campioanei CFR Cluj s-a discutat despre asta.

3 motive care au făcut-o pe CFR Cluj să vrea să intre iar în insolvență
CFR CLUJ
3 motive care au făcut-o pe CFR Cluj să vrea să intre iar în insolvență

Ionuț Rada: „Sper ca intrarea în insolvență să fie imposibilă!”

Ionuț Rada spune că acest „artificiu” nu ar mai trebui să le fie permis cluburilor, întrucât jucătorii și membrii din staff-ul tehnic, adică „principalii actori” din fotbal, au cel mai mult de suferit.

„Sper ca acest artificiu, intrarea în insolvență, să fie din ce în ce mai dificil de reușit, chiar imposibil. Știm foarte bine că angajații au de pierdut, adică jucătorii sau oamenii din staff, ceea ce nu mi se pare normal. Ei sunt actorii principali, cei care muncesc zi de zi. 

De fiecare dată, la ultimele insolvențe, jucătorii au pierdut cel mai mult din toată această prostie, pentru că asta e din punctul meu de vedere!”, a spus Rada la Pro X.

Ce presupune insolvența

Cluburile aflate în insolvență nu pot participa în cupele europene în perioada în care au acest statut, plus încă 12 luni după ieșirea din insolvență. Acestea „trebuie să participe la cel puţin un sezon întreg al Ligii 1 în condiţii de solvabilitate înainte de a putea evolua în cupele europene”, menționează Regulamentul.

În plan sportiv, cluburile riscă 9 puncte penalizare din clasamentul sezonului regulat dacă au datorii către cluburi, angajați, fotbaliști și Fisc.

Unde pierd jucătorii? Aceștia nu-și recuperează restanțele salariale, potrivit președintelui Asociației Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN), Emilian Hulubei.

Vorbind despre situația lui Dinamo, club aflat în prezent în insolvență, Hulubei spune că jucătorii au fost incluși în „categoria creditorilor chirografari, negarantați, cel mai prost cotată categorie și care, de obicei, ia zero lei”.

„Doar câteva cluburi au ieșit curate din insolvență, iar jucătorii și-au primit drepturile restante. În cele mai multe cazuri, fotbaliștii pierd toți banii dacă clubul intră în faliment sau continuă insolvența. E destul de complicat să recupereze banii”, a adăugat el.

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Reacție dură de la FCSB, după scenariul lansat de Dinu: „Ori n-ai nicio legătură, ori ești rău intenționat sau prost de bubui!”

Afacere pe axa Hagi - Petrescu » 2 jucători de la Farul, așteptați în Gruia

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (9)
leu.mr
leu.mr  •  25 Noiembrie 2021, 11:20

Insolventa = inventie a capitalismului prin care angajatii/jucatorii ramin cu buzele umflate !!!

fc_sarachia
fc_sarachia  •  24 Noiembrie 2021, 18:20
Postat de sdoru pe 24 Noiembrie 2021, 18:10

Acest rada câte clase are??? Sau își da și el cu părerea :) pt inteligenta lui rada:cluburile sunt deținute de societăți comerciale.... ceea ce oferă posibilitatea de a întra în insolventa sau faliment ca orice alta societate!!!

Legile sportive ar trebui sa limiteze posibilitatea cluburilor de a accesa aceasta metoda de stergere a datoriilor. Ai probleme financiare? Ok......fugi in liga 3.....cu un buget dimensionat corespunzator. Asa.....ce facem? Jucam pe datorie? Promitem 20 mii eur pe luna.....dam afara 3 antrenori pe an, carora le platim compensatii si asteptam sa dam un tun in cupele europene. Nu il dam....insolventa, il dam.....insolventa oricum....ca doar nu lasam banii in club.

sdoru
sdoru  •  24 Noiembrie 2021, 18:10

Acest rada câte clase are??? Sau își da și el cu părerea :) pt inteligenta lui rada:cluburile sunt deținute de societăți comerciale.... ceea ce oferă posibilitatea de a întra în insolventa sau faliment ca orice alta societate!!!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează