FOTBAL  »  Superliga  »  RETROGRADARE

ANALIZĂ GSP Startul Ligii 1 găsește 6 echipe cu spatele la zid » Cum arată lupta pentru evitarea retrogradării + Care sunt echipele cele mai expuse

Articol de , , - Publicat luni, 11 iulie 2022 09:55 / Actualizat luni, 11 iulie 2022 13:01

Cele mai expuse echipe pentru a retrograda, ținând cont de valoarea lotului și a antrenorului, de nivelul financiar și de susținerea suporterilor ar fi Hermannstadt, Mioveni și Petrolul. Un new-entry de lux în lupta pentru supraviețuire e însă FC Botoșani, care nu doar că n-a făcut achiziții aproape deloc, ci a pierdut și jucători de bază, dar și pe Croitoru.

Vineri începe o nouă ediție de Liga 1. Cea cu numărul 105 all-time. Sistemul de desfășurare va fi același, astfel că sezonul regulat va da un prim răspuns privind 3 dileme:

  1. Care vor fi echipele ce se vor duela pentru titlu? 
  2. Care va fi componența play-off-ului? 
  3. Ce echipe se vor lupta pentru supraviețuire?

Cu 8 luni înainte de momentul în care se vor termina de disputat cele 30 de etape, GSP face un preview pentru toate cele 3 întrebări. Pe parcursul acestei săptămâni, ziarul va face o analiză, ținând cont de 4 capitole esențiale privind viața și randamentul unui club de fotbal. 

Pentru fiecare dintre aceste capitole se vor acorda note de la 1 la 10, iar media finală va întocmi clasamentul pe care GSP îl propune ca o previziune pentru noul sezon.

Care sunt cele 4 capitole luate în calcul.

  1. Valoarea lotului. 
  2. Valoarea antrenorului. 
  3. Situația financiară. 
  4. Susținerea suporterilor.

Chindia Târgoviște. Vânzoleală și o provocare: Adrian Mihalcea

Startul Ligii 1 găsește 6 echipe cu spatele la zid » Cum arată lupta pentru evitarea retrogradării + Care sunt echipele cele mai expuse

Lot - 6,5

S-au pierdut jucători de bază precum Paul Iacob, Pițian, Daniel Florea, dar s-au făcut achiziții importante: Boldor, Dima, Vorobjovas, iar Neguț a revenit de la CFR. 

Antrenor - 6

  • Mihalcea a fost revelația sezonului precedent de Liga a 2-a, reușind rezultate excelente cu o echipă extrem de mică, Unirea Slobozia, cu care a fost în play-off. Fost fotbalist important, inclusiv cu meciuri în națională, pare să aibă pedigree-ul pentru a reuși și ca antrenor.

Bani - 7

  • Un club stabil, care în 2021 a avut un buget de salarii de 2,7 milioane de euro și care n-are restanțe către jucători.

Suporteri - 6 

  • Va evolua în continuare la Ploiești, ceea ce va fi un imens dezavantaj, fiindcă nu va avea spectatori cât ar putea strânge dacă ar juca acasă, la Târgoviște.

MEDIE: 6,375

Primul „11”: Căbuz - Căpușă, Celea, Boldor, Ad. Ioniță - Neguț, Dulca, Vorobjovas, D. Dumitrașcu - Chamed, Cherchez

FC Botoșani. A venit Teja, se anunță vremuri grele

Startul Ligii 1 găsește 6 echipe cu spatele la zid » Cum arată lupta pentru evitarea retrogradării + Care sunt echipele cele mai expuse

Lot - 6 

  • Față de formația care a terminat sezonul, nu mai sunt 5 piese de bază: Braun, Dawa, Haruț, Jaja și Papa. Echipa mai pierduse oricum și alți jucători, precum Edjouma și Racovițan, iar de pus în loc n-a pus, practic, nimic.

Antrenor - 5,5 

  • A plecat Croitoru, cu superrezultate în ultimii 3 ani, și a fost adus Teja, un pierzător cam peste tot pe unde a activat. 

Bani - 7,5  

  • Clubul nu e instabil, a avut în 2021 un buget pentru salarii bun: 3,2 milioane de euro.

Suporteri - 6,5

  •   E un capitol la care nu stă grozav, a avut a 12-a medie din 16 în sezonul trecut, puțin peste 1.000 de fani la jocurile de acasă.

MEDIE: 6,375

Primul „11": Ed. Pap - Sno, Dican, Șeroni, Țigănașu - Florescu, Mussis, Shahaf - Mailat, Mateus, Târcoveanu

U Cluj. Banii și fanii sunt de play-off 

Startul Ligii 1 găsește 6 echipe cu spatele la zid » Cum arată lupta pentru evitarea retrogradării + Care sunt echipele cele mai expuse

Lot - 6

  •  A avut o campanie de achiziții cu nume importante, jucători măcar decenți de Liga 1 în sezonul trecut: Chipciu, Briceag, Pițian, Ad. Bălan, Bic

Antrenor - 6 

  • Lincar a promovat echipa, însă n-are deloc experiență la nivel de Liga 1. 

Bani - 7,5

  • A fost echipa cu cel mai mare buget din Liga a 2-a, are în continuare o susținere mare din partea Primăriei Cluj. 

Suporteri - 7,5

  • Va fi un mare atu pentru U, la partidele decisive din finalul sezonului trecut, cu Hermannstadt și Dinamo, pe Cluj Arena au fost câte 25.000 de spectatori. 

Medie - 6,750 

Primul „11": Brănescu - Baravykas, Fl. Ilie, Pițian, Briceag - R. Pires, Bic - Chipciu, Hofman, Ely - Ad. Bălan

3,75e cota, la Betano, pentru ca ultimul loc să fie ocupat de Cluj, echipă creditată cu cele mai mari șanse să fie pe poziția a 16-a. U e urmată de CS Mioveni și Chindia, pentru fiecare cotă 4,00

Hermannstadt. Pare să fie cel mai puțin pregătită 

Startul Ligii 1 găsește 6 echipe cu spatele la zid » Cum arată lupta pentru evitarea retrogradării + Care sunt echipele cele mai expuse

Lot - 5 

  • Deține câțiva jucători cu nume la nivel de Liga 1: Iliev, Butean, Bejan, Răuță, Hora, însă lotul e extrem de diluat, mai ales în afara primului "11".

 Antrenor - 6 

  •  Măldărășanu n-are anvergură, a avut un singur mandat, extrem de scurt, pe prima scenă, însă are avantajul continuității la Sibiu, unde a promovat echipa.

Bani - 5,5

  • Clubul a traversat dificultăți majore, a apelat la insolvență și nici în prezent nu există stabilitate. A cesionat drepturile TV în proporție de 75% din cota pe sezonul viitor. 

Suporteri - 6 

  • Va avea un dezavantaj, că va merge să joace la Mediaș, 55 de kilometri de Sibiu. 

Medie - 5,625 

Primul „11": Iliev - Butean, Bejan, I. Stoica, Opruț - Răuță, Sota Mino - Oroian, Alhassan, Balaure - Hora

CS Mioveni. Atuul e Pelici 

Startul Ligii 1 găsește 6 echipe cu spatele la zid » Cum arată lupta pentru evitarea retrogradării + Care sunt echipele cele mai expuse

Lot - 6 

  • Lotul e același în proporție de 95%. Nu a fost întărit, dar poate fi un avantaj că grupul e mai omogen.

Antrenor - 7,5 

  • E marele și cam singurul avantaj în comparație cu celelalte echipe din această analiză. Pelici e în acest moment cel mai longeviv antrenor dintre echipele din Liga 1 și sezonul trecut a reușit un rezultat cu mult peste nivelul echipei, a evitat nu doar retrogradarea, însă și locurile de baraj.

Bani - 6,5 

  • Bugetul nu e formidabil, dar banii se plătesc la timp. Suporteri - 5 Echipa, practic, n-are suportul fanilor, a avut o medie sezonul trecut de numai 1.800 de spectatori. 

Medie - 5,750 

Primul „11”: I. Popescu - Al. Iacob, Garutti, Balaur - Rădescu, Cierpka, Veres, Burnea - Buziuc, B. Rusu, Cr. Dumitru

5,1 milioane de euroe valoarea lotului celor de la CS Mioveni, conform transfermarkt, cel mai scăzut nivel dintre echipele din Liga 1. Imediat deasupra argeșenilor sunt Hermannstadt și Petrolul

Petrolul. Lot subțire, suporteri fanatici

Startul Ligii 1 găsește 6 echipe cu spatele la zid » Cum arată lupta pentru evitarea retrogradării + Care sunt echipele cele mai expuse

Lot - 5,5

  •  Arată bine doar în atac, unde sunt Irobiso, Ivanovski și Grozav. În realitate, cei 3 sunt jucători care au eșuat lamentabil în altă parte decât să fi performat în sezonul trecut. Tamaș, la 38 de ani, pare și el o bilă albă pentru Petrolul. 

Antrenor - 5

  •  Nicolae Constantin a fost confirmat, însă e un tehnician care, practic, nu are nimic din anvergura tehnicienilor pe care echipa i-a avut când a fost în Liga 1: Contra, Răzvan Lucescu, Mulțescu, Stoichiță.

Bani - 6 

  • Veolia și-a retras sprijinul financiar, iar clubul caută în continuare surse de finanțare. 

Suporteri - 8,5 

  • Probabil e cam singurul argument cu care Petrolul speră să-și atingă obiectivul, de a evita retrogradarea. 

Media - 5,750 

Primul „11": R. Avram - Meijers, Tamaș, Huja - Pașov, Takayuki, Cebotaru, Țicu - Irobiso, Ivanovski, Grozav

1,60e cota, tot la Betano, pentru ca Petrolul să termine pe unul dintre ultimele 4 locuri (sezonul regulat sau play-out). Aceeași cotă o are și Hermannstadt, în vreme ce FC Botoșani are o cotă de 15,00

Clasamentul în viziunea GSP

EchipaMedia notelor
1. U Cluj6,750
2-3. Chindia6,375
FC Botoșani6,375
4-5. CS Mioveni5,750
Petrolul5,750
6. Hermannstadt5,625

 Concluzia: pe notarea GSP, Petrolul și Hermannstadt ar urma să retrogradeze, în vreme ce Botoșani și Mioveni ar ajunge la barajul de promovare-menținere.

Top 5 cei mai valoroși jucători exclusiv de la cele 6 echipe

Loc în Liga 1 / Jucător (Echipă)Cotă* (euro)
47. M. Dulca (Chindia)900.000
54. Căpușă (Chindia)850.000
77. Căbuz (Chindia)650.000
85. Chipciu (U Cluj)650.000
86. Ed. Pap (Botoșani)650.000

* conform transfermarkt

46 de anie media de vârstă a antrenorilor de la aceste 6 echipe: cel mai tânăr e Lincar, va împlini 44 în octombrie, cel mai în vârstă e Pelici, are 48

Al câtelea sezon consecutiv în Liga 1 va fi noul campionat

ClubSezoane la rând
FC Botoșani10
Chindia4
CS Mioveni2
Hermannstadt1
Petrolul1
U Cluj1

VIDEO Totul despre FCSB - U Cluj

Citește și: 

Eric, prima apariție după problemele avute în urmă cu o lună » Cum arată acum și ce l-a înspăimântat în spital

De ce a picat transferul lui Florin Niță la CFR Cluj » Detalii de la negocieri: „A fost o ofertă fabuloasă”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (15)
marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  11 Iulie 2022, 16:04
Postat de valentindragobete pe 11 Iulie 2022, 14:00

Și tu, marceluș-marceluș, ce-o să faci, caricatură de Nostradamus, daca prorocirile talr se dovedesc niște prosti, așa cum de altfel si sunt?

Nu vor fi prostii prezicerile mele ci ale redactorilor acestui articol. Primii antrenori demiși vor fi ....Croitoru , Dan Petrescu , Mutu , Prepeliță!

zetanu
zetanu  •  11 Iulie 2022, 14:22

Ceva nu se leaga. Chindia are 6 la suporteri, jucand la Ploiesti, Hermannstadt 6 jucand la Medias, Botosani are 6,5 cu, spuneti voi, putin peste 1000 de spectatori media, iar Mioveni are 5 cu o medie de 1800? Cum vine asta? E o analiza la fel de obiectiva ca aia cu stadioanele unde la Rapid nu aveai nimic de reprosat la mancare si bautura, dar la final nota era 8 sau 9, oricat era suficient ca sa ii tragi sub Sepsi la nota totala.

Molecularistu
Molecularistu  •  11 Iulie 2022, 14:11

Ați uitat de UTA!! Cu scandalu de la ei, cu datoriile prezente, cu încăpățânarea aluia de îl cheamă Meszar, de a sta el la robinetul cu bani de la stat, a se citi primărie, sau de la diverși sponsori.. Nu îi văd deloc bine!!! Nici lotul nu e cine știe ce mare bombă fotbalistică !! Mai vorbim!!!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează