FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

Narcis Răducan este puternic afectat de coronavirus: „Situația e dramatică! Am pierdut 90 la sută din afacere!”

Narcis Răducan anunță că a mai rămas cu 10 la sută din cifra de afaceri pe care o înregistra înaintea crizei
Narcis Răducan anunță că a mai rămas cu 10 la sută din cifra de afaceri pe care o înregistra înaintea crizei

Articol de , , - Publicat marti, 17 martie 2020 17:28

Fotbalul nu e singurul domeniu aflat în pericol de faliment din cauza pauzei pe care a forțat-o pandemia de coronavirus. Narcis Răducan, proprietar al unui restaurant în București, anunță că a mai rămas cu 10 la sută din cifra de afaceri pe care o înregistra înaintea crizei.

Economia toată se prăbușește din cauza coronavirusului, nu e cutremurat numai fotbalul. Cluburile din Liga 1 negociază cu fotbaliștii scăderea salariilor ca să supraviețuiască în momentele acestea în care meciurile au fost oprite. În alte domenii, efectele se simt și mai rapid și sunt extrem de puternice.

Se ceartă în fața catastrofei » Detalii despre ce e de așteptat să se petreacă în fotbalul românesc

Taximetriștii și șoferii Uber trebuie să se descurce din încasări care au devenit cu mult mai mici decât erau înainte de instalarea pandemiei. 

„Cursele sunt foarte puține, mai mult ne plictisim pe străzi. Eu am de plătit 500 de lei săptămânal pentru închirierea mașinii. Mulți dintre cei care folosesc mașinile lor au credite de returnat, deci în locul chiriei au rate. În zilele astea, cine e dispus să muncească mult adună bani cât să acopere datoriile, nu-i mai rămâne nimic pentru el", explică un șofer.

Cu școlile oprite, cu foarte mulți angajați rămași să lucreze de acasă, clienții firmelor de taxi și de ride sharing au dispărut. „De ce nu închideți mall-urile?”

Alt domeniu afectat grav: HoReCa, hoteluri, restaurante, cafenele. 

Narcis Răducan deține un restaurant într-un mall din București

La Piatza, cum se numește localul fostului fotbalist, era o afacere prosperă până de curând. Acum e amenințată serios de faliment. Motivele sunt aceleași care i-au afectat și pe taximetriști: clienții restaurantului erau, în general, corporatiști care nu mai merg la birouri, lucrează de acasă în perioada asta.

Narcis oferă detalii despre criză: „Situația este dramatică în mediul de afaceri! În segmentul HoReCa, pierderile sunt extrem de mari, în zilele acestea avem încasări mai mici cu 90 la sută decât erau în condiții normale. Dacă nu se închid mai repede mall-urile, dau faliment peste 50 la sută dintre societățile aflate acolo și crește exponențial și numărul celor care contactează virusul! Nu înțeleg, dacă acolo ne îndreptăm, de ce nu sunt închise mai repede pentru limitarea pierderilor umane și materiale. Mâine nu poate fi mai bine decât este azi, sută la sută! Măcar până la Paști așa va fi".

Cu mall-urile deschise, magazinele și restaurantele au de plătit chirii, pe care încasările reduse îngrozitor nu le mai acoperă, ceea ce înseamnă că proprietarii afacerilor trebuie să suporte din buzunare pierderile din perioada aceasta.

„Trebuie să scădem salariile jucătorilor. Nu știu cu cât, cu 30 la sută sau cu 60 la sută, dar cine nu muncește nu câștigă bani, nu e logic? N-avem cum să plătim ca și cum competiția ar fi în desfășurare" 
Gigi Becali, patron FCSB

China se străduiește să-și revină

Prima țară afectată de coronavirus, China, caută să treacă peste criza care a afectat a doua economie a lumii. Libertatea a publicat ieri un articol despre efectele pe care epidemia de coronavirus le-a avut asupra economiei chineze: vânzările din retail au scăzut cu 20,5 la sută în ianuarie și în februarie comparativ cu anul 2019, producția industrială a scăzut cu 13,5 la sută, iar investițiile în active fixe au devenit mai mici cu 25 la sută. "Scăderea înregistrată a producției industriale reprezintă cea mai mare contracție din istorie", constată articolul din Libertatea.

Dezastru în Italia

Criza lovește toate statele. Italia, țara europeană afectată cel mai rău de coronavirus, înregistrase până ieri 27.980 de cazuri de infectare cu coronavirus și 2.158 de morți. Potrivit Digi24, e de așteptat ca economia italiană, a treia din Europa ca dimensiune, să sufere o contracție între 2,5 la sută și 4,5 la sută pe prima jumătate a acestui an, în funcție de perioada în care va fi păstrată carantina națională. 

Charles Dumas, economist, anticipează un scenariu dezastruos pentru Italia, dacă țara nu va fi ajutată: „Va avea nevoie de sprijin masiv din partea partenerilor din zona euro, pentru a evita să urmeze calea pe care a luat-o Grecia". „Este puțin probabil ca sistemul bancar să rămână solvabil în condițiile actuale de carantină națională. Turismul este, practic, mort în 2020", mai spune expertul în declarația citată de Digi24.

Ce știm după ședința UEFA:

VIDEO Cum să ne ferim de coronavirus

Citește și alte știri despre consecințele coronavirus:

Se ceartă în fața catastrofei » Detalii despre ce e de așteptat să se petreacă în fotbalul românesc

Hertha Berlin intră în carantină » Al doilea caz în Bundesliga

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (16)
2102911679735264
Calin Radulescu  •  18 Martie 2020, 18:52

NARCIS cand esti chirias la MALL sau la un GIGEL, normal ca pierzi tot... CA DE FAPT N-AI NIMIC :)))... Asta nu-i o afacere serioasa... E o ciupeala in functie de cum bate vantul :)))... EU nu pot sa inteleg cum sa dezvolti ceva intr-o CHIRIE de cateva cateva mii de euro pe luna...

roadghost
roadghost  •  18 Martie 2020, 15:03
Postat de maccsero pe 18 Martie 2020, 11:27

Mare brânză, peste o lună-două restaurantul va avea din nou clienți și basta.

Asa cred ca speram toti...numai sa nu fie genul de meniu in care mai gasesti o zgarda, un ceas de mana, un bigudiu :))))

tricisport
tricisport  •  18 Martie 2020, 14:49

Daca aveai croitorie acum faceai combinezoane si măști. Dar tu ai vrut carciuma :(

Vezi toate comentariile (16)
Comentează
Close