FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ

EXCLUSIV Ovidiu Hațegan e decis să se retragă din arbitraj, după infarct » 3 momente marcante din viața „centralului”

Ovidiu Hațegan / Sursă foto: Imago Images
Ovidiu Hațegan / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 29 martie 2022 11:19 / Actualizat marti, 29 martie 2022 13:47

Ovidiu Hațegan se gândește să pună punct carierei de arbitru, în urma infarctului suferit în urmă cu două zile. Arădeanul a făcut un singur comentariu, „Am nevoie de liniște”, însă ia în calcul varianta de a nu mai arbitra. 

Ajuns la 41 de ani, Ovidiu Hațegan mai putea să arbitreze încă cel puțin 4 ani la nivel european, iar în România atât timp cât trecea cu bine peste testele fizice. Dar după infarctul suferit, Ovidiu e decis să renunțe definitiv la cariera de arbitru, anunță azi ediția tipărită a Gazetei Sporturilor. 

Ultimul meci arbitrat în Liga 1 a fost duelul dintre FC Argeș și FCSB, 1-0, pe 3 martie 2022. Ultima confruntare în Champions League a fost Atlético Madrid - Manchester United 1-1. Apoi a condus duelul din Europa League, dintre Lyon și FC Porto 1-1, pe 17 martie. După mai bine de o lună de pauză, Hațegan s-ar putea răzgândi, dar în acest moment șansele sunt foarte mici.

Prima pagină din Gazeta Sporturilor de azi

Ovidiu Hațegan e decis să se retragă din arbitraj, după infarct » 3 momente marcante din viața „centralului”

Acum mă simt bine, totul este în regulă, sunt în continuare sub supraveghere medicală. Doresc să mulțumesc staff-ului medical care m-a îngrijit și tuturor celor care mi-au transmis mesaje și gândurile lor bune. În momentele acestea am nevoie de liniște, așa că am rugămintea să îmi fie respectată intimitatea. 

- Ovidiu Hațegan, arbitru

Cariera lui Ovidiu Hațegan

  • 1996 - devine arbitru, la numai 16 ani
  • 2003 - e promovat în Liga a 3-a
  • 2004 - urcă în eșalonul arbitrilor din Liga a 2-a
  • 2006 - e promovat în Liga 1
  • 2008 - primește ecusonul FIFA
  • 2015 - e promovat în Elite, cea mai înaltă categorie valorică a arbitrilor la UEFA
  • 2016 - participă la Jocurile Olimpice din Brazilia și la Campionatul European din Franța
  • 2018 - ratează participarea la Campionatul Mondial din Rusia
  • 2019 - participă la Mondialul Cluburilor din Qatar 
  • 2021 - participă la cel de-al doilea său Campionat European

Trei evenimente marcante din viața lui Hațegan

1. Începuturile: Primul contact cu fluierul: „Wow!”

„Man in the middle” este un serial realizat de UEFA despre arbitrii europeni. În film apare și Hațegan și vorbește despre începutul vieții, al carierei, cu primele amintiri legate de fotbal. 

„M-am născut aici, la Arad, și mi-am petrecut copilăria la 60 de kilometri distanță, cu bunicii, pentru că părinții munceau. La șapte ani m-am mutat în oraș. Jucam deja fotbal de la trei ani, atunci am primit prima minge de piele, una adevărată. Pe partea cealaltă a străzii pe care locuiam era terenul. Am fost norocos, pentru că îl vedeam în fiecare zi când ieșeam din casă. Și m-am îndrăgostit instantaneu”. 

Cum a descoperit arbitrajul? "La 14-15 ani, un coleg al cărui tată era arbitru a insistat: «Haide să facem cursul de arbitri!». «Nu vreau să fiu arbitru, nu-mi place să fiu arbitru». M-a convins și am urmat cursul, a durat aproape cinci luni. Din prima clipă în care am ținut un fluier în mână și am fluierat, chiar mi-a plăcut. Am spus: «Wow! E foarte tare!»”

2. Dragostea pentru medicină

În timp ce făcea arbitraj, Ovidiu a descoperit medicina, cealaltă pasiune. „În clasa a XI-a, am început să mă pregătesc pentru Facultatea de Medicină, iar în 2010 mi-am luat masterul în anatomie. Însă medicina cere mult timp. 

Trebuie să te dedici în fiecare clipă meseriei, pasiunii. Și mai ales pacienților. Era foarte greu să fiu doctor într-un spital și, în paralel, să devin un arbitru bun, important”, spune.

Apoi a urmat marea hotărâre: „În 2005-2006, am fost promovat în prima ligă. Am luat o decizie deloc simplă. Am ales să fiu arbitru în loc să fiu doctor. A fost un șoc pentru toți, dar am crezut în mine, în visul meu. Eram sigur că voi ajunge în vârf, nu doar în România, ci și în Europa”.

3. Drama. Cel mai greu moment al carierei

Ovidiu Hațegan a trecut printr-o tragedie pe terenul de fotbal. Pe 19 noiembrie 2018 era la Gelsenkirchen, conducând Germania - Olanda (2-2), în Liga Națiunilor, când a fost anunțat la pauză că mama lui s-a stins. Și totuși, a dus partida până la capăt.

Iar la final, emoționat, tulburat, a început să plângă, fiind consolat de căpitanul batavilor, Van Dijk.

Ovidiu Hațegan e decis să se retragă din arbitraj, după infarct » 3 momente marcante din viața „centralului”

„A fost cel mai dificil moment al vieții mele, chiar dacă știam că avea să se întâmple", spune Ovidiu. "Când am plecat la meci, doctorii mi-au zis: «Mergi liniștit, situația e stabilă și te vei întoarce în două zile, nu va fi nicio problemă!». La pauză, când am văzut că aveam două apeluri pierdute, am realizat că e ceva rău. Puteam să mă opresc atunci.

Am decis să fluier repriza a doua pentru mama, pentru că era foarte mândră de mine. Eu sunt puternic mental, însă am trăit un roller-coaster al emoțiilor în acea repriză. Probabil, ea mi-a transmis forța de a merge mai departe”, a dezvăluit arbitrul în filmul UEFA.

Iubesc arbitrajul. Pentru mine, fiecare meci e la fel. Fascinant, oferindu-mi emoție, o emoție profundă, pozitivă. Îmi voi aminti întotdeauna imnul Ligii Campionilor. Ultimul cuvânt e chiar «champions». Acel cuvânt descrie cel mai bine această competiție.

- Ovidiu Hațegan, arbitru

VIDEO Adrian Porumboiu, după infarctul suferit de Hațegan: „Arbitrajul e important până la un punct”

Citește și alte știri de actualitate:

Prima reacție a lui Ovidiu Hațegan după ce a fost operat de urgență: „Am această rugăminte”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (19)
289103212926954
Ionut FreeRun  •  29 Martie 2022, 18:57
Postat de cuviosulmafiot pe 29 Martie 2022, 17:07

Infarctul e infarct(i-a afectat inima sau artera),iar stopul cardio respirator e altceva(medicii fiind neputincioși in a-i depista cauza)!Jucatorul putând juca doar pe semnatura)!Iar Hategan-(chiar daca ar fi atât de inconștient),va fi respins de catre CCA,la proba fizica anuala!

Eu spun ca in cel mult un an e din nou in Champions League.

ucluj2011
ucluj2011  •  29 Martie 2022, 18:55

Însănătoșire grabnică Dle. Hațegan. Fotbalul românesc (și Mondial) mai are nevoie de Dvs. încă mulți ani de acum încolo. MULTĂ SĂNĂTATE!!!

cuviosulmafiot
cuviosulmafiot  •  29 Martie 2022, 17:07
Postat de Silviu Ionut pe 29 Martie 2022, 16:01

Preacuviosule, asa e ca tii post in perioada asta? Nici Eriksen nu ar mai fi trebui sa joace fotbal vreodata, si uite ca joaca.

Infarctul e infarct(i-a afectat inima sau artera),iar stopul cardio respirator e altceva(medicii fiind neputincioși in a-i depista cauza)!Jucatorul putând juca doar pe semnatura)!Iar Hategan-(chiar daca ar fi atât de inconștient),va fi respins de catre CCA,la proba fizica anuala!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează