FOTBAL  »  Superliga  »  COMPARAȚIE

ANALIZĂ GSP Cum de ei pot, iar noi, nu? Comparație îngrijorătoare: Sheriff Tiraspol e dovada că NU lipsa banilor constituie problema principală din fotbalul românesc

Sheriff Tiraspol a fost în grupele Champions League în sezonul trecut, iar acum e în „optimile” Conference League / foto: Imago Images +4   FOTO
Sheriff Tiraspol a fost în grupele Champions League în sezonul trecut, iar acum e în „optimile” Conference League / foto: Imago Images

Articol de , , - Publicat sambata, 25 februarie 2023 08:11 / Actualizat sambata, 25 februarie 2023 12:09

Sheriff Tiraspol a fost în grupele Champions League în sezonul trecut, iar acum e în „optimile” Conference League, performanțe de care românii nu mai sunt capabili. Clubul din Transnistria nu a obținut rezultatele acestea cu vreun buget fantastic, cel mai mare salariu lunar e de 15.000 de euro.

Nu lipsa banilor constituie problema principală din fotbalul românesc, mai grav de atât e că românii nu prea se mai pricep la fotbal. O lecție clară le-o oferă Sheriff Tiraspol.

Campioana Moldovei s-a calificat în grupele Champions League în sezonul trecut după ce le-a eliminat în preliminarii și pe Steaua Roșie Belgrad, și pe Dinamo Zagreb. 

Gigi transformă FCSB în TCAB » Becali a lipit sigla echipei de fotbal pe hotelul pe care îl deține pe litoral: a schimbat doar literele
FCSB
Gigi transformă FCSB în TCAB » Becali a lipit sigla echipei de fotbal pe hotelul pe care îl deține pe litoral: a schimbat doar literele

Sheriff a înlocuit un lot întreg

Parcursul din grupă al lui Sheriff a fost unul grozav, probabil cel mai surprinzător din istoria competiției în formatul acesta. Moldovenii au câștigat șapte puncte în grupă, trei luate chiar la Madrid, unde au învins Realul cu 2-1. Au încheiat pe locul al treilea, după Real și după Inter Milano, dar peste Șahtior Donețk. 

Comportamentul acela excelent al lui Sheriff nu a constituit o excepție, o întâmplare. Conducerea de la Tiraspol demonstrează în stagiunea curentă că se pricepe să creeze echipe. Tiraspolenii au schimbat lotul în vara anului trecut, au renunțat la 26 de jucători și au adus 24. Au încasat trei milioane de euro și au consumat pentru achiziții 108.000 de euro. Urmarea?

Cum de ei pot, iar noi, nu?

Sheriff nu a mai reușit chiar să ajungă în grupele Champions, însă confirmă că este o formație capabilă să aibă în mod constant rezultate bune în Europa. Joi seară a învins-o pe Partizan la Belgrad cu 3-1 și a obținut calificarea în „optimile" Conference League, un obiectiv pe care CFR l-a ratat, a fost eliminată de Lazio. 

Clubul din Tiraspol nu plătește sume mari pentru achiziții și nici nu oferă salarii mari. Cel mai mare salariu din lot e în jurul a 15.000 de euro, conform unor persoane din fotbal care cunosc situația de la Sheriff. Există salarii mai mari și la CFR, și la FCSB. 

Iar Universitatea Craiova plătește sume apropiate de acelea care sunt achitate la Tiraspol. FCSB a fost în grupele Conference în sezonul acesta, de unde a ieșit în urma unor rezultate rușinoase, inclusiv un 0-10 în dubla manșă cu Silkeborg. Craiova nu a reușit nici măcar o dată să prindă un loc în grupele Conference, ea a fost scoasă din cursa preliminară inclusiv de „pitici” europeni, formații din Georgia, Lokomotiva Tbilisi, și din Albania, Laci.

6 milioane de euroe bugetul lui Sheriff în acest sezon. CFR consumă un buget dublu

Cum a fost construită echipa lui Sheriff Tiraspol care a câștigat la Belgrad

JucătorulDe unde a venitCost
Koval, ucraineanAl FatehGratuit
Zahouri, ivorianLausanneGratuit
Kiki, camerunezRuck BrestGratuit
Radeljici, bosniacOsijekGratuit
Kpozo, ghanezOstersundsGratuit
Badolo, bukinabezFK PohronieGratuit
Kyabou, malianUSC KitaÎmprumut
Diop, senegalezKocaelisporÎmprumut
Atiemwen, nigerianDinamo ZagrebGratuit
Tapsoba, burkinabezStandard LiegeÎmprumut
Akanbi, nigerianKocaelispor108.000 euro
Partizan Belgrad - Sheriff Tiraspol / Sursă foto: Imago Images
Partizan Belgrad - Sheriff Tiraspol / Sursă foto: Imago Images
Sheriff Tiraspol e în optimile Conference League / Sursă foto: Facebook@ FC Sheriff
Partizan Belgrad - Sheriff Tiraspol / Sursă foto: Instagram@ FK Partizan
Partizan Belgrad - Sheriff Tiraspol / Sursă foto: Instagram@ FK Partizan

La vară facem 10 ani fără Champions League 

Nicio echipă românească nu a mai jucat în grupele UCL din 2013, atunci când FCSB sub comanda lui Reghecampf a eliminat-o pe Legia Varșovia și a ajuns la „masa bogaților”. 

Dacă nici în sezonul următor nu va izbuti campioana României să treacă peste cele patru tururi preliminare, se vor împlini 10 ani în care echipele noastre nu au mai putut ajunge la nivelul acesta. CFR a ratat, pentru al doilea an la rând, chiar și grupele Europa League, a fost capabilă numai de Conference. 

Dan Petrescu a prognozat, înainte să-l elimine Lazio, că nicio formație din România nu va mai fi în primăvara vreunei cupe europene pentru multă vreme de acum încolo. Petrescu a cerut un buget "de o sută de milioane de euro anual, așa cum au Steaua Roșie Belgrad și Partizan". 

„Granzii” din Serbia nu au o sută de milioane de euro pe sezon nici măcar împreună, salariile de acolo nu sunt cu mult mai mari decât acelea de la Cluj. Steaua Roșie plătește spre o jumătate de milion de euro cel mai mare salariu anual. CFR a avut salarii și mai mari de atât, însă a mai renunțat la câțiva jucători și a ajuns la o notă maximă de vreo 300.000 de euro anual pentru un fotbalist. 

VIDEO Conducerea lui CFR Cluj reclamă arbitrajul din returul cu Lazio: „Oprește meciul când noi scăpăm pe contraatac?!”

Citește și alte știri de actualitate: 

FOTO Steagul Rusiei, afișat de fanii sârbi la meciul cu Sheriff Tiraspol, după ce săptămâna trecută au fost interziși în Moldova

Transnistria, da. România, ba! Sheriff Tiraspol a mai produs un miracol și s-a calificat în „optimile” Conference League!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (34)
danut.petnaise
danut.petnaise  •  25 Februarie 2023, 16:58

Tiraspolul are de cel puțin 10 ori bugetul declarat Moldovei. ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

clubman
clubman  •  25 Februarie 2023, 16:29

Daca tineti neaparat sa puneti *** la ce declara oficialii transnistreni despre salarii, buget si alte chestii pe care doar ei le stiu, n-aveti decat...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

guimaraes1.0
guimaraes1.0  •  25 Februarie 2023, 15:46
Postat de anticenzuralasport pe 25 Februarie 2023, 14:13

Pai aveți și nu aveți dreptate !!! Seriff a fost cumva campioana ??? Dacă da atunci trebuia să comparați doar cu echipele campioane pentru că acestea în Europa poate beneficia de avantajul să avanseze în competiție deși sunt depășite in 2 tururi preliminare . Sepsy dacă știa că beneficiază de așa ceva sigur formau o echipa mai puternică .La fel Craiova...Pai oltenii dacă beneficiau de acest avantaj erau și ei în grupe și sigur Rotaru investea mai mult în echipa...

Ba *** jumatate din comentariile scrise aici si toate aberante sunt doar ale tale.*** te vei retrage ca sa ne lasi cu prostiile?treci pe fb si lasa-ne!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează