FOTBAL  »  Superliga  »  INEDIT

SPECIAL GSP Cornel Dinu și Mircea Lucescu au șocat pe toată lumea, dar nu sunt cazuri unice » Alte 6 legende au simpatizat cu rivalele în copilărie!

Cornel Dinu și Mircea Lucescu au dezvăluit simpatiile roș-albastre din tinerețe în interviul acordat site-ului eusunt12.ro +5   FOTO
Cornel Dinu și Mircea Lucescu au dezvăluit simpatiile roș-albastre din tinerețe în interviul acordat site-ului eusunt12.ro

Articol de - Publicat miercuri, 24 octombrie 2018 16:40

Cornel Dinu și Mircea Lucescu tocmai au șocat lumea fotbalului, povestind că au fost suporteri steliști în copilărie. Nu sunt cazuri unice, nici măcar rare! Destui fotbaliști-emblemă ai unor cluburi mari provin din fani ai rivalelor.

"Eu am ținut pe vremea aia cu CCA-ul". "Și eu la fel!". "A, da?". Un dialog relaxat între Mircea Lucescu și Cornel Dinu a devenit brusc revelator: cele mai mari personaje din istoria lui Dinamo au fost în copilărie suporteri ai rivalei Steaua! Pentru că asta era CCA, Casa Centrală a Armatei, avea să fie rebotezată Steaua în 1961.

Întâi i-au câștigat Voinescu și Zavoda

Dinu și Lucescu au discutat chiar în Ștefan cel Mare, pe gazonul pe care și-au petrecut carierele, despre simpatia lor față de roș-albaștri. Fuseseră invitați la o întâlnire-interviu pentru siteul eusunt12.ro. Mircea a pomenit primul că a fost suporter al CCA, Dinu a mărturisit și el.

"Erau anii ăia, '55-'56", a continuat Cornel. "Da, toți copiii țin în primul rând cu o echipă care câștigă", a explicat Lucescu de ce și el, și fostul său coleg au fost fani steliști înainte să devină legende ale lui Dinamo. Într-adevăr, CCA câștiga suporteri în vremea aceea grație primei serii de aur din istoria clubului.

Echipa a fost fondată în 1947, însă debutul gloriei a venit în anii '50, cu trei campionate câștigate la rând: 1951, 1952, 1953. Plus încă unul în 1956. Copiii Mircea și Cornel s-au îndrăgostit de trupa cu nume devenite embleme ale "militarilor": Voinescu - Zavoda II, Apolzan, V. Dumitrescu - Balint, Bone - V. Moldovan, Zavoda I, Drăgan, Petschowski, P. Moldoveanu.

Au ratat transferuri la Steaua

Dinu avea 8 ani în 1956, în momentul de detentă a CCA. Lucescu avea 11 ani. După un pic mai mult de un deceniu, ei doi aveau să devină adversari principali ai echipei Armatei! Ambii au ajuns la Dinamo, celălalt club înființat și favorizat de comuniști, și au luptat contra Stelei și ca fotbaliști, și ca antrenori. Lucrurile ar fi putut sta altfel.

Pe Dinu l-au vrut și steliștii după ce debutase la Târgoviște. Conducerea lui Dinamo a înclinat balanța fiindcă a fost mai insistentă și s-a purtat mai frumos. Șefii roș-albilor au sunat acasă la familia Dinu imediat după un meci istoric cu Internazionale Milano.

"Dacă după un asemenea eveniment ei se gândesc la tine, e clar că te vor cu adevărat! Trebuie să mergi la Dinamo", a spus tatăl viitorului căpitan al "câinilor". Steaua pierdea și un suporter, și un fotbalist foarte bun.

Lucescu a fost și mai aproape de Steaua. A încercat să joace pentru "militari", care l-au refuzat, nu l-au considerat îndeajuns de bun. Mai târziu avea să se apropie din nou de Ghencea, ca tehnician: "În anii '80, am fost chemat de două ori la Ministerul Apărării și mi s-a propus să merg la Steaua. Am refuzat, am preferat să rămân la Corvinul, unde creasem o echipă omogenă de care eram foarte legat".

A jucat la Dinamo și i-a și antrenat pe roș-albi în perioada '85-'90, când a construit ultima mare echipă a "câinilor". La fel ca Dinu, s-a transformat dintr-un simpatizant al Stelei într-un simbol dinamovist.

"Primul meci internațional pe care l-am văzut a fost CCA-Inter Milano, 2-0 pentru români. Atunci am devenit stelist. Am ținut foarte mult la CCA de atunci, cunoșteam echipa pe dinafară"
Mircea Lucescu, la Telekom Sport

"M-au băgat în poartă!"

Lucescu a făcut tot ce a putut ca să devină jucătorul Stelei. A povestit într-un interviu de la Telekom Sport cum a decurs testarea în care încerca să-i convingă pe steliști să-l legitimeze:

"Pe vremea aceea, CCA avea terenul pe strada Ilie Pintilie, actuala Iancu de Hunedoara. Ne-am prezentat mulți la selecție și pe mine m-au băgat în poartă, că eram mai mic. Au fost aleși doi, trei la sfârșit, pe mine m-au dat deoparte. N-am uitat asta niciodată. Mi s-a părut o mare nedreptate înlăturarea mea și, peste ani, meciurile cu Steaua au fost cele mai bune ale mele, am marcat cele mai multe goluri. Nu era o răzbunare, doar că mă simțeam permanent la o testare, mi se părea că nu se terminase încă selecția la care fusesem respins".

Pancu și Tudorel, dinamoviști!

Lucescu și Dinu nu sunt singurii care au susținut o echipă în copilărie pentru ca apoi să devină fotbaliști importanți ai unei rivale.

Niciun dinamovist nu poate să conteste rolul pe care l-au avut Dinu și Lucescu în istoria clubului. Campioni și ca jucători, și ca antrenori, personaje foarte puternice care au câștigat meciuri și suporteri. Simpatia lor veche pentru Steaua nu alterează deloc statutul de legende roș-albe, constituie doar o curiozitate.
Și nici măcar nu sunt cazuri izolate, s-a întâmplat destul de des ca jucătorii unui club mare să provină din fani ai altuia:

Daniel Pancu

 Acum e miezul noului club Rapid, în jurul lui s-au reconstruit giuleștenii, pentru că suporterii l-ar urma oriunde pe Pancone, un idol foarte puternic. Înainte să devină simbol rapidist, copilul Daniel Pancu juca fotbal la juniorii Politehnicii Iași și visa să devină fotbalist la Dinamo!

"Am ținut cu "câinii" de mic, eram chiar un fan! Odată ce am ajuns la Rapid, m-am "vindecat" de oricare alt sentiment, am sângele vișiniu" e explicația antrenorului de acum al giuleștenilor. Între simpatia pentru Dinamo și istoria rapidistă, Daniel a jucat și un meci pentru Steaua, în Cupa Ligii, o competiție neoficială în care puteau fi utilizați și jucători nelegitimați. N-a mai semnat cu roș-albaștrii, pentru că erau anii în care Copos era stăpânul campionatului, el a făcut o ofertă mult mai bună și Pancu a trecut în Grant.

Schumacher și Maftei

 Ambii au ajuns în Giulești de la Pitești și au devenit personaje importante. Mai ales Maftei e legat de toată istoria recentă a clubului, a fost căpitan și a câștigat trofee, a condus pe teren echipa care a ajuns în sferturile de finală ale Cupei UEFA în 2006.

Și el, și Schumacher au mărturisit de curând, la GSP Live, că au ținut cu Dinamo în copilărie. Vasile a avut și ofertă de la "câini", după ce devenise un rapidist important: "M-a ofertat Ioan Andone, dar m-am gândit că n-avea rost să merg la Dinamo. M-ar fi înjurat și suporterii de acolo, și rapidiștii. Primii m-ar fi privit tot ca pe un rival, ceilalți m-ar fi acuzat de trădare".

Tudorel Stoica

-A șocat în urmă cu un an, într-o intervenție prin telefon la DigiSport. Fusese întrebat dacă o va susține pe FCSB în derby-ul clasic din fotbalul românesc. Stoica, un contestatar vehement al lui Becali și susținător al CSA, formația nou-creată de Armată, a avut un răspuns absolut surprinzător:

"De ce să țin cu FCSB? Eu am fost suporter al lui Dinamo în copilărie și apoi am jucat la Steaua, cu FCSB n-am nicio legătură. Să țin cu echipa asta doar fiindcă joacă în roșu și albastru? Păi, și ASA Târgu Mureș e în roș-albastru și nu sunt fanul ei!". Tudorel a fost un stâlp al celei mai bune echipe din istoria fotbalului românesc, Steaua '86, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni. Galeria îl aprecia mai ales pentru ambiția extremă, un spirit de sacrificiu care nu ținea cont de legătura lui veche cu Dinamo.

Marius Lăcătuș

Ca și Tudorel, "Fiara", faimosul număr 7 pe care-l idolatrizează și azi steliștii, a fost cu Dinamo înainte să devină fotbalist.

"Câinii" au și încercat să-l achiziționeze de la Brașov, doar că Marius l-a înjurat în timpul meciului pe generalul trimis de clubul din Ștefan cel Mare pentru scouting. Oficialul s-a simțit jignit și a anulat tratativele. A profitat Steaua. De două ori, pentru că l-a readus pe Lăcătuș după experiențele lui de la Fiorentina și de la Oviedo, la începutul anilor '90. Dinamo stătuse și atunci la pândă, aruncase pe masă o ofertă chiar mai bună decât a roș-albaștrilor, însă atacantul a preferat să se întoarcă acolo de unde plecase, n-a trădat.

Adrian Mutu

După ce a atras atenția de tânăr în tricoul lui FC Argeș, viitorul golgeter avea să spună "sper să mă cumpere Steaua!". L-a luat Dinamo. Declarația lui n-a fost doar expresia interesului pentru un transfer, Mutu a recunoscut că fusese cu adevărat suporter stelist în copilărie.

La Dinamo a jucat puțin, doar un an, însă fanii roș-albilor l-au adoptat ca pe o mare glorie a clubului. Adi a petrecut recent un mandat și ca director general al grupării din Ștefan cel Mare, ceea ce i-a sporit imaginea de dinamovist lipită peste sentimentele steliste din copilărie.

Vezi și:  EXCLUSIV Analiză dură a unui fost acționar dinamovist: "Ca să vezi un meci al lui Dinamo trebuie să ții lumina aprinsă, altfel ai impresia că e Halloween"

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
mosvasile
mosvasile  •  25 Octombrie 2018, 09:32

Dinu dinamovist?!Ca a jucat la Dinamo- si apoi a parazitat-o vreo 40 de ani-se poate zice si asa!Dar Dinu face parte din categoria acelor indivizi convinsi ca ei sunt centrul Universului si ca efectiv ne face o favoare ca suntem contemporani cu el si ca putem sa-l vedem!Si ca avem dreptul eventual doar sa i ne inchinam si sa-l slujim!Asa ca nici o surpriza!Cica el simpatiza cu steaua,dar a semnat pentru Dinamo iar dinamovistii ar trebui sa-i ramana pe veci recunoscatori pentru aceasta favoare!Dar cine era el la Targoviste,in Divizia B?Unul din atatia juniori,fiul avocatului Dinu,om cu relatii!Numai dupa ce a ajuns la Dinamo a fost luat la nationala si a ajuns unul din stalpii... bar-night-urilor bucurestene!Total lipsit de scrupule ca om!O mizerie de caracter!

mosvasile
mosvasile  •  24 Octombrie 2018, 21:49

Ca jucator Lucescu a fost un jucator de ...Divizia B,cum se numea atunci!Si asa a ramas,chiar daca a fost numit-de Angelo Niculescu-capitan si la nationala!Dar era o persoana placuta,era "bun de gura",era secretarul organizatiei UTC pe echipa si ...stia limbi straine-adica franceza,cum era moda atunci!Per total,a fost un om de succes si care a incercat- si uneori a si reusit- sa promoveze jucatori romani la echipele pe unde a antrenat!

fcsbnuesteaua
fcsbnuesteaua  •  24 Octombrie 2018, 20:07
Postat de iosif.12 pe 24 Octombrie 2018, 19:22

De ce să se sature, băi Tibi? Măcar eu am un iq decent, nu așa, ca tine, sub orice critică.

Se pare ca tu esti obsedat de iq ...cred ca tie iti lipseste ...in fiecare comentariu de repeti ca un limitat ...nu am vazut un comentariu inteligent la tine ....doar ghivece de flori ...gelu eftimie ..mimao ..si iq ....ai mii de comentarii cu aceste cuvinte cu sute de conturi ...incearca sa consulti un psiholog ...vezi cum te poti trata ...bafta !!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează