FOTBAL  »  Superliga  »  COMPARAȚIE

EXCLUSIV România la Euro 2008 sau Ungaria la Euro 2020? Ștefan Iovan: „Ne-ați criticat de ne-ați rupt”

Ștefan Iovan (60 de ani) a comparat rezultatele Ungariei de la Euro 2020 cu cele ale României la Euro 2008.
Ștefan Iovan (60 de ani) a comparat rezultatele Ungariei de la Euro 2020 cu cele ale României la Euro 2008.

Articol de - Publicat vineri, 25 iunie 2021 17:26 / Actualizat vineri, 25 iunie 2021 17:50

Ștefan Iovan (60 de ani) a comparat rezultatele Ungariei de la Euro 2020 cu cele ale României la Euro 2008.

Naționala Ungariei a produs senzație în „grupa morții" de la Euro 2020. După 0-3 cu Portugalia, în ultimele șase minute, și 1-1 cu Franța, la Budapesta, maghiarii au condus de două ori Germania, la Munchen, în jocul decisiv, dar au terminat la egalitate, 2-2, și au scăpat printre degete calificarea în "optimi". 

Au fost la doar șase minute să meargă mai departe și să elimine Mannschaftul. Ștefan Iovan, 60 de ani, fostul secund al lui Victor Pițurcă, a comparat rezultatele Ungariei cu cele obținute de "tricolori" la Euro 2008, 0-0 cu Franța și 1-1 cu Italia, vicecampioana mondială, respectiv campioana lumii, la acel moment. Naționala lui Mutu&Chivu a pierdut însă 0-2 cu Olanda și a ratat calificarea în "sferturi".

Ștefan Iovan: „Ne-ați criticat de ne-ați rupt la Euro 2008”

„Și noi am făcut niște rezultate extraordinare, dar ne-ați criticat de ne-ați rupt atunci! Dacă ne calificam era fantastic, dar n-a fost să fie", își amintește cu regret fostul mare internațional. "Prestația Ungariei este considerată mai spectaculoasă pentru că a marcat trei goluri și că a fost la câteva minute de calificare", a declarat Iovan pentru GSP.

Fostul câștigător al CCE cu Steaua în 1986 pune evoluția remarcabilă a naționalei Ungariei pe seama investițiilor făcute în fotbal de Guvernul de la Budapesta. "Ungaria a început să investească și la noi în țară, să facă academii, nu numai la ei. La ei au făcut vreo cinci-șase, cred eu, și acum dau roade. Sunt de lăudat pentru ceea ce au făcut și ceea ce fac. Maghiarii vor fi mult peste România, după ce mult timp am fost noi peste ei. Pe vremuri au fost ei, acum iar se urcă peste noi" este previziunea lui Ștefan Iovan.

Tactica lui Pițurcă de la Euro 2008: „Asta nu înțelege lumea”

"Moțăței" a dezvăluit cum a pregătit Victor Pițurcă meciurile de la Euro 2008, cu Franța, Italia și Olanda:

"Strategia noastră a fost să jucăm pe contraatac, pentru că oricât ne-am dori nu poți să domini marile puteri. Dacă ne duceam peste Italia ne dădea vreo trei, iar dacă marca Mutu din penalty câștigam noi și era calificați în "sferturi". Asta nu înțelege lumea, trebuie să joci în funcție de calitățile jucătorilor pe care îi ai la dispoziție".

România la Euro 2008 sau Ungaria la Euro 2020? Ștefan Iovan: „Ne-ați criticat de ne-ați rupt”
Marius Niculae, în duel cu olandezii, la Euro 2008

Meciul cu Olanda a avut o poveste aparte, batavii erau deja calificați, iar mulți au crezut că nu se vor omorî cu firea contra noastră. 

„Nu știu de ce s-a considerat că ne dau meciul. A mai scris și presa că va fi meciul nu știu cum, iar la mentalitatea jucătorului român atât a trebuit. Nu mai spun nimic. Eu știu ce s-a întâmplat acolo. Am făcut tactica să câștigăm. Nu l-am auzit pe Piți să le spună jucătorilor că ne apărăm, dar stilul nostru de joc la momentul respectiv era pe calitățile jucătorilor din lot. Nu puteam să dominăm Olanda, care era o forță atunci".

Iovan spune că Italia este echipa care l-a impresionat cel mai mult după meciurile din grupă de la Euro 2020. "M-a surprins cu jocul ofensiv foarte bine pus la punct. Italia este o echipă completă, are de toate. Are atacuri poziționale, răutate, presing avansat, posesie, marchează și multe goluri. Nu mai e aia de contraatac", a concluzionat fostul fundaș al Stelei, care a adunat 35 de selecții la naționala României. 

VIDEO Cum a fost forțat Ștefan Iovan să plece de la Steaua: „Venisem de la Melody mai târziu și nu m-am trezit!”

Citește și alte știri de la Euro 2020: 

EXCLUSIV S-au întors bișnițarii! Prețuri exorbitante la Franța - Elveția, ultimul meci găzduit de București: cât a ajuns să coste un bilet la peluză

VIDEO Delegația Franței a ajuns în România » Când va fi primul antrenament al campioanei mondiale

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (16)
progressive
progressive  •  26 Iunie 2021, 19:51

Olanda batusera pe toti la scor in grupa noastra noi am luat doar 2!

progressive
progressive  •  26 Iunie 2021, 19:07

Olanda a baut pe toti la scor in grupa noastra noi am luat doar 2!

karolboy
karolboy  •  26 Iunie 2021, 11:07
Postat de van_ghelie_netherlands pe 26 Iunie 2021, 00:13

Aleg Ungaria 2020/21 și vă spun de ce, ultimul meci din grupă, cu Olanda, a fost penibil, ne invitau ăia la atac și n-am avut nicio idee, fricoși, am fost penibili. Ungaria a luptat până la ultima picătură! Probabil un scenariu favorabil era dacă Mutu nu rata penalty-ul cu Italia, dar se întamplă în sport...

Adevarul s a vazut in meciul decisiv cu Olanda,care mai ca nu si dadeeau autogol in prima repriza sa castigam sa scape de Franta si Italia care oricum erau in scadere de forma.Am jucat extrem de devensiv cu Piturca,pana si Mutu i a reprosat.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează