FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

Studiu CIES Footbal Observatory: ierarhia importantă în care Liga 1 e la coada Europei + o dilemă: sunt viciate cifrele?

Articol de , , - Publicat joi, 31 octombrie 2019 12:38

Într-un studiu realizat de CIES Football Observatory, timpul efectiv de joc în Liga 1 e de numai 53%, procentaj cu care ne clasăm printre ultimele dintre cele 35 de campionate luate în calcul.

Suntem la coada Europei din perspectiva echipelor de club, în ierarhia coeficienților, iar ultimul studiu realizat de CIES Football Observatory ne demonstrează și nivelul scăzut din propriul campionat. 

Respectivul site de analiză a calculat cât e timpul efectiv de joc în 35 de campionate din Europa, inclusiv câteva ligi secunde. 

Unde se plasează Liga 1? E la retrogradare. Cu un procent de numai 53,1%, ceea ce înseamnă că media de joc efectiv în campionatul nostru e de 47,8 minute. Suntem foarte departe de primele locuri, pe care se clasează, surprinzător, campionate din țările nordice: Suedia e lider, Finlanda și Danemarca sunt și ele în top 5. Lider e Suedia, care atinge aproape 60%. Olanda (59,5%) și Germania (57,1%) stau și ele foarte bine.

Peste Liga 1 la acest capitol sunt chiar și ligile secunde din trei țări cu un fotbal extrem de dezvoltat: Franța, Germania și Italia. Suntem chiar și sub anumite campionate peste care ar trebui să fim, măcar la nivel de drepturi TV și de achiziții. Exemple: Slovacia, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Slovenia. 

Există însă și surprize. Liga 1 e vecină de clasament cu poate cel mai bun campionat din lume. Spania are un timp efectiv de joc de numai 53,3%, iar sub România se regăsește și Portugalia, în vreme ce pe ultimul loc în clasament e Cehia, cu puțin peste 50%! 

Am scăzut față de sezonul trecut 

În aceeași perioadă din 2018, studiul a demonstrat că în Liga 1 timpul efectiv de joc era un pic mai mare. 53,7% era procentul atunci, cu 0,6 peste cel din prezent. Totuși, față de perioada de dinainte de 2014, Liga 1 e într-o creștere. Într-un studiu asemănător realizat în 2013, timpul de joc era de numai 50%.

Dinamo e cea mai leneșă

Dintre echipele care acum se află pe prima scenă, Astra e formația cu cel mai mult timp efectiv de joc. La polul opus e Dinamo. Trupa din Ștefan cel Mare e singura care nu atinge nici măcar pragul de 50%.

Studiu CIES Footbal Observatory: ierarhia importantă în care Liga 1 e la coada Europei + o dilemă: sunt viciate cifrele?

75 de întreruperiale meciului au fost în timpul derby-ului Viitorul - CFR 3-1, în care au existat 44 de aruncări de la margine și 31 de faulturi, în timp ce media în campionatele mari, la jocuri importante, e de 40-45 de întreruperi pentru auturi și faulturi

DILEMĂ: Sunt viciate cifrele firmelor de monitorizare? 

Rezultatele studiului nasc o întrebare majoră: datele firmelor care monitorizează partidele din Liga 1 sunt corecte? Au fost multe cazuri în care cluburile și antrenorii acestora anunțau că anumiți fotbaliști parcurgeau aproape meci de meci câte 12-13 kilometri. 

Cum e posibil ca într-un meci în care timpul efectiv de joc e chiar și cu aproape 10 minute mai mic decât în alte campionate bune, un fotbalist să alerge la fel de mult ca și cei de top, la acest capitol, de afară. 

„Deci la noi sunt de două ori mai multe auturi și de două ori mai multe faulturi, adică întreruperi, iar un fotbalist aleargă la fel de mult precum cei din străinătate? Nu poate exista așa ceva, n-are cum”, s-a întrebat și Basarab Panduru în studioul Telekom Sport.

Cornel Dinu l-a umilit pe Florin Talpan în direct la TV: „E un nume predestinat eșecului” + „Pentru mine, FCSB e Steaua”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
radookoo
radookoo  •  03 Noiembrie 2019, 06:44

Iata dovada de ce jucatorii romani nu se adapteaza in stainatate! Si anume: conditia fizica! Cu atatea intreruperi jucatorii mai au timp sa isi traga sufletul, iar cand sunt obositi cauta sa cada pe jos. Arbitri mai au inca de lucru si ei sa nu fluiere asa des la contactele fizice. Mai intervine insa si mentalitatea fotbalistului roman, care mai trage de timp prin comentarii la adresa arbitrilor ( intarziind cursivitatea actiunilor jocurilor ) ori nerepliindu-se la timp. Transferandu-se afara jucatorul roman are nevoie de mai mult timp sa se obisnuiasca acolo. Jucatorul roman e transferat pentru calitatea lui pe care o are in Liga 1, unde nu se alearga atata.Afara insa, daca nu alergi nu ai cm sa iti poti arata calitatea. Poate si de asta Ianis Hagi e rezerva. Si inca ceva. Se poate intelege acum de ce Cehia e una din tarile in care avem cei mai multi titulari!

madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  31 Octombrie 2019, 20:43

AI N-AI MINGEA TRAGI LA POARTA!!

danielp0tc0varu
danielp0tc0varu  •  31 Octombrie 2019, 16:53

La noi exista o singura echipa . CFR , restul sunt praf. Amai jucat ceva Astra lui Sumudica si cam atat. *** traieste doar datorita cumpararii presei de catre cioban , Dinamo este un mort viu , clona din Craiova nu poate face performanta......

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează