FOTBAL  »  Superliga  »  U CLUJ - PETROLUL

Revenire în două minute a Petrolului cu U Cluj: Balint a decis meciul la debut. Rezultatul frânge clasamentul în play-out

Articol de - Publicat sambata, 13 aprilie 2024 23:32 / Actualizat duminica, 14 aprilie 2024 00:37

U Cluj a pierdut cu Petrolul, scor 1-2, în etapa #4 din play-out-ul Superligii. La 1-0, Irobiso și Jyry, introduși în minutul 58 de Laszlo Balint, aflat la primul meci pe banca oaspeților, au marcat golurile ploieștenilor. „Lupii” se desprind de locurile de baraj, iar lupta pentru salvare se dă acum între 5 echipe.

Milioane de euro! Suma-record care va intra în conturile lui U Cluj
U CLUJ
Milioane de euro! Suma-record care va intra în conturile lui U Cluj

Cronică de George Nistor: Laszlo Balint și inspirația de „om nou” aduc punctele Petrolului

Cu brațele deschise, așa cum pare mereu, Cluj Arena a fost gazda bună pentru Universitatea și Petrolul, două dintre foarte puținele echipe din play-out de la care poți aștepta fotbal.

Și-au așteptat reacțiile, pe fondul unui ritm bine evaluat din punctul de vedere al riscului, atât de către Ioan Ovidiu Sabău, cât și de Laszlo Balint, sosit în Prahova pentru a schimba fața unei echipe trezite după un sezon defensiv că mai trebuie să și atace pentru a rămâne în Superliga.

Au triumfat „lupii galben”, cu șapca întoarsă la final, nu roșie, cu timpii de partea lor și zvâcniri care au surprins.

Nistor vs. Hanca, scut în scut

Primele minute transcriu un meci rupt, așa cum îi place lui U Cluj uneori, la adăpost de mijloc consolidat, mai sigur și capabil să dicteze tempoul în momentele grele. De partea cealaltă, Petrolul și-a luat curaj în atac, cu Hanca și Jair într-un pressing ușor stresant pentru apărarea ardelenilor.

Marco Rus, noul pariu al lui Sabău, a fost cel responsabil de urcări în atac, într-un joc care a curs inevitabil spre verticalizări anulate. Când nu i se opune brazilianul Garutti, Sergiu Hanca și Dan Nistor sunt cei care taie elanul unei reprize cu goluri. Unul străpunge, celălalt respinge și viceversa. Cu picioare bine puse și-un fair play de foști coechipieri la Dinamo.

Laszlo Balint, noroc sau inspirație?

În partea a doua, U Cluj a fost cea care a schimbat în treapta a doua. Jocul se mută în flancuri, acolo unde se demarcă, din indicații clare, Daniel Popa și Roguljic.

În minutul 55, o pătrundere a lui Rus, care-i surprinde pe Garutti și Papp, tot mai vizibil iritați, duce la deschiderea scorului. Ante Roguljic, bine plasat, trimite simplu și tare în poarta lui Zima.

Laszlo Balint respiră și, câteva minute mai târziu, imobilul Irobiso (62') și finlandezul Jyry, abia intrați, întorc scorul de parcă e cursul firesc, din insistențele lui Musi și același Garutti, sud american care nu uită atacul.

A fost inspirație sau moment? Poate un efect al noțiunii de „șoc la echipă”, cel în care nu crezi când se produce, dar se simte ulterior. Petrolul saltă la 7 puncte de primul loc de baraj, în timp ce U Cluj tocmai și-a mai câștigat un adversar care-i suflă în spate.

Clasamentul din play-out

Notele GSP după U Cluj - Petrolul 1-2

U Cluj: Gertmonas 5 – Oancea 6, Masoero 6, Thallison 6, Roger 6 - Rus 6, Simion 6 (79' Silaghi -), Bic 6 – Roguljic 7 (68' V. Gheorghe - 5), Nistor 6 - D. Popa 6 (68' Anselmo - 5)
Rezerve: Gorcea, Chinteș, Peteleu, Techereș, Grobry, Fossati, Teșcan;
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău 5

Petrolul: Zima - 6 – Dumitru 6, Papp 5, Garutti 7 (89' Meijers -), Țicu 6 - Seto 6, Hanca 5 (58' Jyry 7) – Musi 7, Jair 5 (83' Huja -), Grozav 5 (83' Ișfan -) - Berisha 5 (58' Irobiso 7)
Rezerve: Eșanu, Bălbărău, Radu, Diomande, Bratu, Răducan;
Antrenor Laszlo Balint 7
Arbitru: Ionuț Coza 7 (Cernica). Asistenți: Marius Badea 7 (Râmnicu Vâlcea), Raul Ghiciulescu 7 (Lugoj)

FINAL. U Cluj - Petrolul 1-2

  • Click aici pentru statistici
  • Au marcat: Roguljic 55 / Irobiso 62, Jyry 64
  • VIDEO cu cele mai importante faze
  • Jyry și Irobiso, marcatorii Petrolului, au intrat pe teren în minutul 58, iar în câteva minute au întors rezultatul
  • 6.637 de fani sunt la meci, număr oficial
  • Partida a început cu 5 minute întârziere, din cauza meciului Bournemouth - Manchester United. Partida din Premier League a avut 8 minute de prelungiri, iar televiziunile din România nu au întrerupt transmisia în direct. Astfel, dacă U Cluj - Petrolul începea la 21:30, primele 5 minute nu s-ar fi văzut la TV

U Cluj - Petrolul, echipe de start

U Cluj: Gertmonas – Oancea, Masoero, Thallison, Roger – Rus, Simion, Bic – Roguljic, Nistor – D. Popa
Rezerve: Gorcea, Chinteș, Peteleu, Techereș, Grobry, Fossati, Silaghi, V. Gheorghe, Teșcan, Anselmo
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Petrolul: Zima – Dumitru, Papp, Garutti, Țicu – Seto, Hanca – Musi, Jair, Grozav – Berisha
Rezerve: Eșanu, Bălbărău, Huja, Meijers, Radu, Diomande, Jyry, Ișfan, Bratu, Răducan, Irobiso
Antrenor: Laszlo Balint

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Ionuț Coza (Cernica). Asistenți: Marius Badea (Râmnicu Vâlcea), Raul Ghiciulescu (Lugoj)
Arbitru VAR: Sorin Costreie (Voluntari). Asistent VAR: Ferencz Tunyogi (Zalău)

U Cluj - Petrolul, cele mai interesante informații înaintea duelului:

  • Şase victorii, cinci remize şi şase înfrângeri este palmaresul înregistrat de clujeni în ediţia curentă pe teren propriu. De partea cealaltă, prahovenii sunt fără victorie pe prima scenă în deplasare din 22 octombrie 2023, când s-au impus cu 3-1 în faţa celor de la Universitatea Craiova. Au urmat "afară" şase rezultate de egalitate şi patru partide pierdute.
  • Cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 77 de ori, de 22 de ori s-au impus ardelenii, de 40 de ori au câştigat ploieştenii, iar alte 15 partide s-au terminat la egalitate.
  • Palmares cu Universitatea Cluj gazdă: 38 jocuri - 21 succese U Cluj - 5 remize - 12 victorii Petrolul.
  • Prima confruntare a avut loc în urmă cu aproape de 72 de ani, pe 26 octombrie 1952, Flacăra-Ştiinţa 2-2 (antrenori Ilie Oană, respectiv Ştefan Kovacs). În returul ediţiei respective, 1952/'52, clujenii s-au impus cu 3-2. Abia peste 3 ani, pe 20 noiembrie 1955, ploieştenii aveau să reuşească primul lor succes în faţa ardelenilor, Flacăra-Ştiinţa 4-1.
  • Cea mai mare diferenţă de scor pe prima scenă a fost de 5 goluri şi s-a înregistrat de două ori în favoarea clujenilor: 21 mai 1961, Ştiinţa Cluj-Petrolul 6-1 şi 10 iulie 1966, U Cluj-Petrolul 5-0.
  • Cea mai recentă dispută directă din Superliga României: 11 noiembrie 2023, Universitatea Cluj-Petrolul 0-0.
  • Antrenorul Ioan Ovidiu Sabău a mai întâlnit Petrolul în toate competiţiile de cinci ori, a câştigat un duel (16 aprilie 2023, Petrolul-Universitatea Cluj 0-2), a remizat de două ori, iar de alte două ori a pierdut.
  • Mediile de vârstă: Universitatea Cluj - 25 ani şi şase luni; Petrolul Ploieşti - 24 ani şi nouă luni.
Match Quiz CFR Cluj - FCSB

Ești expert în Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe derby-ul CFR Cluj - FCSB și câștigă premiile puse în joc!

Citește și alte știri:

Cad recorduri în play-out la U Cluj » Echipa lui Neluțu Sabău se laudă cu câteva serii pozitive

Inedit: cum vrea Kopic s-o scoată pe Dinamo din criză » „Azi am decis să facem ceva puțin diferit”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (20)
daniaania
daniaania  •  14 Aprilie 2024, 08:41

Sa scris că echipa U va primii de la primărie bani mai multi anul asta.Oare de ce? De ce nu dau la Baschet unde echipa ia titlul an de an și joacă în grupe !!! Ce porcărie.

Razvan
Razvan  •  14 Aprilie 2024, 06:41

Vedeaia si la retrogradare pana la alegeri, daca se poate sa pice in B, sa mai piarda Boc din voturile viniturilor

Haha1989
Haha1989  •  14 Aprilie 2024, 06:26
Postat de opinez pe 13 Aprilie 2024, 23:53

Anul trecut in play-out. U in mare nevoie de puncte. Meci Petrolul-U, casele schimba la 180 de grade cotele cu cateva ore inainte de meci. In teren U confirma casele. Sezonul asta in tur. Budescu bate la misto un penalty care insemna 3 pct. Ratare. In retur se incheie la fel egal. Acum Voluntari acuzata de blat cu Sibiu, bate lejer la Ploiesti (alta suspiciune) care bate la randul ei la Cluj. De urmarit rezultatele Voluntariului si Petrolului cu U si Sibiu pe mai departe. Nu ca UTA nu e de urmarit. O alta constatare: Balint somer vechi vine abia dupa 0-4 cu Voluntari cand omul venea pe jos de cand a imceput play-out-ul ca doar the Kid l-a pus si la CSU si l-a sunat din iarna cand incerca sa scape de Parvu.

Ai dreptate, de urmărit și UTA. Castiga un meci cu Voluntari 2/1,Hermanstad pierde la Voluntari și câștiga lejer la UTA cu un arbitraj care a asigurat sa iasă cum trebuia. UTA pierde mereu, mai ales acasă când e favorita. E bine ca spectatorii nu ii pot apostrofat, liber la.....

Vezi toate comentariile (20)
Comentează