FOTBAL  »  Superliga  »  OPINIE

Victor Pițurcă, mai mult decât un antrenor » 5 schimbări majore făcute la Craiova în 3 săptămâni, identificate de Aurelian Botezatu

Articol de - Publicat miercuri, 02 octombrie 2019 16:24

OPINIE GSP // De când a venit Victor Pițurcă, la începutul lui septembrie, lucrurile au început să se miște în club la toate nivelurile. Noul antrenor propune nu doar un fotbal atractiv, ci și o altă abordare a multor probleme delicate

În fotbalul mileniului trei, ca să fii cu adevărat un antrenor mare, emblematic, nu mai este de ajuns să pregătești echipa și să ai rezultate. Trebuie ca în momentul în care pui piciorul într-un club să miști lucrurile și la alte niveluri. Să-ți pui amprenta. "Afară", acest tip de manager l-a întruchipat cel mai bine Alex Ferguson, apoi Pep Guardiola și Jose Mourinho.

În fotbalul nostru, pionierul a fost Mircea Lucescu. Și mai nou, odată cu întoarcerea pe banca Universității, putem vorbi despre Victor Pițurcă. La prezentarea sa, undeva pe la începutul lui septembrie, Piți a insistat că el e "doar antrenor". În realitate, prin ceea ce a făcut până acum, e mai mult decât un antrenor. Pițurcă transformă Bănia din temelii. Argumente?

1. Imediat cum a "descălecat", el a afirmat că pe noul "Ion Oblemenco" este binevenită și cealaltă formație a Craiovei. Cea a lui Mititelu, prigonită până atunci de factorii locali de decizie. Și nimeni n-a ridicat vocea să i se opună, astfel că FC U a jucat în premieră în noul templu al fotbalului oltean.

2. Piți a fost primul care a pus serios problema gazonului în Bănie. Până la el, e adevărat, s-au mai plâns și alții din club. Dar așa, cu jumătate de gură, ca să nu deranjeze prea mult. El, în schimb, a spus răspicat: "Așa nu se mai poate!". Și a fost suficient pentru ca primarul Mihail Genoiu să demareze o acțiune de amploare.

3. Mediatic, tehnicianul de 63 de ani este cu o clasă peste predecesorii săi. E charismatic, spune lucrurilor pe nume, și, ca orice oltean adevărat, are și glumele la el. Nici urmă de rigiditatea care-i caracteriza pe Devis Mangia, limitat și de puținele cunoștințe de limba română pe care le avea, și Corneliu Papură. O fi "Satana", pentru jucători. Dar pentru jurnaliști, cel puțin până acum, e un partener real de discuție.

4. Din momentul în care Nicușor Bancu a devenit titular la națională, ca fundaș stânga, la Craiova a fost parcă bătut în cuie pe acel post, cu toate că, la club, e mai eficient într-o poziție avansată. Chiar și el, de teamă să nu-și pericliteze poziția la echipa reprezentativă, a insistat să joace pe flancul stâng al apărării. Până când Pițurcă a pus piciorul în prag! Mai întâi, a afirmat că "Bancu e un jucător polivalent. Poate evolua pe mai multe posturi. Inclusiv ca vârf de atac". Iar cu Viitorul, surpriză, l-a titularizat mijlocaș central!

Mesajul său pentru selecționerul Contra: „Naționala are mijlocași centrali de valoarea lui Bancu? Nu cred. El poate evolua aproape oriunde. Știu ce spun, am fost selecționer 12 ani de zile. Contra are în momentul ăsta în Bancu un fotbalist pe care se poate baza”.

Afirmație ce poate fi interpretată și altfel. A venit timpul ca toată lumea, inclusiv „Guriță", să priceapă că Bancu își ia banii de la Craiova. Și că trebuie să joace în primul rând ceea ce antrenorul crede că e mai bine pentru club!

5. Echipa joacă deja altceva. Cu Viitorul, într-adevăr, a acuzat șocul primirii acelui gol în debutul partidei. A debusolat-o, a scos-o din ritm. Dar e explicabil, se află la începutul unui proces. 

Ceea ce a impresionat apoi, când confuzia s-a risipit, n-au fost în mod special execuțiile lui Cicâldău și Koljici, ci mai degrabă agresivitatea cu care "leii" și-au atacat adversarul. Pressing-ul sufocant cu care l-au pus de multe ori în imposibilitatea de a-și țese obișnuitul joc de pase. Este o altă noutate în jocul Craiovei, iar fanii știu a cui e semnătura: Victor Pițurcă.

Citește și:

Victor Pițurcă cere schimbarea regulamentului din Liga 1! Anunț oficial al LPF

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
aius
aius  •  03 Octombrie 2019, 09:31

Bun articol !

reteleanu
reteleanu  •  02 Octombrie 2019, 21:07
Postat de cneius pe 02 Octombrie 2019, 20:21

"Piți e charismatic" ...m-am distrat copios !

este, nu rade. e la maniera lui sylvester stallone.

cneius
cneius  •  02 Octombrie 2019, 20:21

"Piți e charismatic" ...m-am distrat copios !

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close