FOTBAL  »  Superliga  »  INEDIT

Visul "câinilor" devine realitate: Dinamo o "înfruntă" pe Juve în Champions League » Un fost jurnalist GSP "la butoane": "Hai, România! Hai, Patrick!" :D

Articol de - Publicat duminica, 14 ianuarie 2018 09:00

Visul ”câinilor” de a evolua în Champions League devine realitate într-o piesă de teatru în care un ultras dinamovist e judecat într-un proces ce se ține în timpul finalei Juventus Torino - Dinamo București.

"Lăsați-ne să ne pregătim de Champions League!", spunea Cristi Borcea în 2007, când toată suflarea dinamovistă visa la grupele competiției continentale. De atunci au trecut 11 ani, iar Dinamo tremură la gândul că poate rata play-off-ul Ligii 1.

Drama fotbalistică a clubului care în 1984 juca semifinalele Cupei Campionilor Europeni împotriva lui Liverpool l-a inspirat pe regizorul Matei Lucaci-Grȕnberg.

Acesta a pus în scenă la " Unteatru" piesa " Procesul lui David M. Golan", care parodiază situația actuală a fotbalului românesc, dar și tipologiile umane care fac parte din fenomen și societatea românească: "Am gândit această piesă și pentru că se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire, de aceea textul e încărcat de simboluri în acest sens. Și, nu în ultimul rând, pentru că sunt dinamovist. M-a atras conceptul de rivalitate a două echipe care nu mai sunt ce au fost. Acest lucru are poezia lui și seamănă foarte mult cu noi ca popor".

Tricoul lui Patrick Petre

Piesa urmărește povestea unui ultras dinamovist care vandalizează din greșeală statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității, este arestat și judecat într-un proces cu jurați. Inculpatul David Golan poartă simbolic tricoul lui Patrick Petre, jucătorul-problemă din Ștefan cel Mare: "L-am ales pe Patrick știind că nu a fost tocmai un tânăr fotbalist prea liniștit".

De-a lungul procesului, inculpatul trebuie să-și dovedească nevinovăția și relaționează cu un procuror naționalist, zelos, dar și cu martori steliști: "Dacă dinamoviștii erau steliști, atunci nu mai erau huligani", spune printre altele un martor stelist.

Drapelul căzut

În același timp cu procesul, Dinamo joacă finala UCL împotriva lui Juventus Torino și se ajunge în momentul în care Petre jr. execută penalty-ul decisiv. Dacă marchează, Dinamo câștigă trofeul. Secvența e urmărită în sala de judecată printr-o transmisiune radio care este pusă în scenă de Kostas Mincu.

Acesta imită vocea și replicile comentatorului sportiv Teoharie Coca-Cosma, cel care a lansat celebra replică: "Suntem finalişti! Am câştigat Cupa!", în momentul în care Steaua a câștigat trofeul în 1986. După ratarea penalty-ului de către Patrick, Mincu are mai multe replici amuzante pentru pasionații de fotbal: "Dacă se concentrează, Patrick poate să facă o națiune fericită. Trebuie neapărat să marcăm, dacă nu, Cupa merge la Torino. Hai, România! Hai, Patrick! Patrick se pregătește, își ia un elan scurt...și...balonul trece pe lângă. Din păcate, Dumnezeu a fost italian astăzi! Fanii lui Dinamo huiduie. Nu așa! Nu așa! Nu așa ne respectăm țara! Echipa noastră a arătat ca o armată romană care și-a pierdut drapelul". 
"Nu țin cu "câinii" în finala Champions League, "câinii" nu înseamnă România. Mihai Viteazul, dacă trăia astăzi, ar fi ținut cu Steaua, doar era cu Armata, nu?"
Procurorul Bologa

"Mi s-a părut interesantă ideea ca tot destinul fotbalului românesc să stea într-un penalty executat de Patrick Petre"Matei Lucaci-Grȕnberg, regizor

 kostas

De la GSP direct pe scenă

Interpretul ofițerului Crețu, dar și al comentatorului sportiv este Kostas Mincu (foto). Acesta a absolvit UNATC după o carieră de mai mulți ani în presa sportivă. Kostas a fost reporter special la Gazeta Sporturilor din 2004 până în 2013, când a decis să-și urmeze visul de a fi actor și a fost admis la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale": "Am venit la GSP de foarte tânăr și pot spune că m-am format ca individ. A fost o etapă foarte importantă în viața mea, care m-a pregătit pentru rigurozitatea vieții pe scenă". 

obretin

E pe HBO

Cel mai cunoscut nume din distribuția piesei este Maria Obretin (foto). Acesta o joacă pe Livia Georgescu, judecătoarea. Ea mai face parte, în acest moment, și din distribuția serialului "Umbre", de pe HBO, unul dintre cele mai de succes seriale românești, având și alte apariții în filme ca 6,9 pe scara Richter, A Quiet Place și altele. 

Distribuție
Bologa: Andrei Cătălin
David M. Golan: Ștefan Huluba
Livia Georgescu (judecătoarea): Maria Obretin
Primul martor - Gicu Garnistratel: Tavi Costin
Martorul doi - Smaranda Grosu: Irina Antonie
Domnișoara de cultură - Vica Baboiu: Mădălina Craiu
Martorul trei - Familia Popescu: Tavi Costin și Irina Antonie
Martorul patru - Mama inculpatului - Laura M. Golan: Irina Antonie
Martorul cinci - Ion Rîmaru: Tavi Costin
Ofițer Crețu - Kostas Mincu
Cântărețul din Floci - Mircea Sfircea: Iulian Sfircea

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (30)
mosvasile
mosvasile  •  14 Ianuarie 2018, 19:51

Mai Random! Dinamo conduce in palmaresul intalnirilor directe cu echipa aia cu care tii tu?Noapte buna!

zecs93
zecs93  •  14 Ianuarie 2018, 17:31
Postat de randoom.__ pe 14 Ianuarie 2018, 11:41

***. pai dupa 90 singurii care aveau cu adevarat suporteri in Romania erau cei de la Steaua. va calcau in picioare pe unde va prindeau. evident ca dupa ce Steaua v-a umilit non stop timp de 20 de ani pe unde v-a prins si voi ati trecut prin umilinte inumane,stelistii au lasat-o mai moale. este logic. dupa ce ai umilit non stop pe cineva timp de 20 de ani,te-ai saturat si o lasi mai moale. atata tot. la un moment dta ce ambitie sa mai ai sa joci cu rinamo aka rusinea romaniei cand aia erau eliminati de pescari in europa si castigau un campionat o data la 10 ani? wtf? asta este tot. ia sa fie totul mai echilibrat si nu o distanta ca de la cer la pamant intre Steaua si rinamo si sa vezi tu cum se schimba treaba. dar asa,ce ambitii sa avem cu voi? p.s.:treaba cu faptul ca ati luat titlu de cea mai frumoasa galerie in 2013,este o minciuna sfruntata,in sezonul 2012/2013,ati avut cea mai mica asistenta pe stadion de pana atunci(atunci a aparut celebrul 200 de suporteri la stadion cu astra). voi ca suporteri sunteti o rusine nationala,la fel ca si echipa. dar repet,nu te ambala,vine bancruta fraudulaosa,peste zece ani nici nu o sa ne mai aducem aminte ca ati existat vreodata.

***, cand ati avut voi ma galerie vreodata ?? pe cine calcati voi ma *** in picioare ??? pamantu poate )))))))) hahahaha, auziti la prostalau asta, pai cand v a aruncat Dinamo de pe scari la budapesta sau v au fugarit prin paris de se ascunsese bucataru florescu in ciorba de perisoare , acolo sa vazut duritatea suporterilor stelisti :)))))))))))))))))))))))))))) sa nu mai zic de episoadele polivalenta ( la voi in cartier) sau pe national arena cand au intrat 100 in voi *** !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

zecs93
zecs93  •  14 Ianuarie 2018, 17:27
Postat de gannicus2014 pe 14 Ianuarie 2018, 11:14

bey Matei Lucaci-Grȕnberg, ce dinamovist esti tu ? pai o sa scrie sadiku o piesa in care dinamo bate cu 5-0 in finala UCL si Patrick da 3 goluri din foarfeca, iar ultrasul dinamovist nu vandalizeaza, ci impodobeste cu desene 3D si lampadare statuia lui Mihai Viteazul

inseamna ca nu a luat legatura cu gigi becali, are el o coregrafie, face comanda de un bax de balonase ros-albastre de la MC DONALD S si lasa omenirea cu gura gascata !!!

Vezi toate comentariile (30)
Comentează