FOTBAL  »  LIGA 2  »  PETROLUL

EXCLUSIV Costel Enache, soluție viabilă pentru Liga a 2-a: „Cu meciuri din 4 în 4 zile ne încadrăm în data limită”

Costel Enache (47 de ani), antrenorul Petrolului, speră ca antrenamentele să se reia la jumătatea lui mai +33   FOTO
Costel Enache (47 de ani), antrenorul Petrolului, speră ca antrenamentele să se reia la jumătatea lui mai

Articol de - Publicat luni, 06 aprilie 2020 20:36

Costel Enache (47 de ani), antrenorul Petrolului, speră ca antrenamentele să se reia la jumătatea lui mai. A făcut calcule și spune că Liga a 2-a se poate termina până în august cu meciuri din 4 în 4 zile.

Și pentru Costel Enache, un tip pozitiv de fel, pauza forțată pricinuită de teama infectării cu Coronavirus e grea. Vorbește adesea cu oamenii din club, gândește soluții și așteaptă ca aceia ce dețin puterea legislativă să ofere varianta optimă, una care să fie cât mai spre ajutorul fiecăruia.

Costel Enache, antrenor Petrolul: „Trebuie să ne adaptăm”

- Vă salut, domnule Enache! Cum depășiți perioada asta? 
- Am șansa că stau la casă și mă pot mișca, sau neșansa că mai trebuie să dau cu var sau cu vopsea. Dar, cum perioada e tot mai lungă, mai începi să și cauți treburile astea. E o perioadă monotonă, știm cu toții. 

- Se vorbește zilnic pe la televizor, peste tot, despre cum se va relua campionatul la Liga 1. Puțin despre ce se va întâmpla cu Liga a 2-a însă... 
- Știm cu toții că Liga 1 e etalonul fotbalului românesc. Că are impactul cel mai mare la public. Dar și noi, cei din `secretariatul" sau `antreul" Ligii 1, așteptăm să vedem ce se va întâmpla. Sunt echipe cu mare atracție către public și în Liga a 2-a. Mă refer la Petrolul, UTA, Rapid, U Cluj și altele, care așteaptă o decizie.

- Când vedeți posibilă o începere a activității...? 
- Dacă lucrurile se vor duce mai mult de 15-16 mai fără activități sportive, atunci trebuie să ne adaptăm, să facem lucrurile inovativ. Speranța e ca atunci când se termină cea de-a doua stare de urgență, să putem fi liberi să ne facem meseria. Pentru că este un mod de viață în cazul nostru! Mă simt inutil și constrâns așa. Nu e doar un mod de a brava. Meseria noastră e una foarte strictă, cu ore fixe, regim aproape militar! Un mod de alimentație bine structurat, cu ore stricte de program. Iar libertatea asta ne-a fost dată peste cap tuturor, jucători, antrenori. Toți suntem bulversați. Sperăm să se termine mai repede... 

- Spuneți că e greu să se reia mai devreme de 15-16 mai, atunci ce soluții sunt pentru actualul campionat? 
- Am luat în calcul multe variante. Mulți vin cu soluții, idei alternative. Trebuie să recunoaștem că e ceva nou, nimeni nu are o rețetă exactă. E nevoie de un mix foarte bun în partea fiziologică, adică luat ce spune un doctor bun, cu partea biochimică, plus de la un preparator fizic, la care trebuie integrată ideea antrenorului. E nevoie ca oamenii cei mai pricepuți să vină cu inițiative. Toți vom lua ideile noastre, dar pentru că situația e inedită pentru toți, ar fi bine ca oamenii cei mai pricepuți să dea sfaturi. Nu e o rețetă care să fie aplicată, fiecare vine cu ideile sale, cu cunoștințele sale și cu feelingul propriu. Iar în situația asta, feelingul e important. Lucrurile neverificate sunt greu de calculat exact.

- Personal, pentru Liga a 2-a, ce variantă găsiți? 
- Noi comunicăm mult în cadrul clubului, ținem cu orice strategie care ne lasă să jucăm pe teren destinul fiecăruia dintre noi. Acum, dacă UEFA a dat 3 august ca termen pentru finalul de campionat, dacă am relua pregătirea pe 16 mai, cred că 4 săptămâni pentru pregătire sunt suficiente. Nu ideale, dar nici puține. Atunci, la un calcul, cred că pe 13 iunie se poate începe campionatul. Iar cu un meci la 4 zile, s-ar putea disputa toate etapele. Deci am reuși să ne încadrăm. Plus că între meciurile rămase de jucat, fiecare echipă are unul sau două meciuri în care va sta, fiind cu acele echipe retrase. Deci există și timpi de pauză. 

- Un program infernal... 
- Trebuie să ne adaptăm! Sunt competiții în care se agreează o schimbare până la pauză sau 5 schimbări în timpul meciului. Cred că s-ar putea găsi o soluție pentru a duce lucrurile la punct. Mai sunt și altele, e clar că e un an de compromis. Și cred că ar fi timpul și pentru o reașezare de anul ăsta. Formate noi pentru fiecare competiție, pentru specificul nou-creat.

- Intervine aici și o altă problemă. Căldura din iunie-iulie... 
- E adevărat. La ora 11 e foarte cald. Dar nu e prima dată și nici ultima dată când se joacă așa. Liga 1 se dispută constant în lunile de vară, trebuie să ne adaptăm cumva! Nu e chiar ușor, dar niciodată fotbaliștii n-au fost protejați. S-a jucat la -10 grade în noiembrie și la peste 30 în lunile de vară... Noi suntem slujbașii publicului nostru.

VIDEO Costel Enache, mesaj pentru campania „coronavirus în ofsaid”

FOTO Coronavirus în întreaga lume

+29 FOTO

Citește mai multe știri din Liga 2:

Izgonit de la Rapid, Daniel Pancu primește oferte pe bandă rulantă » Unde ar putea ajunge antrenorul

Rapid își răsfață fanii, în plină pandemie de COVID-19 » Lectură și tricouri vintage pentru giuleșteni

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează