FOTBAL  »  NATIONALA  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO EXCLUSIV Dezbaterea zilei, 27 septembrie. Ar trebui Edi Iordănescu să continue ca selecționer? » „Să nu se agațe de post, că pare asistență socială” + „Absolut niciun progres față de mandatul lui Rădoi”

Articol de GSP - Publicat marti, 27 septembrie 2022 14:29 / Actualizat marti, 27 septembrie 2022 16:04

„Dezbaterea zilei” de azi are ca subiect naționala României și viitorul selecționerului Edi Iordănescu, după ce i-a retrogradat pe „tricolori” în Liga C din Nations League.

„Bun găsit la Dezbaterea Zilei. Și bun găsit din Divizia C a Ligii Națiunilor, acolo unde România a retrogradat ieri, după un 4-1 spectaculos și inutil cu Bosnia. Azi vom discuta nu atât despre vinovați, cât despre perspective, despre ce urmează și, mai ales, despre cine va avea grijă de viitorul naționalei. 

Mai exact, vom vorbi despre selecționer - Trebuie ca Edward Iordănescu să continue ca antrenor al naționalei? Sau e de preferat să tragem un alt loz? Fanii naționalei sunt încă împărțiți între «n-avem jucători, nu e vina antrenorului» și «Iordănescu să-și dea demisia, că n-a reușit nimic bun»”, a deschis „Dezbaterea zilei” Cătălin Țepelin, redactorul-șef GSP și moderatorul emisiunii.  

La dezbatere au participat jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, sprijiniți cu argumente de doi foști internaționali, Gică Mihali și Ciprian Marica.

VIDEO Dezbaterea zilei, 27 septembrie: Ar trebui ca Edi Iordănescu să rămână selecționer?

Dan Udrea: „Edi Iordănescu a ratat 3 obiective. Nu mi se pare corect să rămână”

  • „FRF caută să extragă ceva pozitiv din acest mandat, îi înțeleg pe undeva. Dar nu poți veni cu minciuni și spui că nu e eșec pentru că suntem tot în urna a treia la tragerea la sorți pentru preliminariile EURO. Păi, nu l-am adus pe Edi ca să ridice nivelul? Dacă eram în urna a 3-a, puteam ajunge în urna a 2-a. Sau trebuia să ne asigurăm barajul pentru EURO dacă ratăm prin preliminariile
  • Cei din FRF sigur nu înțeleg importanța acestei competiții - Liga Națiunilor. Stoichiță spune că «I-am oferit selecționerului Liga Națiunilor pentru a pregăti preliminariile?». Dar în preliminarii vom avea parte de adversari mult mai buni! O grupă de dificultate medie ar fi cu Belgia și Danemarca. Ne prezentăm degeaba”
  • „Edi a ratat 3 obiective: n-am prins barajul, n-am urcat în urna a 2-a și am ratat menținerea în Divizia B a Ligii Națiunilor”
  • „Edi spunea că am câștigat niște jucători. Următorul meci are loc peste 6 luni, în martie. Ce garanție ai că, la acel moment, acești jucători câștigați nu vor fi accidentați? Sau poate nu vor juca la club”
  • „Nu îmi aduc aminte de un selecționer care să fi ratat ca Iordănescu și să fi rămas în funcție. Deci nu mi se pare corect ca el să fie păstrat. Dacă FRF îl păstrează, confirmă practic lucrurile apărute când a fost instalat, că a venit pe anumite prietenii, influențe și jocuri de culise.
  • „Anul trecut, FRF a avut venituri de peste 22 de milioane de euro și un excedent de 3 milioane de euro. Cum să spui că nu ai bani pentru un staff bun? Fă un efort financiar! Pentru Daum ai făcut. Fă încă unul, pentru un străin sau pentru un român”

Am tot schimbat antrenori. A plecat Contra, a plecat Rădoi... L-am adus pe Edi și acum vrem să-l dăm afară după 7 meciuri. Da, a terminat pe locul 4, dar nu cred că e o soluție să schimbăm antrenorii. Să ne uităm unde sunt jucătorii noștri. Nu avem materie primă
- Gică Mihali, fost internațional

Remus Răureanu: „Ar fi decent să plece singur, să nu se agațe de post”

  • „Am fost de partea lui Iordănescu cu toată convingerea la începutul mandatului. Dar acum ar fi momentul ca Edi să plece singur. Și-a asumat un obiectiv pe care nu l-a îndeplinit. Susține că e optimist pentru calificarea la Euro, dar traseul va fi infernal
  • „Edi nu mai are motive să mai continue. Nu poate susține că până în martie va genera un progres grozav pentru că în 6 luni nu se nasc Hagi, Balaci, nici măcar Sânmărtean, Mutu, Chivu. Jucătorii folosiți vor fi aceiași pe care i-a folosit când a pierdut acum, recent. Dacă a pierdut cu aceste echipe slabe, nu are cum să promită că o să câștige cu Franța, Portugalia, Belgia etc.”
  • „Ar fi decent din partea lui să spună: «Am făcut tot ce a depins de mine. Mi se pare aproape imposibil să vă mai duc la EURO. N-am fost capabil, dacă Federația găsește un antrenor mai bun, mai optimist, în stare să transforme niște piese de mâna două într-o mașinărie, mă dau la o parte, alegeți pe altcineva».”
  • „Sper să aibă puterea să nu se agațe de un post comod, călduț. Că pare un fel de asistență socială, deși el nu e dependent financiar de acest contract. E mai bine să se ducă la un club, să își continue progresul. Nu ne-au calificat nici Contra, nici Daum, nici Rădoi, s-a întâmplat ca Pițurcă sau Iordănescu să rateze și ei. Nu e rușinos dacă renunță acum. Dacă preferă să rămână, e posibil să-și ciobească imaginea de-a binelea, să se facă de râs și să participe la un fel de complot al FRF împotriva publicului.”
  • „FRF nu acceptă să consume bani pentru fotbal: nu angajează antrenori, nu angajează medic, nu ia preparator fizic. Și dacă Edi rămâne prins în sistemul acesta, participă la o farsă. Ar trebui ca FRF să vină cu un plan, când vede că toate naționalele de tineret pierd. Poate fi un plan prost, cum a fost acela cu centrele de excelență, dar măcar să facă ceva. Să spună că aduc un plan pe 6-8 ani pentru fotbal bun.”
  • „Eu am fost un admirator al pasiunii lui Edi pentru meserie, dar mi-aș strica părerea dacă se agață de acest post. O echipă care termină a 18-a, dar câștigă cu 9-0 în ultima etapă, nu trebuie să facă petrecere. Aseară, aproape că făceau tumbe de bucurie că au bătut pe cineva.”

Selecționerul are nevoie de puțin timp. Să o luăm iarăși de la capăt cu alt selecționer ar fi prea mult. Și-a format un nucleu. Pare că ar fi înțeles cum stă treaba. Ar fi o nebunie să stăm iarăși să alergăm după antrenori. Nu aș mai vrea să văd circul cu președintele FRF care să se ducă pe la toți antrenorii. Hai să mergem cu ăsta în continuare, că parcă-parcă dă o speranță!
- Ciprian Marica

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Eu sunt pentru continuitate, dar nu pentru mediocritate. Nu s-a progresat deloc. Pe cifre, Edi e sub Rădoi la toate capitolele”

  • „L-am susținut pe Iordănescu la început, am sperat că va crește măcar un pic nivelul naționalei, dar realitatea e că n-a reușit.”
  • „Am făcut vreun progres față de mandatul lui Rădoi? Niciunul, zic eu. Și ca să fiu sigur că nu pic în păcatul subiectivismului, m-am uitat și pe cifre. Am comparat aceste 6 meciuri oficiale ale lui Iordănescu cu ultimele 6 oficiale din mandatului lui Rădoi. Ei bine, naționala lui Iordănescu arată mai rău pe cifre la toate cele 7 capitole importante pe care le-am analizat: posesie, șuturi la poartă, ocazii, pase corecte, dueluri câștigate, mingi pierdute și index InStat. Și-atunci, unde e progresul dacă nu ai făcut nici măcar jumătate de pas înainte?”
  • „În concluzie, eu sunt pentru continuitate, dar nu pentru mediocritate. E ok să continuăm cu un selecționer atunci când vedem semne bune, fie ele și foarte puține. Eu, personal, n-am văzut aceste semne bune și nu văd de ce nu ar trebui căutată o alternativă, adică un selecționer care să încerce alte soluții, alte idei, alte strategii de creștere a rezultatelor.”
  • „Am înțeles, nu mai avem jucători ca pe vremuri, e greu, n-avem de unde inventa un Hagi peste noapte. Asta înseamnă că, dacă ne vom baza pe aceiași jucători, ei pot fi făcuți să joace mai bine doar de un antrenor mai bun, mai priceput. Antrenorul sfințește locul, atunci când potențialul echipei e limitat.
  • În mod normal, Federația ar trebui să-i arate ușa lui Iordănescu și să încerce un alt selecționer. Practic însă, Federația e prima care încurajează standardele dubioase. Până la urmă, chiar FRF l-a băgat pe Iordănescu în gura lupului. Pentru că Boloni nu promisese rezultate mai bune decât cele pe care le-a scos Edi în 2022, dar FRF l-a rejectat tocmai pentru că voia rezultate imediate. Acum, că nu le-a obținut, logic ar fi să își asume eroarea și să caute o soluție mai bună decât Iordănescu. Ceea ce nu cred însă că se va întâmpla.”
 

Medie în ultimele 6 meciuri cu Iordănescu

Medie în ultimele 6 meciuri cu Rădoi

Index Instat

218

232

Ocazii

5,3

7,3

Șuturi

12

18,5

Pase corecte

84%

85%

Dueluri câștigate

47%

52%

Mingi pierdute

67,5%

63,1%

Posesie

51%

54%

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Ar trebui ca Edi Iordănescu să continue pe banca naționalei României?

Da. Nu e vina lui pentru jocul naționalei
Nu. E responsabil pentru rezultatele slabe

Citește și: 

Mihai Stoica, revoltat de imaginile din finalul victoriei cu Bosnia: „E înfiorător ce am văzut, Pușcaș nu poate păcăli pe nimeni!”

Ionel Ganea, după rușinea din Liga Națiunilor: „E cel mai slab din istoria naționalei” » Propune o reformă majoră și două nume de selecționeri

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (43)
alex0220
alex0220  •  03 Octombrie 2022, 12:23

Eu zic ca dezbateti degeaba, asta e nationala lu Burleanu si stoichita nicidecum a Romaniei.

DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  29 Septembrie 2022, 18:55
Postat de dobrin pe 28 Septembrie 2022, 13:13

Ca sa fii selectioner trebuie sa fii mai intai antrenor. Altfel putem pune si femeia de serviciu la Nationala.

Nu are legătură cu ce am spus eu. Eu spuneam că toți analfabeții spun că selecționerul este antrenor. Acum ai înțeles? Da trebuie sa ai licență de antrenor dar la națională ești doar selecționer pt că nu ai cum sa antrenezi in 2-3 zile un jucător. Înțelegi?

dobrin
dobrin  •  28 Septembrie 2022, 19:12
Postat de torque07 pe 28 Septembrie 2022, 18:36

"La aproape 70 de ani". Lucescu are aproape 80. In fine. Eviti faptul ca nu a rupt gura targului cu Turcia. Dar sa zicem ca mosulica ar fi salvarea natiunii. Sa spunem ca asta e solutia la tot. Vine???? Stie mizeria din fotbalul intern, stie ca nu sunt jucatori, stie ca e imd contactat de anumite personaje pt pus marfa pe taraba si stie si ca daca ar accepta si-ar strica CV-ul cat de cat decent in momentul de fata, stie ca dupa 3 meciuri (inevitabil) mai rele se striga demisia, dupa inca doua i-l omoara presa. Asa ca ia-ti gandul. Mai zi.. cine vine??? Dar spune nume care ar fi posibil sa vina. Nu "orice ar fi mai bun" ca asa ati zis mereu si am ajuns sa ne bata Muntenegru cu 5-0 la general. Singurul cu rezultate ramane Piturca. Puteti sa spuneti ce vreti, sa nu va placa, sa nu-l suportati. nu-s simpatizant, nu-l venerez ci sunt doar realist. E singurul care a avut rezultate cu nationala. Poate daca ar fi interesat as fi si eu de acord cu schimbarea. in rest sunt toti o apa si un pamant. Pt ca nu o sa vina nimeni de nivel, cu greutate. Tot prapaditi de astia vin gen Radoi, Contra, Edi.

Daca pui banul vin si antrenori de calitate. Oricum Edi nu e de 20.000 de euro pe luna, i-as da maxim 2.000 :)))

Vezi toate comentariile (43)
Comentează