FOTBAL  »  NATIONALA  »  RUPTURĂ

S-a spart vestiarul României! Sursele GSP dezvăluie fractura dură produsă între veterani și puștii veniți de la U21

Articol de , - Publicat vineri, 22 noiembrie 2019 09:00

ROMÂNIA. Nicolae Stanciu a acuzat tinerii de lipsă de respect, cei vizați de garda veche fiind I. Radu, Pușcaș și Coman, conform unor apropiați ai naționalei. Tătărușanu, Chiricheș și Stanciu sunt marii opozanți ai noului val.

Înfrângerile, prestațiile jalnice din partidele cu Suedia (0-2) și cu Spania (0-5), ratarea jenantă a calificării la Euro din preliminariile clasice au fost doar vârful aisbergului. Pentru că Stanciu a spart gheața și, într-un interviu pentru prosport.ro, dat chiar înaintea ultimei „duble” de coșmar a naționalei, a dezvăluit starea de spirit care domina vestiarul tricolor: 

„Eu am debutat în 2016, aveam 23 de ani și veneam de la Steaua. Când m-am dus la națională, îmi era rușine. Nu vreau să zic nimic rău, pentru că sunt unii tineri care sunt pâinea lui Dumnezeu, dar sunt alții care nu au pic de respect. Și nu față de mine, dar mai sunt Tătărușanu sau Chiricheș, care au peste 50 de meciuri la echipa națională! Omul ăla joacă în Franța, a fost unul dintre cei mai buni portari din campionat. Chiricheș a fost la Tottenham, la Napoli”.

Nu i-au dat voie să țină discursul de la U21

Gazeta anticipase conflictul de generații încă de la convocările pentru meciurile cu Suedia și cu Spania, aflând că absența lui Ionuț Radu avea legătură cu relația tot mai plină de asperități dintre el și Contra. 

Selecționerul îi promisese că-l va folosi în Malta sau cu Feroe, dar l-a lăsat mereu pe margine. În plus, Radu vorbea în vestiar, era deranjat că nu i se dă nicio șansă, fiind preferat Tătărușanu indiferent de situație, deși nu apără la Lyon, în timp ce el este titular în Serie A, la Genoa.

Cu personalitatea lui, Radu ar fi vrut să țină și în vestiarul seniorilor acele discursuri motivaționale folosite la U21, ceea ce a stârnit nemulțumirea „senatorilor”. Iar cei mai potrivnici noului val sunt Tătărușanu, Chiricheș și Stanciu. Mai ales primii doi, deveniți rezerve eterne la club, astfel încât naționala rămâne unica supapă a carierei.

Contra a stat de partea veteranilor

Surse apropiate naționalei susțin că vestiarul a fost însă mult mai scindat, un adevărat butoi cu pulbere: 

„Apariția contingentului de la U21 nu a picat bine veteranilor. Puștii au venit pe cai mari după semifinala de la Euro, cu figuri, cu vocea sus. Se vorbește că nu prea salutau colegii mai vechi, nu băgau pe nimeni în seamă. După meciul cu Norvegia, Pușcaș ar fi spus că a luat mingea să bată acel penalty fiindcă nimeni altcineva nu a avut curaj s-o facă. Stanciu acuză acum lipsa de respect, dar în acel moment, pe teren, nu a schițat niciun gest ca să execute, deși era cel desemnat de Contra. Și de Coman se plâng, că e cu nasul pe sus și nu acceptă sfaturi. Cam ei trei sunt vizați de «bătrâni». În rest, n-au fost probleme cu Marin, Cicâldău, Ianis, Rus sau Nede”.

Prins la mijloc, Contra s-a plasat de partea jucătorilor mai experimentați. A adus mulți băieți de la U21, dar mai degrabă sub presiunea publică decât din convingere. Nu a reușit să rezolve conflictul fățiș din cabină, terminându-și mandatul în genunchi și cu săgeți directe către tineri, cărora le-a reproșat prestațiile cu Suedia și Spania.

„Am zis de la început că e diferență mare între ce joci la U21 și ce la naționala mare. Dar jucătorii au văzut cum se joacă la cel mai înalt nivel”
Cosmin Contra, fost selecționer România

8 jucătoridin fosta echipă U21 au fost convocați pentru partidele cu Suedia și cu Spania, 4 fiind titulari în primul joc și 7 în al doilea

Citește și:

A ieșit în față după demisia lui Contra! „Eu n-am vrut să-l luăm pe Ionuț Radu la națională”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (47)
1764061520284739
George Adrian Popescu  •  23 Noiembrie 2019, 06:26

Si vi se pare ca cel care patroneaza asa ceva este antrenor? L-a trimis pe Mitrita acasa pentru nimic si apoi i-a pus pe ceilalti sa nu il joace, dar s-a lasat calcat in picioare de oricine, numai sa mai ramana antrenor o zi. Acesta este antrenor? Nu cred ca Piturca va avea rezultate la Craiova, cum nu cred ca va iesi vreodata campion, dar ar fi miscat cineva in fata sa?

demolarii
demolarii  •  22 Noiembrie 2019, 23:56

E un exemplu clasic. Franța a pierdut calificarea pentru CM 1994 din cauza conflictului dintre Cantona și Ginola. Aime Jaques , noul antrenor , nu a ales vreunul dintre ei. I-a dat afara pe amândoi. Si a mers pe piciorul unor tineri ca Dugary , Zidane și ceilalti. Au câștigat CM 1998 si CE 2000. Fara Cantona si fara Ginola, mult mai bine cotati in 1997 ( Cantona decide să se retragă la 27 de ani, căpitan al unui Man U cu Beckam , Gigs ori Shoeles ) decât majoritatea titularilor Frantei in 1998...dar, fotbalul e un sport de echipa...

deusdat
deusdat  •  22 Noiembrie 2019, 23:27

N-o să ajungă Radu niciodată la nivelul lui Tătă. Iar ceilalți băieți de la U21 și-au arătat adevărata valoare cu Spania. Ciocul mic, nu vă mai crede nimeni ”generație de aur” în România. Iar în Europa oricum nu v-a vrut nimeni.

Vezi toate comentariile (47)
Comentează