FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

VIDEO EXCLUSIV Nicolae Stanciu nu mai concepe încă un eșec la națională și îi transmite lui Burleanu: „Asta trebuie!”

Nicolae Stanciu cere un proiect pe termen lung la echipa națională / FOTO: Imago-Images
Nicolae Stanciu cere un proiect pe termen lung la echipa națională / FOTO: Imago-Images

Articol de - Publicat sambata, 01 ianuarie 2022 19:54 / Actualizat sambata, 01 ianuarie 2022 20:48

GSP l-a vizitat la Praga pe Nicolae Stanciu (28 de ani), la finalul celui mai bun an al său ca fotbalist. Mijlocașul Slaviei este unul dintre liderii naționalei și a analizat o nouă campanie de calificare ratată, cea pentru Campionatul Mondial din Qatar. 

Nicolae Stanciu a prins un singur turneu final cu echipa națională, Europeanul din 2016. Pentru a spera la mai mult, mijlocașul „tricolor” îi sfătuiește pe șefii Federației să gândească un proiect pe termen lung și să îi ofere următorului selecționer sprijin și timp. 

VIDEO Nicolae Stanciu despre situația de la echipa națională: „Nu putem să ne batem cu una dintre marile puteri ale Europei”

- Ai lucrat cu Mirel Rădoi atât la FCSB, cât și la echipa națională. Ce are special? 
- A fost unul dintre antrenorii care mi-a marcat cariera și cred că asta a făcut-o și cu alți jucători la echipa națională. N-a fost niciun secret că toți jucătorii naționalei au încercat să-l facă să rămână. Am avut o discuție și cu președintele, unii dintre noi. 

El e un antrenor tânăr, care muncește enorm de mult, se informează, știe cum să vorbească cu jucătorul. Iubește sportul ăsta, mereu vine cu lucruri noi, cu metode eficiente de antrenament. Dacă într-un timp atât de scurt ne-a făcut să ne dorim să continue cu noi spune multe despre calitățile lui umane, dar și despre cele de antrenor. 

- Din păcate, nu am avut rezultatele pe care ni le doream. Așteptăm de atât de mult timp un Mondial... 
- Îl așteptăm de mult, dar cred că acum am avut o șansă bună să și ajungem acolo. Era de datoria noastră să mergem la baraj. Chiar dacă aveam adversari destul de grei și era dificil, datoria noastră era să ajungem măcar acolo. Pentru mine a fost cea mai mare dezamăgire și singura din 2021. 

- Dar ce ne lipsește? 
- Nu știu. Cred că e nevoie de continuitate și de un proiect foarte, foarte bun. De cinci ani și jumătate, de când nu ratez nicio acțiune, am schimbat destul de mulți antrenori. Ar fi mai OK ca antrenorul care vine să aibă un proiect, dar și un contract pe ani buni, în care să se implice. Acum obiectivul e clar calificarea la Euro, dar cred eu că avem nevoie de stabilitate și un proiect clar. Trebuie să știi că ai un antrenor care încearcă să construiască și să aibă un anumit timp. 

- Sunt diferențe atât de mari între noi și restul? Noi ne chinuim și cu Armenia... 
- Înseamnă că așa suntem! Din punctul meu de vedere, clar nu suntem de nivelul Armeniei, suntem mult peste ei, dar la fel de drept este că în momentul de față nu putem să ne comparăm și să ajungem să ne batem cu una dintre marile puteri ale Europei. Locul 2 în această grupă de Mondial trebuia să fie al nostru! 

Uluitor! Stanciu vede un fotbalist român peste Messi: „Pentru mine e clar”
COMPARAȚIE
Uluitor! Stanciu vede un fotbalist român peste Messi: „Pentru mine e clar”

- În ultimii ani ai avut vreodată gândul să ieși public și să anunți că mai mult de atât nu se poate? 
- Nu știu... Pfff! Logic că putem mult mai mult și, cum am spus, a fost doar vina noastră că nu am terminat pe doi și nu ne-am calificat la baraj. E normal ca lumea să critice și nu avem niciun fel de problemă. Merităm acele critici fiindcă nu ne-am calificat. Jucăm fotbal de atât timp și fiecare jucător în parte știe cum reacționează la critici. 

Eu cred că putem mult, mult mai mult ca națională, dar nu suntem în momentul în care să emitem pretenții când jucăm cu vreo echipă mare. Suntem clar pentru Armenia, Macedonia sau Islanda, echipele cu care am fost în grupă. 

- Crezi că echipa națională mai e o mândrie pentru români? 
- Pentru majoritatea cred că da. Pentru majoritatea bună din țară. Logic, sunt și mulți oameni care nu mai cred în noi, dar cred că foarte mulți români încă iubesc echipa națională și așteaptă meciurile entuziasmați. 

- Ești un lider al naționalei. Când suntem în fața unor meciuri decisive, doar la mâna noastră, de ce avem un blocaj?
 - Asta s-a întâmplat de foarte multe ori în istorie. Cred că e ceva tipic românilor... Nu știu ce-aș putea să răspund, dar toți cei care am fost în ultimii ani veneam cu mentalitate de învingători. Se crease un grup extraordinar, eram o familie, dar cu puțină șansă totul putea să fie bine la finalul anului. 

- Debutul tău la națională a fost la un Euro, la Paris, într-un meci cu Franța. Am ratat Euro 2020, te vedem titular la următorul European? 
- Sper să fim acolo, nu știu dacă cu mine sau nu. Mai sunt mulți ani până la acel Euro, vreau să fiu sănătos, să joc cât mai bine ca să pot să fiu chemat. Cu siguranță următorul Euro trebuie să fie obiectivul principal pentru echipa națională. Sunt ceva ani din 2016, iar Liga Națiunilor ne poate ajuta. Trebuie să facem tot posibilul să ne calificăm la Euro din grupa preliminară.

55de meciuri, 11 goluri și 8 pase decisive are Nicolae Stanciu în tricoul echipei naționale a României

Patru meciuri în iunie!

Următoarea ediție a Campionatului European, care va fi găzduită în 2024 de Germania, va însemna 23 de echipe plus țara gazdă. Din preliminariile clasice pentru EURO se vor califica 20 de echipe (câștigătoarele și locurile 2 din cele 10 grupe). Pentru celelalte 3 echipe vor lupta naționalele necalificate prin preliminariile clasice, dar care au performat în Liga Națiunilor 2022-2023! "Tricolorii" vor lupta într-o grupă cu Bosnia-Herțegovina, Finlanda și Muntenegru. Iată programul complet, cu precizarea că toate meciurile se vor juca de la ora 21:45.

  • 4 iunie: Muntenegru - România
  • 7 iunie: Bosnia și Herțegovina - România
  • 11 iunie: România - Finlanda
  • 14 iunie: România - Muntenegru
  • 23 septembrie: Finlanda - România
  • 26 septembrie: România - Bosnia și Herțegovina

Citește și alte părți din interviul cu Nicolae Stanciu: 

EXCLUSIV Nicolae Stanciu despre momentul în care și-a întâlnit soția: „A fost dragoste la prima vedere într-o stație de autobuz”

EXCLUSIV Stanciu a creat haos la Praga: „Enorm de multe mesaje de amenințare! Mi-a fost frică”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
torque07
torque07  •  03 Ianuarie 2022, 09:41
Postat de emil1986 pe 02 Ianuarie 2022, 12:52

Si sa joace cine???? Altii care sunt mult sub el valoric? Stanciu, pana una alta, joaca intr-un campionat si la o echipa mult peste campionatul nostru.

Multi romani din pacate sunt limitati la ura si atat. Deja tu cand ai pus intrebarea asta , la 80% din colindatorii de pe GSP le-ai dat erroare la procesor. Pt multi "demisia", "sa se retraga", "sa nu mai fie chemat" e o solutie. De fapt solutia ar fi "sa se retraga si sa vina X" dar cum zici tu, X ala nu exista. La fel si cu antrenorul. Nu e Radoi antrenorul secolului, dar la ce jucatori avem, trebuia lasat. Chiar daca a ratat calificarea. Sunt sigur ca daca era lasat in 2 3 ani facea echipa buna. ASa..schimbam iar, ratam calificarea la urmatorul turneu , iar demisia, iar altul, iar demisia...si tot mergem asa. Ca bolovanii.

dececartonaselegalbenebaneaza
dececartonaselegalbenebaneaza  •  02 Ianuarie 2022, 16:45
Postat de doublem pe 02 Ianuarie 2022, 09:48

La Euro 2000 tot cu Pițurcă ne-am calificat

Cu ce generatie?? Calificam si noi echipa

emil1986
emil1986  •  02 Ianuarie 2022, 12:52
Postat de c23665 pe 01 Ianuarie 2022, 23:08

Dorința lui Stanciu de a nu mai avea eșecuri la Națională este ușor de realizat: să se retragă!

Si sa joace cine???? Altii care sunt mult sub el valoric? Stanciu, pana una alta, joaca intr-un campionat si la o echipa mult peste campionatul nostru.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează