FOTBAL  »  NATIONALA  »  CE 2016

Platini îl lucrează pe Piţurcă » Drumul spre Euro 2016 va fi infernal!

Victor Piţurcă
Victor Piţurcă

Articol de GSP - Publicat joi, 22 septembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 22 septembrie 2011 13:15

Platini, preşedintele UEFA, vrea să schimbe sistemul de calificare şi să împartă preliminariile în două faze. Nu mai merg direct primele două din grupă, iar naţionala lui Piţurcă ar avea drum mult mai complicat către turneul final din Franţa


Obiectivul fixat de Mircea Sandu lui Victor Piţurcă e pus în pericol de UEFA. Calificarea la CE 2016, impusă prin contract selecţionerului, riscă să devină complicată chiar dacă la turneul din Franţa vor fi prezente, în premieră, 24 de echipe! Michel Platini are un nou proiect, pe care l-a prezentat ieri la "Strategy Meeting" de la Limassol reprezentanţilor federaţiilor de pe continent.

Preşedintele UEFA doreşte să revoluţioneze preliminariile şi să schimbe sistemul de calificare. Concret, să renunţe la varianta cu două echipe calificate din fiecare grupă plus cea mai bună de pe a treia poziţie, iar restul de patru echipe după un baraj tur-retur între celelalte echipe de pe locurile 3. Ideea francezului e să protejeze numele mari ale Europei şi să obţină bani mai mulţi din drepturile TV, după sistemul de succes folosit în Liga Campionilor şi Europa League.

Preliminariile ar urma să fie împărţite în două faze. Cele 52 de echipe (Franţa e calificată din oficiu în calitate de gazdă) vor fi repartizate în 13 grupe a cîte patru, capii de serie gen Spania, Olanda, Italia, Germania şi Anglia avînd o misiune facilă de a obţine biletele la turneul final în calitate de cîştigătoare a grupelor. Avantajul oferit de Platini este că vor termina cele 6 partide în primul an pentru ca în 2015 să aibă un calendar mai relaxat, dedicat unor amicale de lux, cu stadioane pline şi derbyuri atractive vîndute pe bani frumoşi televiziunilor.

Cum se complică situaţia pentru România?
Nefiind, evident, cap de serie (deocamdată sîntem în urna a patra valorică!), echipa lui Piţurcă va trebui să se bată pentru calificare într-o a doua fază. Cu alte 10-12 grupe, din care probabil doar liderii vor merge în Franţa! Federaţiile mici, susţine Gazzetta dello Sport, nu privesc însă cu ochi buni iniţiativa lui Platini. "Pe lîngă că ar ajunge mult mai greu la Euro, s-ar alege şi cu o gaură în buget, riscînd să joace mai puţine meciuri contra granzilor Europei. Şeful UEFA are însă o soluţie, oferindu-le mai mulţi bani din drepturile de televizare".

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (22)
ravanelly
ravanelly  •  22 Septembrie 2011, 22:30

pai daca platini reuseste ce a propus, o sa fie un dezastru. tari gen romania bulgaria,austria,elvetia,ungaria,belarus,turcia,polonia etc nu se vor mai califica niciodata. vom vedea mereu numai franta anglia spania italia germania portugalia si toti aia din vest. se vorbeste de o europa unita de drepturi egale pt toti. unde sunt faptele? estul a fost lasat mereu in urma nu sau interesat de noi pt a face bine ci doar pt interese. asta e una din putinele dovezi.

krystyan001
krystyan001  •  22 Septembrie 2011, 21:38
Postat de alex7786 pe 22 Septembrie 2011, 16:02

Nici ca puteai sa zici mai bine! De nu stiu cand ma gandesc la chestiunea asta! Ce cauta, de exemplu, Israel in competitiile europene?? Bai frate, nu sunt rasist sau xenofob, da' asa hai sa ne inscriem si noi la Copa America, chiar daca nu ne aflam in America de Sud. Eu stiam ca Israel e in Orientul Mijlociu...care, cel putin pana la momentul acestui comentariu, nu era in Europa-))).

VA FI O EUROPA LARGITA, DAR IN FOTBAL DAR CINE STIE, EU PROPUN SA MERGEM IN PRELIMINARII IN ORIENTUL MISLOCIU IN LOCUL ISRAELULUI ASA O SA AVE SI NOI O SANSA SA NE CALIFICAM

parchezcaunbou
parchezcaunbou  •  22 Septembrie 2011, 19:56

Ce titlu de rahat, specific sportoidului gsp....zici ca platini s-a gandit special la pitzi cand a propus noul regulament, avea el pica pe Piturca si s-a gandit sa-l sape, schimband un intreg regulament de desfasurare a unei competii doar pentru ca Piturca sa nu-si atinga obiectivul. Domle', Platini pur si simplu nu vrea ca Piturca sa-si ia banii pe contract

Vezi toate comentariile (22)
Comentează