FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - SUEDIA

ROMÂNIA - SUEDIA // Un preparator fizic îl atenționează pe Cosmin Contra: „E un risc cu cei care nu joacă la club”

Articol de - Publicat joi, 14 noiembrie 2019 17:26

Un preparator fizic din Liga 1 a explicat pentru Gazeta Sporturilor care sunt problemele pe care le pot avea fotbaliștii care nu au meciuri în picioare, precum Ciprian Tătărușanu, Romario Benzar, Răzvan Marin, Tudor Băluță și Ianis Hagi, convocați la lot de către Cosmin Contra. 

  • România - Suedia se joacă pe 15 noiembrie, de la ora 21:45, pe Arena Națională.  
  • Spania - România se joacă pe 18 noiembrie, de la ora 21:45.
  • Ambele meciuri vor fi în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la ProTV.

Nu doar Contra, dar și predecesorii săi au spus mereu că la echipa națională vin jucătorii care evoluează constant la echipa de club. Un principiu care a fost însă încălcat de mai toți antrenorii naționalei, în diverse momente. Inclusiv acum, când „tricolorii” își joacă cea mai importantă carte pentru a ajunge la Euro, partida decisivă cu Suedia. Iar din lot, unii chiar potențiali titulari cu scandinavii, fac parte și jucători precum Tătărușanu, Benzar, T. Băluță, R. Marin și chiar I. Hagi. 

„N-au ritm de joc, rezistență, se pot accidenta” 

Gazeta a cerut opinia unui preparator fizic, care a ținut însă să rămână anonim: „Este evident că un jucător care doar se antrenează și nu joacă meciuri oficiale își pierde forma sportivă, tonusul de competiție. Dar aici mai apar și alte aspecte, legate de forma fizică, de cea mentală, fiindcă fotbaliștii aflați în asemenea situații sunt afectați. În cazul unui asemenea jucător, care se antrenează bine, dar nu a intrat la meciuri de ceva timp, dacă antrenorul mă întreabă dacă îl poate folosi, îl avertizez că pot apărea accidentările sau că respectivul e posibil să nu poată juca decât 60-70 de minute. E posibil ca la următorul meci să nu mai fie în stare să joace. Depinde de mulți factori, de constituția fiecăruia, de felul în care se pregătește. Și la portari e același lucru, dar la un nivel mai redus. La Tudor Băluță, care joacă la echipa de tineret de la Brighton totuși, deficitul de formă nu e atât de mare, dar există. Sunt însă și fotbaliști care vin și joacă senzațional după ce n-au fost folosiți mai multă vreme, tocmai ca să arate că nu merită acest statut de rezerve”. 

Selecționeri pro și contra Cosmin 

Doi foști antrenori la echipa națională, Victor Pițurcă și Cornel Dinu, au comentat și ei selecția lui Contra pentru meciurile cu Suedia și cu Spania. Ei au luat în discuție și convocarea jucătorilor care nu evoluează la echipa de club. 

Ce spune Victor Pițurcă: 

„Și eu mizam la națională pe principiul de a convoca jucătorii care evoluau la club. Dar mai încălcam principiul. Cum să nu-l aduc pe Chiricheș, chiar dacă nu juca mereu la Tottenham, dacă era valoros?! Așa și acum cu Tătărușanu, de exemplu. Nu joacă, dar e cel mai bun” 
„E clar că un fotbalist pierde din forma sportivă dacă nu joacă, dar la un asemenea meci nu mai ții cont de asta, aduci tot ce ai mai valoros. Chiar dacă nu poate să joace decât 60 de minute” 
„Cosmin știe ce are de făcut, dar eu zic că nu poți să începi cu mai mult de unul-doi jucători care nu au meciuri în picioare, altfel e riscant” 

Ce spune Cornel Dinu: 

„La selecție primează două aspecte, valoarea și forma sportivă. Prima nu se uită, a doua e dată de prezența la jocuri. Când e un jucător deosebit, gen Tătărușanu, care nu a uitat jocul, cum spunem noi, poți să riști” 
„Dacă aduci jucători care nu sunt consacrați, a căror valoare nu e încă certă și ei nici nu joacă la club, asta înseamnă naționala lui Contra, datorită impresarilor. Dar nu mai vreau să mă iau de el” 
„E un risc mare să joci cu fotbaliști care nu joacă la club, dar poate că n-a avut alte soluții și a vrut să meargă pe valoarea și pe omogenitate. Măcar să țină!” 

VIDEO // MATCH PREVIEW ROMÂNIA - SUEDIA

CLASAMENTUL ÎN GRUPA ROMÂNIEI

MECIURI RĂMASE DE DISPUTAT

15 NOIEMBRIE: 

  • România - Suedia
  • Spania - Malta
  • Norvegia - Insulele Feroe

18 NOIEMBRIE:

  • Spania - România
  • Suedia - Insulele Feroe
  • Malta Norvegia

VEZI ȘI:

ROMÂNIA - SUEDIA // VIDEO Toți ochii pe națională! Foștii „tricolori” dau verdictul: „Aspectul jocului pe planul 2, punctele contează”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
394966434424757
Mihai Dinu  •  14 Noiembrie 2019, 19:32

"Daca aduci jucatori care nu sunt consacrati, a caror valoare nu este inca certa si ei nici nu joaca la club, asta inseamna nationala lui Contra, datorita impresarilor". O fraza cat...o mie de comentarii, analize, justificari. Admirabil d-le Dinu!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează