GSP.RO  »  FOTBAL  »  INTERVIU

CORONAVIRUS. Marcel Răducanu: „Ne-a dat-o Dumnezeu. Prea și-a întors lumea fața de la El”

Articol de - Publicat marti, 17 martie 2020 12:53

Fostul jucător al Stelei și al Borussiei Dortmund, Marcel Răducanu, 65 de ani, crede că epidemia de coronavirus e Mâna Lui Dumnezeu: „Ne-a dat-o! Prea și-a întors lumea fața de la El”. În landul său, Nordrhein-Westfalen, sunt cele mai multe cazuri din Germania: 2744. Opt persoane au decedat.

La Dortmund, unde locuiește din 1981, Marcel Răducanu e în mijlocul celui mai mare focar de coronavirus din Germania. În landul său, Nordrhein-Westfalen, sunt nu mai puțin de 2744 de persoane infectate (8 decedați), în condițiile în care, în toată țara, erau raportate la prânz 5.800 de cazuri. Pe fostul mare internațional român, jucător al Stelei și al Borussiei Dotmund în anii '70 și '80, l-am găsit acasă.

- Domnule Răducanu, de ce sunt atât de multe cazuri în landul unde locuiți? Cea mai mare comunitate de italieni, de unde era de așteptat să provină grosul, e în Baden-Wuerttemberg.

- Aici, în zona noastră, sunt toate națiile posibile: nemți, italieni, bulgari, români, sârbi și așa mai departe. Plus migranți din Iran, Siria și Irak. Parcă suntem în America.

- Cum a reacționat lumea la coronavirus?

- La noi e panică mare. E groaznic! Au luat cu asalt magazinele, și-au făcut cu toții provizii pe termen lung. Cumpără atâtea că uneori îți vine să te întrebi de unde au atâția bani. Culmea e că până și Ikea, care vinde mobilă, s-a închis! Pur și simplu n-a mai făcut față valului de clienți. Ce le-o trebui mobilă, acum, chiar nu înțeleg.

„Ne ajută statul, ne plătește creditele”

- Și hârtie igienică...

- Da, și aici au lăsat rafturile goale. Dar acum au pus restricții, n-ai voie să cumperi mai mult de două baxuri cu hârtie igienică. Altfel, ce să mai zic? Stăm în casă, nu știm ce se va mai întâmpla. Am citit că s-au închis granițele cu Elveția, Franța și Austria.

- Ce faceți cu școala de fotbal?

- Am închis, clar. Dar guvernul ne-a venit în ajutor, ca să nu ajungem în situația de a intra în faliment. Putem lua credite de la bănci și le achită statul.

- Cum se împacă o persoană foarte activă, ca Marcel Răducanu, cu autoizolarea asta?

- Am de ales? Stau în casă și, când și când, ies la plimbare în pădure. Cât mai departe de aglomerație. Trebuie să fim precauți. Eu mă îndrept spre 66 de ani, soția face în iunie 70. Văd că vârsta a treia e cea mai afectată.

„Nu mi-e teamă, sunt precaut. Atât”

- Vă e teamă?

- Nu. Dar, cum am spus, e bine să fim precauți, ceea ce le recomand tuturor.

- Cum ați procedat cu aprovizionarea zilele astea?

- Soția merge, dimineața, devreme pe la magazine. Este mai liber. Eu scot câinele, pe Luna, la plimbare. Dar să nu vă gândiți că ne-am apucat să cumpărăm mult. Luăm cât ne trebuie, pentru două-trei zile.

- Ce se va întâmpla cu fotbalul?

- Mai contează acum? Întâi să trecem cu bine de încercarea asta. Ne-a dat-o Dumnezeu, prea și-a întors lumea fața de la El. Eu am de toate și îi mulțumesc în fiecare zi lui Dumnezeu pentru că mi-a dat talent să joc fotbal și să pot face atâtea. Am avut și am o viață frumoasă. Dacă ar fi să mor mâine, n-aș avea ce regreta.

CV-ul lui Marcel Răducanu:

  • Data nașterii: 21 octombrie 1954 (65 ani)
  • Locul nașterii: București 
  • Post: mijlocaș ofensiv Echipe: Steaua București (1972-1981), Borussia Dortmund (1982-1988), FC Zurich (1988-1990) 
  • Trofee: campion al României (1976, 1978), Cupa României (1976, 1979) - toate cu Steaua

229de meciuri a bifat Răducanu în tricoul Stelei, pentru care a marcat 94 de goluri

163de apariții în Bundesliga și 31 de goluri are Marcel la Borussia Dortmund

47de partide și 12 goluri a adunat fostul internațional în tricoul lui FC Zurich

Vezi cum e afectat de coronavirus fotbalul românesc

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (3)
andyandrei2015
andyandrei2015  •  17 Martie 2020, 23:16

respect pt tot nea MArcel si curajul sa spui mereu de toti din tara ce vrei,ai dreptul asta,inca odata respect si sanatate !

108779877311497
George Ionescu  •  17 Martie 2020, 18:21

...cel mai mare jucator roman al tuturor timpurilor ...Hagi nu prindea echipa Ro daCA rAMANEA MARCEL IN TARA... Pe langa el machidonul nu era bun de nimik ...omul a jucat 6 ani la B.D....o echipa imensa din Vest ...

digei
digei  •  17 Martie 2020, 16:05

Doamne ce atacant. Vedeam intr-o retrospectiva faza cu Neicutescu (Chindia, Dinamo) cum a plecat de pe stanga a afisat vreo 3 adversari si a dat sus in coltul lung din unghi, faza memorabila. Mi-am adus aminte de Marcel, daca la noi vezi una de asta cel mult de doua ori pe sezon Marcel facea cate 3-4 pe meci. Cei care l-au prins stiu asta. Urias jucator, pacat ca nu a prins Generatia de Aur, ultimul gol pt Romania l-a dat din actiune cu Anglia in 1980 la Bucuresti(2-1), a intors un aparator cu stangul si a dat-o cu dreptul plasat in coltul lung de la 16-17 metri. A ales calea libertatii, eram tristi atunci dar ulterior i-am dat dreptate, a facut exact ceea ce trebuia.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează