GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

VIDEO // EXCLUSIV Cătălin Oprișan și amintiri de neuitat cu Emeric Ienei: „Au ieșit ăia din vestiar, plângeau și caii de la dric”

Cătălin Țepelin, redactorul-șef GSP, și Cătălin Oprișan la „Profu' de Sport” +20   FOTO
Cătălin Țepelin, redactorul-șef GSP, și Cătălin Oprișan la „Profu' de Sport”

Articol de GSP - Publicat joi, 04 august 2022 20:22 / Actualizat joi, 04 august 2022 20:43

Cătălin Oprișan, editorialist GSP și unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din România, a venit în vestiarul cu povești al Gazetei Sporturilor. În al 3-lea episod al podcastului „Profu' de Sport”, noul proiect special lansat de Gazetă, realizat de redactorul-șef Cătălin Țepelin, Oprișan a rememorat, printre altele, povești de neuitat cu antrenorul legendar Emeric Ienei.

Înainte de partida Betis Sevilla - FCSB 0-3 din optimile de finală ale Cupei UEFA 2006 (manșa retur), Ienei a fost rugat de Olăroiu, antrenorul UEFAntasticilor de la acea vreme, să le țină un discurs jucătorilor în vestiar. Ce a urmat, mai jos.

VIDEO. Cătălin Oprișan, savuros: „După ce a ieșit Nea Imi din vestiar, plângeau și caii de la dric”

- Ai o poveste cu Emeric Ienei?
- Îmi spunea înaintea meciului cu Betis (n.r. - jucat de Steaua în 2006, scor 3-0) că merge să le vorbească puțin jucătorilor. A venit acolo cu 4 costume pentru 3 zile. Avea batistă, avea cravată.  

- Gentleman-ul suprem al fotbalului românesc.
- Bineînțeles. O imensitate! Mi-a dat mie să-i țin parpalacul. Am luat parpalacul, n-am știut cum să-l țin, am stat cu el așa, nemișcat, aici nu mai curgea sânge (n.r. - gesticulează). Cum să strâng parpalacul lui nea Imi? L-am ținut așa (n.r. - gesticulează). Dumnealui a stat foarte puțin acolo, în vestiar.

- Așa.
- Oli, vagabond, a zis înaintea meciului ăsta capital: „Nu e «Ramón Sánchez Pizjuán», e «Estadio Benito Villamarín», dar e tot Sevilla, sunt 20 de ani de la finala din 1986. Și a ieșit de acolo Jair - Petre Marin… Nu plângea, nu se dădea cu capul de pereți, dar nu mai era om. Ce le-o fi zis nea Imi?

- Ce?
- „Dragii mei, eu știu că, de fiecare dată, orice antrenor vă cere să muriți pe teren. Eu vă spun doar atât: trăiți acest joc!”. Au ieșit ăia, plângeau și caii de la dric.

Cătălin Oprișan / Sursă foto: Arhivă GSP
Cătălin Oprișan / Sursă foto: Arhivă GSP
Cătălin Oprișan / Sursă foto: Arhivă GSP
Cătălin Oprișan / Sursă foto: Arhivă GSP
Cătălin Oprișan / Sursă foto: Arhivă GSP
+16 FOTO

- Ce s-a întâmplat după?
- Am rămas singur după aia cu nea Imi și m-a luat de după umăr. Eu transpirasem, cred că slăbisem 40 de kilograme atunci, și mi-a zis: „Uite, dragule, vezi tu? Cei de la Sevilla au doar o încăpere și niciun trofeu important. Și totuși, au făcut colțul ăsta de muzeu. Steaua... tu îți dai seama câte trofee avem noi și n-avem nimic, nicio cămăruță?". Nea Imi suferea și suferă și acum.

- Tu ai scris o carte, „Steaua, legenda fotbalului românesc”. Unde s-a oprit?
- 2008.

- Acum e împărțită echipa asta.
- Am multe chestii de care sunt mândru. Eu am stat 6 luni lână nea Iliuță Savu „Parașută”, care e cel mai mare stelist din istoria Stelei, adică unul dintre fondatorii echipei. Altă poveste e că i-am adus pe Mladin, pe Apostol și pe nea Iliuță Savu, am poză cu dumnealor. Erau ultimii care jucaseră în prima echipă a Stelei, 24 august 1947, pe stadionul Venus, cu Dermata. I-am adus pe fiecare de acasă, bătrâni, bolnavi, dar „verzi”. Și au venit la lansarea cărții.

„Voi vă bateți joc de sigla asta și de ceea ce înseamnă CCA-ul, măi nenorociților?!”

- Așa.
- Aș vrea să-ți mai zic o poveste spusă de nea Imi cu nea Piți Apolzan, pe care „eu l-am prins”. Nea Imi tânăr, tot cu părul așa, ca acum, în 1954. A zis: „Am pierdut un joc la Petrolul și te rog să mă ierți, că eu știi că nu vorbesc urât niciodată, dar Apolzan a intrat în vestiar și a zis: «În Christosul mamei voastre, în genunchi toată lumea!». Și noi am zis: «Nu putem să ne punem în genunchi, că suntem ofițeri ai armatei române». Și ne-a pus în genunchi, Cătăline. Și stăteam toți așa în vestiar, la Ploiești. Era rușine, să nu intre cineva. Ofițeri ai Armatei Române în chiloți, în genunchi. Și a zis Piți Apolzan: «Voi vă bateți joc de sigla asta și de ceea ce înseamnă CCA-ul, măi nenorociților?! Ia jurați că doi ani de zile de acum luați Cupa campionatului. Jurați!»”

- Ce a urmat?
- Piți Apolzan era dat pe păr cu briantină, el când dădea cu capul nu i se mișca niciun fir de păr. Și a zis: „Jurați, că unul nu iese de aici!”. „Am zis toți: «Jurăm». Să te uiți în statistică, am luat următoarele trei campionate”, povestea nea Imi Ienei.

VIDEO. Cătălin Oprișan, invitat la „Profu' de sport” (podcast integral)

Citește și alte știri din podcastul „Profu' de Sport”:

Dezvăluire colosală la Profu' de sport » Cum a aflat Ioanițoaia că s-a îmbogățit cu 1 milion de dolari: „Parcă mi-a dat cu ceva în cap. N-am dormit trei nopți”

Gică Popescu face o estimare sumbră: „La națională e loc și de mai rău! Lasă ce spune Federația, vedeți vreun proiect?”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează