GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  REPORTAJ ÎN IRAK

EXCLUSIV Ilie Stan îi face cu ochiul lui Gigi Becali: "Aș reveni oricînd în Liga 1"

Articol de , - Publicat sambata, 19 decembrie 2015 00:00

Fostul tehnician al Stelei explică de ce nu s-a impus ca antrenor în prima divizie din România.

- V-ați întoarce să antrenați în Liga 1?
- Acum aș pleca! Cu voi aș pleca, nici o zi nu aș mai sta dacă mă sună cineva din România!

- Ați antrena orice echipă?
- Da, fără probleme. Doar să fie ceva cît de cît serios, îmi trebuie un cadru bun de lucru. Mie îmi place munca, îmi place să formez un grup. Întrebați-l pe nea Puiu cît munceam cînd eram secundul lui. Oriunde am fost, am muncit. Crezi că dacă nu îmi plăcea meseria asta, mai veneam eu pe aici?

- Peste tot unde ați antrenat în România ați avut probleme. De ce v-ați întoarce?
- Pentru că știu ce înseamnă fotbalul românesc, la o echipă serioasă poți crește jucători, e alt nivel față de Irak. Eu sînt naționalist, îmi plac jucătorii români, de asta am adus și la Zakho trei. Toți zic că nu am făcut nimic la Chiajna, dar puțini știu cum am făcut eu echipa aia. Numai cu fotbaliști din liga a doua sau a treia, iar din aștia vreo 10 încă joacă și acum în Liga 1. Purece, Serediuc, cine auzise de ei? Am avut un tur fantastic, primarul chiar se gîndea la cupele europene, însă nu a vrut să îmi mai aducă 3 jucători și echipa a intrat în vrie în retur.

"Doar Gigi m-a vrut la Steaua"

- Nici la Vaslui sau Brașov nu ați reușit mare lucru. De ce?
- La Vaslui, jucătorii nu erau plătiți de 5-6 luni. Cum să-l fac eu pe Sînmărtean să joace cînd el nu își primise banii de atîta timp?! La Brașov la fel, veneau băieții să se plîngă că mănîncă doar pîine cu pate. Unde au ajuns cluburile astea acum? Cum poți tu să-ți pui în practică ideile în fața fotbaliștilor dacă ei se plîng, pe bună dreptate, că nu au mai văzut bani de o jumătate de an? Poate eu am de pierdut, că aș putea sta fără să mă gîndesc la jucători, să-mi văd interesul, dar nu pot face asta. Peste tot pe unde m-am dus, am pus în prim-plan interesul vestiarului.

- La Steaua ce s-a întîmplat?
- Am preluat echipa de la Levy într-o situație mai proastă decît a luat-o Reghe acum. Era pe locul 9, suporterii nu mai veneau la meciuri, nu prea mai erau bani. Ne antrenam pe unde apucam, jucam pe la Buzău... Eu nu aveam nici birou, nu puteam să fac o analiză. Stăteam la Mogoșoaia, într-o sală de ședințe, și îmi scriam pe genunchi notițele. Și cu toate astea am ajuns pe 3 și ne-am calificat în primăvara europeană!

- Atunci de ce ați plecat?
- Toată lumea spune că m-a dat Gigi afară, însă nu e așa. El a fost singurul care voia să rămîn la Steaua. El și suporterii. Gigi a văzut cît am muncit pentru echipa aia și chiar a încercat să mă convingă să rămîn. Dar acolo cred că erau jocurile făcute pentru altcineva, nu vreau să zic mai multe. Mi-am dat seama că nu sînt dorit încă din iarnă. În cantonamentul făcut la munte, trebuia să ies eu la 6:00 dimineața să dau zăpada la o parte că nu aveam unde să ne antrenăm. Apoi, înaintea meciului cu Twente, eram în Antalya și mi s-a transmis să ne întoarcem în țară că s-a găsit teren de antrenament bun. Cînd am ajuns, terenul de antrenament bun era cel de la Mogoșoaia, care era înghețat bocnă. Apoi a mai fost și povestea cu celebrul balon, care a căzut peste noi. Puteam să mai rămînem în Antalya și pregăteam altfel meciurile cu olandezii.

"Eu am cel mai tare antrenor, pe Ilie Stan. E mai bun decît Dan Petrescu, mie mi-a demonstrat. La mine, în viaţă nu e pe crezut, e pe făcut. A avut rezultate. Steluţa e în primăvara europeană"
Gigi Becali, în decembrie 2011

De ce a renunțat la postul de selecționer U21

- Cu Becali în ce relații ați rămas?
- Uite, ca să vezi cît m-a apreciat Gigi, o să-ți zic ceva. M-a sunat astă-vară și mi-a zis "Iliuță, vrei să vorbesc cu primarul de la Voluntari să te pună antrenor acolo? Tu nu ai cum să rămîi în afara fotbalului românesc! Eu te cunosc, nu ai cum!". M-am dus la el la Palat, i-am mulțumit că s-a gîndit la mine, dar lucrurile s-au tergiversat, am primit oferta de la Zakho și am acceptat-o.

- Alte oferte ați mai avut din fotbalul românesc de cînd v-ați despărțit de FC Brașov, în 2013?
- Nu, de asta am și plecat în Emirate. Simțeam că mi s-au închis porțile în fotbalul românesc. Îți mai dau un exemplu. Înainte să plec în Emirate, mi-am depus CV-ul la Federație pentru postul de selecționer la U21.  M-au chemat la Comisie, era totul aproape făcut, însă au început atacurile în presă. Nu vreau să dau nume, dar unii au scris că «Țăranul lui Gigi vrea la FRF, vine pe pile că e Iordănescu șeful Comisiei Tehnice» și alte mizerii. Atunci m-am retras, nu am vrut să zică lumea că m-a adus nea Puiu. Și el nici nu știa că eu mi-am depus CV-ul.

- Vă mulțumesc și multă baftă în Irak!
- Și eu vă mulțumesc și vreau să le transmit cititorilor Gazetei multă sănătate și un An Nou Fericit!

CV - Ilie Stan

  • s-a născut pe 17 octombrie 1967
  • a jucat la Gloria Buzău (1985-1987), Steaua (1987-1995, 1997), Cercle Bruges (1995-1997), AEL Limassol (1998), Hapoel Petah Tikva (1998-1999), Tzafririm Holon (1999-2000)
  • a cîștigat 6 titluri, 4 Cupe ale României și două Supercupe ale României cu Steaua
  • a marcat 62 de goluri în 228 de meciuri jucate în Liga 1
  • a antrenat 7 echipe în Liga 1: Gloria Buzău (2007), Brănești (2010), Mioveni (2011), Steaua (2011-2012), Chiajna (2012-2013), FC Vaslui (2013), FC Brașov (2013)
  • are două promovări în Liga 1 ca antrenor: 2007 (Gloria Buzău) și 2010 (Brănești)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
dash.berlin
dash.berlin  •  19 Decembrie 2015, 19:13

Un om cu bun simt si un antrenor mai priceput decat multi care antreneaza acum in Liga 1. Multa bafta in continuare !

alternativa.fc
alternativa.fc  •  19 Decembrie 2015, 10:42

Va semna cu OLTENIA U CRAIOVA va veni cu fratii Costea. Echipa se va reforma si va fi redenumita OLTENIA Universitatea Craiova cu stema din 1983 facuta de arhitectul Radu Petrescu pe langa care se va aduga OLTENIA dar si Universitatea scris pe forma siglei. langa stema vor fi 2 mici simboluri 2 jumatati = una alba si alta albastra in partea stanga a privitorului si 2 jumatati=una galbena si alta rosie in partea dreapta. Simbolizand echipamentele acasa/deplasare ale echipei si formand si tricolorul. AR FI IDEALA o astfel de unire a istoriei 1915-1925 , 1946/47 cu cea studenteasca care nu este nici ea continuua in 1961/1962 disparand practic fiind inlocuita cu CS Orasenesc Craiova(Stiinta Craiova prin fuziune cu Electroputere CFR) in liga 2 unde termina pe locul 4.//// OLTENIA "U" CRAIOVA ar fi cu adevarat o forta. Alb-albastru acasa(Craiovei), si Rosu+galben(Olteniei) in deplasare ar fi altceva

Vezi toate comentariile (2)
Comentează