GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  RETRO GSP

21 de ani de la ultimul meci european pentru Lăcătuș. Ce recorduri fenomenale a stabilit "Fiara"

Articol de , - Publicat miercuri, 09 decembrie 2020 11:39 / Actualizat sambata, 20 martie 2021 13:00

Pe 9 decembrie 1999, Marius Lăcătuș disputa ultima partidă în cupele continentale, Steaua - Slavia Praga 1-1. În vârstă de 35 de ani și 8 luni la acel moment, "Fiara" intra pe teren în minutul 83, în locul lui Bordeanu.

Era cel de al 72-lea meci, record pentru fotbalul autohton. În cele 72 de confruntări în eurocupe, Lăcă a înscris de 17 ori, performanță încă neegalată de vreun purtător al tricoului roș-albastru.

START CU VICECAMPIOANA EUROPEI

- Vă mai amintiți debutul în Europa, domnule Lăcătuș? 
- Cel mai probabil, în toamna lui '84, la Roma.

- Așa este, AS Roma - Steaua 1-0, pe 19 septembrie 1984.
- Ce meci bun am făcut cu toții, Doamne! Și ce păcat că am pierdut! Și eu am fost puțin vinovat, am ratat vreo 2-3 ocazii mari. 

- Echipa italiană tocmai jucase finala Cupei Campionilor, pierdută la penalty-uri cu Liverpool.
- Daaa, trupă bună de tot! Jucau la ei Conti, Giannini, Graziani, Cerezo, în poartă era Tancredi...

+22 FOTO

PRIMA "TRIPLĂ" DIN ISTORIA STELEI

- Dar primul gol când l-ați marcat?
- După un an, la 4-1 cu Honved, nu?

- Exact! Un gol simplu, reluare din 2-3 metri, cu poarta goală.
- După o pasă perfectă a lui Găbiță Balint. A fost golul de 2-0, care ne-a eliberat de emoții.

- Privind retrospectiv, care e partida care v-a rămas la inimă? În afară, sigur, de finala de la Sevilla, să zicem.
- Credeți-mă, eu țin la fel de mult la toate meciurile și la toate golurile mele. Totuși, dacă e să aleg unul, poate acel 5-1 cu IFK Goteborg.

- Când ați reușit o "triplă", prima din istoria Stelei pe continent!
- Da? Nu știam. Bine, ca să glumim puțin, nici n-am știut că am dat 3 goluri, că scorul l-am deschis cu un "călcâi" neintenționat.

"Le datorez enorm tuturor antrenorilor cu care am lucrat. Începând cu nea Nae Pescaru, care m-a debutat la Brașov, și sfârșind cu nea Imi Ienei și Puiu Iordănescu, alături de care am obținut cele mai mari rezultate"

+22 FOTO

"3-0 CU ANDERLECHT RĂMÂNE CEL MAI TARE"

- Cea mai bună prestație, ca echipă, care a fost?
- Cred că acel 3-0 cu Anderlecht. Mai ales ținând cont de context. Și în stagiunea '88-'89 am făcut niște partide extraordinare, dar atunci eram deja cu o experiență mare în spate, plus că venise și Hagi, apăruseră Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, la care se adăugau rutinații Lung, Ungureanu. Rotariu...

- Cea mai mare dezamăgire?
- Eșecul cu Benfica, din primăvara lui '88. Cred că dacă am fi trecut atunci de portughezi am mai fi câștigat o Cupă a Campionilor.

- În '89 ați ajuns iar în finală, însă...
- Atunci a fost imposibil, Milan ar fi bătut pe oricine!

"Chiar dacă n-a fost în cupele europene, «Intercontinentala» pierdută cu River Plate o trec la mari dezamăgiri. Meritam să câștigăm, am fost mai buni"

PESTE "MONȘTRII" DE LA REAL ȘI MILAN

- Apropo de acel sezon, '88-'89, ați terminat pe locul 2 în clasamentul golgheterilor din CCE. Doar Van Basten v-a depășit.
- A fost o surpriză și pentru mine, că eu n-am fost vreun marcator, vreun număr 9.

- Ați dat atunci 7 goluri în 8 partide. Mult în spatele dumneavoastră s-au clasat Hugo Sánchez, Butragueño și Gullit, ca să dăm numai câteva exemple!
- Niște anonimi, daaa, dacă alții nu s-au găsit...

- Încă un record pe care l-ați bifat: sunteți singurul fotbalist care a evoluat în absolut toate competițiile la care a participat Steaua. Adică în CCE/UCL, Cupa Cupelor, Cupa UEFA, Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală! 
- Habar n-aveam de asta. Atât s-a putut! (râde cu poftă)

"Anii '80 nu se vor repeta niciodată în fotbalul românesc. Și aici nu mă refer doar la performanțele Stelei. Și Craiova, și Dinamo au izbutit niște calificări colosale"

23 iulie 1997e data la care Lăcătuș a înscris ultimul gol european, în Steaua - ȚSKA Sofia 3-3. Prima reușită venise pe 6 noiembrie 1985, în Steaua - Honved 4-1

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
aquadig
aquadig  •  09 Decembrie 2020, 21:49

Mare jucator

128231255162950
Cezar Vilcu  •  09 Decembrie 2020, 20:24

Era Marius Lăcătuș la la la la la, era Marius Lăcătuș la la la la la!!!!!

171875491077582
Costel Chelaru  •  09 Decembrie 2020, 13:56

Respect Marius Lacatus

Vezi toate comentariile (3)
Comentează