GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CORONAVIRUS

Brigăzile anti-coronavirus: bio-hackeri, proiecte cu sute de oameni de știință, experți în bio-securitate + ce se întâmplă și în România

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 18 martie 2020 18:11

Pandemia de coronavirus a cuprins aproape tot globul, iar cercetătorii și specialiștii lucrează de ceva timp la găsirea unui antivirus. Primele informații au arătat că e nevoie de cel puțin un an pentru a-l crea. 

Pentru a grăbi acest termen, dar și pentru a oferi soluții la provocările apărute în urma Covid-19, mai mulți studenți, oameni de știință, dezvoltatori, biohackeri și profesioniști din sănătate și-au unit forțele. 

  • Până în acest moment, 204.229 de oameni au fost declarați infectați cu Covid-19, iar 8.242 au murit. Au existat și 82.105 persoane vindecate.
  • Cele mai afectate țări sunt China și Italia. Împreună au 112.400 cazuri și 5.740 decese.
  • În România azi, la ora 18:00, au fost declarate 260 de persoane diagnosticate și 19 vindecate.

CORONAVIRUS: „Momentul oportun pentru a aduce alături diferite comunități de specialiști” 

Afectați de nesiguranță, mai mulți specialiști își unesc forțele pentru a crea antivirusul care va combate Coronavirusul. „Mulți dintre aceștia lucrau deja împreună în comunități online, dar răspândirea virusului i-au stimulat să se concentreze pe acest subiect”, scrie The Guardian. 

„Biohacking-ul a fost un spațiu limitat, dar cred că acesta devine un moment oportun pentru a aduce împreună diferite comunități de specialiști, oferindu-le un spațiu comun de lucru. Chiar dacă trecem cu bine peste Cornavirus, va fi în continuare o mare nevoie deoarece aceasta nu va fi ultima pandemie”, a declarat Josh Perfetto, fondatorul unui startup în domeniul biologiei din California și membru al unui forum online DIYBio. 

CORONAVIRUS: peste 380 de persoane de pe întregul glob într-o singură echipă 

Un alt exemplu este Coaliția Internațională Științifică Online „Just One Giant Lab” (JOGL), care a făcut încă de pe 4 martie un apel către membrii săi pentru a lucra împreună pentru dezvoltarea unor soluții la numeroasele provocări pe care le prezintă Coronavirusul. Au răspuns la apel peste 380 de persoane de pe întregul glob și de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. 

Membrii acestor comunități țin legătura online, comunică printr-un canal public de pe platforma Slack, iar săptămânal au videconferințe. 

Unul dintre scopurile JOGL a fost dezvoltarea unei metodologii open source pentru testarea în siguranță a virusului, folosind intrumente cât mai comune. Între timp, membrii au lansat și alte proiecte, inclusiv metode de urmărire a răspândirii virusului cu ajutorul unor softuri open-source și găsirea unor modalități mai accesibile de a crea măști și sisteme de ventilație a persoanelor infectate și care au probleme respiratorii grave. 

CORONAVIRUS: Inclusiv adolescenții se implică în găsirea unor soluții Anti-Coronavirus 

Sophie Liu e elevă de colegiu și e membră „Just One Giant Lab”, iar proiectul ei a fost să lucreze la realizarea unor teste de laborator pentru Covid-19 mai accesibile. Ea a intrat în această coaliție încă de la vârsta de 15 ani și a avut dificultăți de a găsi un laborator care să îi permită unei adolescente să lucreze, însă a găsit loc în JOGL, iar testele ei sunt în faza incipentă. 

„Acest proiect înseamnă mult pentru mine, deoarece virusul se răspândește în Washington, iar din cauza aceasta am pierdut multe ore de școală. Sunt extrem de în urmă cu examenele și cursurile. Nu am putut sta nici cu prietenii, nu am putut să ies la întâlniri cu ei”, a declarat Sophie pentru The Guardian. 

După ce vor găsi soluții, membrii JOGL le vor face publice și le vor oferi ONG-urilor, însă nu înainte ca ele să fie testate în domeniul biosecurității de consiliul consultativ al coaliției. Acest consiliul e format din experți internaționali în domeniul biosecurității și siguranței. 

Între timp, estimările pentru găsirea unui vaccin împotriva Coronavirusului rămân la cel puțin un an. 

CORONAVIRUS: Și românii își unesc forțele

Nu doar în străinătate, ci și în România oamenii își unesc forțele pentru a găsi soluții la provocările Covid-19. Un exemplu este grupul Code for România, care reunește programatori și voluntari. Grupul a lansat recent site-ul stirioficiale.ro, un site care publică doar știrile și informațiile oficiale ale autorităților și care a apărut pentru a contracara fakenews-urile.

De asemenea, Arena Națională a fost transformată într-un call-center Telverde pentru situațiile legate de Coronavirus, iar în acest proiect sunt implicați numeroși voluntari. 

Citește și alte știri despre Coronavirus:

Narcis Răducan este puternic afectat de coronavirus: „Situația e dramatică! Am pierdut 90 la sută din afacere!”

Jurnalul incredibil al unei românce din Franța: “Într-o săptămână am trecut de la seri dansante la izolare. Suntem recunoscători ziariștilor că ne țineți conectați”

EXCLUSIV Arena Națională e folosită în criză: cum a fost transformată sala de presă a stadionului

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează