GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INEDIT

EXCLUSIV Conexiunile lui Marcel Vela cu fotbalul: o promovare istorică, clinciuri cu arbitrii, țeapă cu un antrenor controversat

De numele lui Marcel Vela se leagă o bucată importantă din istoria clubului din Caransebeș / Fotomontaj Gazeta Sporturilor
De numele lui Marcel Vela se leagă o bucată importantă din istoria clubului din Caransebeș / Fotomontaj Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat sambata, 11 aprilie 2020 07:00

Marcel Vela (56 de ani), ministrul Afacerilor Interne, e unul dintre personajele din România cu cele mai dese apariții publice din ultimele săptămâni, în contextul epidemiei de coronavirus cu care se confruntă și țara noastră. 

La pupitru când se anunță vreo nouă ordonanță militară, în vizită la puncte fierbinți din România și nelipsit din majoritatea buletinelor de știri, Marcel Vela e unul dintre politicienii de la care românii așteaptă vești aproape zilnic în această perioadă. 

Puțină lume își aduce aminte însă că Marcel Vela are și legături cu lumea fotbalului. Numit la Interne toamna trecută, odată cu instalarea Guvernului Orban, omul decorat de Ion Iliescu pentru rolul jucat în Revoluția din 1989 a fost implicat la o echipă care ajunsese la un moment dat până în Liga 2 din România.

Este vorba despre FC Caransebeș, care în sezonul 2013-2014 ajungea să promoveze în liga secundă, unde a rezistat timp de două sezoane. 

Marcel Vela, părintele spiritual al FC Caransebeș

Am reconstituit cronologic perioada petrecută de Marcel Vela la conducerea echipei din Caransebeș, refăcând un puzzle din care nu lipsesc nume importante din fotbalul românesc și povești prăfuite de timp. 

Primar al Caransebeșului între 2004 și 2016, Marcel Vela și-a îndreptat atenția și către sport. Mai exact, către echipele de fotbal și de volei din localitate, două entități care au bifat borne importante pentru un oraș de 25.000 de locuitori.

EXCLUSIV Conexiunile lui Marcel Vela cu fotbalul: o promovare istorică, clinciuri cu arbitrii, țeapă cu un antrenor controversat

Dacă echipa de volei masculin a pătruns în prima ligă, echipa de fotbal a a ajuns să bifeze o promovare istorică pe a doua scenă fotbalistică din România.

A redresat clubul după „exit-ul” lui Marian Copilu

Performanța bifată de „gugulani”, așa cum sunt denumiți locuitorii județului Caraș-Severin, a beneficiat și de larga susținere a Primăriei din Caransebeș, condusă de Vela. 

În 2013, echipa era finanțată și de către Marian Copilu, actualul președinte al lui CFR Cluj. Prin firma „Copisa”, care a realizat centura orașului Caransebeș, Marian Copilu aducea bani și în club. De altfel, Copilu a fost numit Cetățean de Onoare al Caransebeșului, fiind descris ca „un reprezentant al tinerei generații de antreprenori români din domeniul construcțiilor”.

Doar că acesta și-a retras susținerea financiară, iar clubul a fost la un pas de colaps. „Primăria suportă trei miliarde de lei pe an. Dacă se retrag finanțatorii, atunci este advărat că echipa se desființează”, spunea Marcel Vela în ianuarie 2013, potrivit expressdebanat.ro.

EXCLUSIV Conexiunile lui Marcel Vela cu fotbalul: o promovare istorică, clinciuri cu arbitrii, țeapă cu un antrenor controversat
  • Marcel Vela (în stânga) a rămas prieten cu Marian Copilu (în dreapta). În poză, cei doi erau însoțiți la o partidă de pescuit de MM Stoica. / Sursă foto: Facebook

Dan Alexa, omul care l-a susținut pe Marcel Vela

Doar că echipa nu a dispărut. Consiliul Local Caransebeș a continuat să susțină clubul, alături de diverși oameni de afaceri care au mai pompat bani în club. Printre ei, Dan Alexa, actualul antrenor al Rapidului, cel care și-a început cariera de fotbalist la CSS Caransebeș. De altfel, „Chirurgul” și Marcel Vela sunt legați și de o relație de prietenie. 

Într-un interviu acordat în 2013, după ce FC Caransebeș a evitat in-extremis retrogradarea în Liga 4, Vela explica modul în care a reușit să mențină echipa pe linia de plutire, amintind și de implicarea lui Dan Alexa: 

„A venit la antrenamentul nostru și Dan Alexa. Și eu, ca primar, dar și Dan Alexa, ca fotbalist de renume național și mondial, am încercat să mobilizăm băieții și să le explicăm că Primăria va susține echipa și în anul următor, dacă nu retrogradează”.

Promovarea venită din neant: „O lecție de viață”

Aproape neobservată, FC Caransebeș a ajuns să promoveze în 2014 în Liga 2. Meteoricul eveniment l-a prins pe Marcel Vela într-o delegație în Cehia:

„Am visat cu ochii deschiși și acum sunt fericit. Am sperat, am luptat și am reușit. Calificarea aceasta este o lecție de viață despre cei care cad și apoi știu și au puterea să se ridice. Le mulțumesc lui Dan Alexa și Sorin Boiangiu, lui Alin Artimon și Iosif Rotariu, băieților care nu au renunțat la acest vis, extraordinarei galerii, microbiștilor fideli și optimiști și, evident, colegilor consilieri locali” - Marcel Vela, după promovarea în Liga 2

Relațiile influentului Marcel Vela, dar și prezența lui Dan Alexa în club, au făcut ca la echipa din Caransebeș să ajungă oameni cunoscuți din fotbalul românesc, care au ocupat diverse funcții administrative:

Ex-stelistul Alin Artimon și Iosif Rotariu, fost jucător important al naționalei, au ocupat funcția de antrenor, iar George Galamaz a fost ulterior președinte.

Artimon și Iosif Rotariu, schimbați în decurs de câteva luni: „La fel ca-n viață, divorțul e uneori benefic”

Numele importante cooptate în club au avut însă parte de o presiune specifică echipelor cu pretenții. În decurs de câteva luni, conducerea „gugulanilor”, acolo unde Marcel Vela avea un cuvânt important, a schimbat doi antrenori. Pe Alin Artimon și pe Iosif Rotariu, o legendă a Stelei. 

În speech-ul său de după obținerea promovării în Liga 2, Marcel Vela a amintit și numele lui Iosif Rotariu, antrenor plecat de la echipă cu doar câteva etape înainte de finalul campionatului. O înfrângere pe teren propriu i-a determinat pe Vela și pe ceilalți oameni din conducere să renunțe la Rotariu și să-l numească pe bancă pe Sorin Gheju.

 „Rotariu trebuia schimbat mai demult. Autoritatea locală, ca principal finanțator, este de acord cu această decizie. A fost o rușine pentru club să fim învinși de o echipă dintr-o comună din Lugoj. Cred că aceste măsuri trebuiau luate atunci, radical, schimbat antrenorul, schimbat strategia, schimbată optica.

Acum, în faţa unui meci decisiv, un meci cât un campionat, cred că este bine că jucătorii primesc un semn că nu este de glumă. Îi mulţumesc lui Iosif Rotariu, ca de altfel şi lui Alin Artimon, pentru toată activitatea, dar în viaţă, câteodată, divorţul este benefic”, spunea Vela în mai 2014, potrivit expressdebanat.ro.

Marcel Vela, acces de furie la adresa arbitrilor

Două sezoane a petrecut FC Caransebeș în liga secundă. În primul, s-a salvat de la retrogradare în urma play-out-ului (n.a - precedentul sistem competițional din L2 prevedea play-off și play-out). 

Aerul de Liga 2 și puterea pe care o deținea în club l-au făcut pe Marcel Vela să preia din metodele mult mai cunoscuților oameni de fotbal de la noi.

Pe 4 octombrie 2014, Marcel Vela convoca jurnaliștii la o conferință ad-hoc, indignat peste măsură de arbitrajul de la partida FC Caransebeș - Fortuna Poiana Câmpina 0-0. Meciul fusese condus de „centralul” Florin Andrei, arbitru care ulterior avea să ajungă și la nivelul Ligii 1. Vela a amenințat că retrage echipa din campionat.

 „Sincer să fiu, nu mă pricep la fotbal, dar am văzut cum au reacționat și tribunele și specialiștii în fotbal lângă care am avut onoarea să stau. Sunt foarte indignat de arbitraj. Vreau să iau atitudine, pentru că în sportul din România văd că nimeni nu face acest lucru și este un obicei general ca arbitrii să conducă jocul cum vor ei. Nu vezi? Înseamnă că trebuie să te duci la medic să-ți faci control oftalmologic.

Am asistat cu stupoare la câteva faze în care a fost evident că arbitrii au fost subiectivi. (...) Doresc să iau atitudine, să sesizez în acest fel Federația, pe cei care coordonează activitatea arbitrilor, că eu, personal, ca primar al municipiului Caransebeș, dacă se mai întâmplă să trimită brigăzi de arbitri subiectivi, care-și bat joc de noi, ne retragem, ne ducem în altă ligă, ne întoarcem oficial în Liga a III” - Marcel Vela, în octombrie 2014

Caransebeș, pământ fertil pentru mafia pariurilor sportive

Ultimul an petrecut în Liga 2 (n.a - sezonul 2015-2016) a fost un fiasco total pentru FC Caransebeș. Echipa a fost depunctată cu 88 de puncte din cauza datoriilor către foștii jucători. 

40.000 de eurovalorau, în decembrie 2015, datoriile pe care FC Caransebeș le avea față de jucătorii cu care se afla în litigii

Perioada dezastruoasă din campionat a coincis și cu momentul în care primarul Vela și municipalitățile au închis robinetul cu bani pentru echipa de fotbal.

Însă nu doar problemele financiare erau la ordinea zilei la Caransebeș în acel sezon. Clubul a fost bănuit de implicare în mafia pariurilor, după ce controversatul Giovanni Pisano a fost numit în funcția de antrenor principal

EXCLUSIV Conexiunile lui Marcel Vela cu fotbalul: o promovare istorică, clinciuri cu arbitrii, țeapă cu un antrenor controversat
  • Giovanni Pisano a venit la Caransebeș la începutul sezonului 2015-2016

Ajuns la club la începutul campionatului, prin intermediul fostului impresar Mugurel Ilisei, tehnicianul a încercat să trucheze meciul FC Caransebeș - Unirea Tărlungeni, încheiat 1-1, și a sfârșit prin a fi suspendat 9 luni de către Comisia de Disciplină a FRF.

În rechizitoriul Comisiei de Disciplină, apăreau informații conform cărora, în seara de dinaintea acelui meci, antrenorul ar fi băgat în ședință mai mulți jucători importanți ai echipei. Acesta le-ar fi zis propriilor fotbaliști că „are nevoie de multe goluri”. Pisano le-ar fi spus acest lucru jucătorilor din defensivă chiar în vestiar, în ziua meciului. Jucătorii n-au ascultat, iar partida s-a încheiat 1-1. Ulterior, fotbaliștii au recunoscut în presă tacticile la care apelase Pisano. 

Episodul nu a fost unul singular. Gazeta Sporturilor scria în acea perioadă despre alte partide în care meciurile celor de la FC Caransebeș au fost suspecte de blat la pariuri. Au apărut atunci diverse informații despre sumele care se pariau pe meciurile echipei.

EXCLUSIV Conexiunile lui Marcel Vela cu fotbalul: o promovare istorică, clinciuri cu arbitrii, țeapă cu un antrenor controversat
EXCLUSIV Conexiunile lui Marcel Vela cu fotbalul: o promovare istorică, clinciuri cu arbitrii, țeapă cu un antrenor controversat

Practic, ultimele luni de existență ale clubului au fost sinonime cu degringolada. Dan Avram, la acea vreme șef al Comitetului Director de la Caransebeș, oferea o declarație evazivă pentru GSP, chiar în perioada în care clubul său era în vizorul FRF și al autorităților pentru trucare de meciuri: 

„Nu vă pot spune de unde vin banii. Jucătorii au semnate contracte, își primesc banii de la club. Sincer, 70% din bani vin de la autoritățile locale, iar resul de la sponsori”- Dan Avram

Banii veneau de la italieni

Ce s-a întâmplat la Caransebeș înaintea sezonului fatidic? Mugurel Ilisei și Giovanni Pisano n-au venit singuri la echipa lui Marcel Vela. Tehnicianul a adus la echipă mai mulți controversați oameni de afaceri din Italia, care, în baza unui contract încheiat cu Primăria, s-au oferit să plătească salariile jucătorilor.

În 2017, într-un interviu acordat jurnalistului GSP Costin Ștucan, Mugurel Ilisei povestea contextul în care a ajuns la Caransebeș: 

  • Mugurel Ilisei este un fost agent, care a condus și FC Vaslui timp de un sezon. Și-a petrecut aproape doi ani în spatele gratiilor, după o condamnare primită într-un dosar de înșelăciune. Acesta a ajuns la Caransebeș în 2015, aproape în același timp cu Pisano.

„Mă cunoșteam cu domnul primar Velea (n.a - Vela) și i-am propus un proiect de management. Eu vin ca manager sportiv și mă ocup de partea sportivă. Prin acest Pisano, ne-am angajat că plătim salariile jucătorilor printr-un contract de management. Pisano mi-a zis să-l susțin, să-și ia și el licența… Nici licență nu avea. Era trecut antrenor secund în acte. Nu l-au plătit. El (n.a - Pisano) suporta toate cheltuielile. Venise cu o firmă care se ocupa cu mașini”

Primăria asigura cazare, transport, masă, organizarea meciurilor de acasă și din deplasare. Printr-un contract, italienii aveau de acoperit salariile…17.000 de euro pe lună. Au plătit două luni. După, eu am plecat și nu s-au mai plătit” - Mugurel Ilisei

EXCLUSIV Conexiunile lui Marcel Vela cu fotbalul: o promovare istorică, clinciuri cu arbitrii, țeapă cu un antrenor controversat
  • Ilisei, în cămașă cu dungi verzi, și Pisano, A1, la prezentarea oficială de la Caransebeș

Sfârșitul. Nereguli și la Curtea de Conturi, Primăria retrage finanțarea

În decembrie 2015, la puțin timp după izbucnirea scandalului legat de pariuri, Primăria condusă de Marcel Vela a decis să stopeze finanțarea echipei de fotbal.

„Am aflat de hotărârea Consiliului Local de a se retrage din calitatea pe care o avea la FC Caransebeş 1913, însă vreau să precizez că această decizie nu este legată exclusiv de situaţia actuală din clasament a echipei. 

Nu deciziile comisiilor FRF au fost primordiale în luarea acestei hotărâri, ci raportul Curţii de Conturi, care a verificat recent activitatea clubului din ultimii trei ani, până în 31 decembrie 2014. Am înţeles că acolo s-au găsit nereguli, despre care eu nu am cunoştinţă. De aceea, Primăria nu mai poate aloca bani pentru fotbal”, spunea Dorin Micșa, președintele echipei la acea vreme. 

În derivă, rămas fără susținerea Primăriei sau a altor surse de finanțare, depunctat cu 88 de puncte și cu datorii la foștii jucători, clubul care a cunoscut mărirea și decăderea sub controlul lui Marcel Vela s-a desființat în 2016.

Dan Alexa: „Excepțional, foarte corect, câteodată chiar genial”

Vineri, GSP.ro a luat legătura cu Dan Alexa și Iosif Rotariu, doi dintre oamenii care au colaborat la Caransebeș cu Marcel Vela. Ambii i-au făcut caracterizări ample actualului ministru al Internelor, lăudând implicarea acestuia în sport, dar și abilitățile lui de conducător. 

„Am creat împreună cu Marcel acea echipă de la Caransebeș, care a promovat după 30 de ani în liga secundă. Era un foarte bun primar și i-a plăcut sportul. I-a plăcut să ofere oamenilor. Aduceți-vă aminte că, în aceeași perioadă, echipa de volei era în prima ligă. A refăcut stadionul, am avut o colaborare foarte bună cu el. Și-a dorit mult să existe sport în Caransebeș. 

M-am implicat la Caransebeș pentru că acolo am copilărit, iar el a făcut-o din drag pentru lume. Un om foarte corect, nu s-a implicat pe partea tehnică absolut deloc. Niciodată n-a făcut asta! Eu m-am ocupat de tot ce a ținut de partea tehnică. Am luat echipa de la zero și s-a ajuns la o promovare istorică. Am vorbit cu dânsul, am găsit toată deschiderea, iar eu luam toate deciziile. 


Un om excepțional și un primar excepțional, unul foarte deschis și foarte corect, un foarte bun administrator, câteodată chiar genial. Orașul a crescut foarte mult cu el.  Am renunțat să mă mai implic în momentul în care eram antrenor la ACS Poli Timișoara. Nu știu ce s-a întâmplat după, de ce n-a mai susținut echipa” - Dan Alexa, antrenor Rapid, fost acționar la FC Caransebeș

Iosif Rotariu, despre Marcel Vela: „Un om de nota un milion. Toți românii ar trebui să fie ca el”

Contactat la rândul lui de GSP.ro, Iosif Rotariu a rememorat perioada petrecută la FC Caransebeș, având doar cuvinte de laudă la adresa lui Marcel Vela. Totodată, Rotariu a negat că Vela ar fi contribuit în 2014 la demiterea sa. 

„L-am cunoscut foarte bine, era un om plin de acțiune. Dacă mă duceam cu o problemă la dânsul, a doua zi era rezolvată. Cât timp am fost antrenor, a ridicat cu totul stadionul din Caransebeș, care era în paragină. Era un om căruia îi plăcea foarte mult sportul. M-am adus acolo pentru că niciodată nu antrenasem în județul Caraș-Severin, de unde sunt.

Domnul ministru Vela era extraordinar. Nu, n-am fost demis atunci, eu am plecat. Într-un fel, mi s-a sugerat să plec, dar nu de către domnul Vela. Nici vorbă! A fost vorba de alte persoane. Dânsul e un om care respectă prea mult fotbalul și oamenii de sport. 

Nu se implica la echipă, credeți-mă. Nu venea decât la meciuri, o singură dată a intrat în vestiar, pentru a felicita echipa. Nici vorbă să vină să sugereze ceva. Era un om elegant, cum cred că ar trebui să fie toți oamenii din România, nu doar cei din sport. Comportamentul a fost de nota un milion. Rari sunt oamenii cu care am lucrat să fie de corectitudinea și implicarea domnului Vela de la Caransebeș”, a spus Iosif Rotariu. 

Citește și alte știri de actualitate:

Klaus Iohannis, atacat de un fost antrenor din Liga 1: „Cum are tupeu să spună asta? Chiar nu îți e rușine?” + mesaj pentru Guvern

Gigi Becali, izbucnire cu accente xenofobe în direct la TV: „Merkel l-a sunat pe Orban și i-a zis «Dă-ne niște sclavi». Orban, trebuie să fii bărbat”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
nune
nune  •  11 Aprilie 2020, 11:12

"o echipă dintr-o comună din orașul Lugoj". Gizas, frate, unde ati facut scoala? Cum sa aiba un oras o comuna?

10205212102088994
Buga Cristian  •  11 Aprilie 2020, 11:02

judetul lugoj?nu stiam ca avem asa ceva.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează