GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  FESTIVAL

Luni începe Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania: 3 filme care urmăresc echipe de fotbal din România, Republica Cehă și Israel

Articol de GSP - Publicat duminica, 12 martie 2017 19:05

Luni, 13 martie, începe cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania.

3 dintre filmele din selecția de anul acesta urmăresc echipe de
fotbal -⁠ din România, Republica Cehă și Israel.

1. ”Frăția” -⁠ DETALII AICI 

Filmul va fi proiectat în prezența regizorului Cătălin Farcaș și a unora dintre protagoniști -⁠ joi 16 martie, de la ora 20:30 la Cinema Elvire Popesco.

„Frăţia nu e despre fotbal, e despre viaţă “, spune jurnalistul care a scris în New York Times despre Frăţia, o echipă din divizia a cincea. Pentru el, oamenii care fac parte din clubul Frăţia reprezintă tot ce e mai bun în societatea românească. Au început de la zero, fără echipament, cu şorturi legate cu sârmă. Încă funcţionează precar: uneori, mâncarea e un lux, motiv pentru care cresc găini şi capre ca să fie siguri că au ceva de pus pe masă la finalul jocului.

2. „FC Roma” -DETALII AICI 

Filmul va fi proiectat în prezența regizorului Tomas Bojar, pe 14 și 15 martie.

În ultima ligă din Republica Cehă, o echipă de fotbaliști romi încearcă nu atât să câștige cât pur și simplu să joace. Multe dintre celelalte echipe preferă să piardă prin neprezentare decât să fie pe teren cu un grup de romi.

Când FC Roma joacă finalmente împotriva altora, primește ca bonus insulte și mențiuni repetate despre Hitler. Acesta este dimensiunea rasismului în Republica Cehă, explorată în acest film nu doar pe terenul de fotbal, ci și în cluburi și în viața de zi cu zi a jucătorilor.

3. „Forever Pure” -⁠ DETALII AICI -

filmul va fi proiectat pe 17 și 19 martie.

Mai mult ca orice alt sport, fotbalul a fost întotdeauna exploatat de politicieni. De la fondarea ei în 1936, echipa Beitar din Ierusalim s-⁠a mândrit cu puritatea etnică, iar galeria ei, auto-⁠intitulată „La Familia“, este celebră pentru sloganuri împotriva arabilor. Dar Beitar are acum un nou proprietar: oligarhul rus Arcadi Gaydamak, ale cărui ambiții politice includ primăria Ierusalimului.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează