GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REVOLUȚIE

Răzvan Lucescu, amintiri terifiante de la Revoluția din 1989: „Am fost șocat când mi s-a spus «Stai că trag!»

Răzvan Lucescu
Răzvan Lucescu

Articol de - Publicat joi, 24 decembrie 2020 16:47 / Actualizat joi, 24 decembrie 2020 17:01

Răzvan Lucescu, antrenorul lui Al Hilal, a dezvăluit momentele emoționante și teribile din decembrie 1989, când elanul tinereții era să fie plătit scump. 

S-au împlinit 31 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Din nou câștigător al trofeului "Antrenorul român al anului" în istorica anchetă a Gazetei, după un titlu similar în 2018, Răzvan Lucescu a rememorat momentele teribile prin care a trecut ca student, la 20 de ani. 

O Revoluție trăită la limită, riscant, de mână cu cea care avea să-i fie soție, Ana, un an mai târziu, ducând apă și mâncare soldaților alături de ea și de Kiki Iancu, prietenul din copilărie, fost oficial la Rapid, la Dinamo și la FRF.

Răzvan Lucescu: „Era greu să-ți imaginezi o schimbare politică în România”

"Țin minte că pe data de 21 decembrie am dat un examen la Economie Politică la ASE, apoi am ieșit în stradă. Am fost impresionat de cum arăta bulevardul Magheru: care armate, mașini cu militari, se vedeau caschetele soldaților, iar în zona Romană erau milițieni cu scuturi și cu bastoane. Era greu să-ți imaginezi că poate avea loc o schimbare politică în România. 

Ce imagini, mi le-aduc aminte și acum, cu un val de milițieni care a fugit către mulțimea strânsă la un colț de stradă, ca să-i disperseze pe manifestanți. Imaginea este undeva pe la ora 16:30-17:00, pe înserat, când se îngemănează ziua cu seara. Cred că erau aproximativ 7.000-8.000 de oameni pe Magheru", a dezvăluit Lucescu pentru Libertatea.

Răzvan Lucescu, culcat la pământ 

După fuga lui Nicolae Ceaușescu, au fost zile când Răzvan, Ana și Kiki colindau străzile Capitalei. "Am stat culcați și pe jos, pe trotuar sau pe stradă, se trăgea, chiar dacă nu în imediata apropiere, erau momente de panică și de incertitudine. Striga cineva: "Jos că se trage!", nu mai stătea nimeni să analizeze, se culca la pământ", a mai spus Lucescu jr. 

Totul părea o aventură în direct. "Gândește-te că apăreau 2-3 oameni, cum eram și noi, în noapte, iar soldații erau instruiți că pot și trage. Uite, de exemplu, am fost la apartamentul părinților, pe Știrbei Vodă, într-o noapte, iar în fața blocului erau un tanc și soldați. Întuneric beznă. 

Am avut șansă uriașă, soldații ne-au somat, «Stai că trag!», dar au fost echilibrați că n-au tras! Eu aveam apă și mâncare pentru ei, serios! A fost un pic șocant, ne-au prins, ne-au întrebat, ne-au legitimat, au înțeles până la urmă", a povestit Răzvan

Răzvan Lucescu, despre Revelionul din 1989

Pe 31 decembrie, am fost cu ai mei la familia Țopescu. Dumnezeu să-i ierte și pe domnul Cristian, și pe fiica lui, Cristina! Cred că ne-am adunat vreo 7-8 persoane, a fost un Revelion silențios, discuta tata cu reputatul jurnalist, am mâncat ceva pe fugă și asta a fost tot. Erau încă zile de nesiguranță" - Răzvan Lucescu, antrenor Al Hilal

VIDEO Ce și-au transmis Răzvan Lucescu și Olăroiu, după ce ambii au câștigat premiul de „Antrenorul Anului 2020” în ancheta Gazetei Sporturilor

Citește și alte știri de actualitate:

EXCLUSIV. Duckadam a participat activ la Revoluția din 1989: „Puteam să ajung și primar! Am Carnet de Revoluționar, dar mi-au tăiat indemnizația!”

EXCLUSIV Cum se impuneau jucătorii la Dinamo: „Șase luni în probe cu 5.000 pe lună, apoi, dacă-l oprești, îi dai 20.000!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
515993692104680
Gheorghe Iulian  •  26 Decembrie 2020, 01:16
Postat de caoradea pe 24 Decembrie 2020, 23:16

Baiatul lui tata si la revolutie... Chiar credeti ca el s-a dus cu apa si mancare ? Tata la Interne, cu influenta, si baiatul sa fie somat ? Film... regizor baiatul luo tata, in rolul principal baiatul lui tata.... Mai bine sa vorbeasca de femei, de avantajele pe care le-a avut inainte de 89, etc...

Pai spune tu ca se pare ca stii

caoradea
caoradea  •  24 Decembrie 2020, 23:16

Baiatul lui tata si la revolutie... Chiar credeti ca el s-a dus cu apa si mancare ? Tata la Interne, cu influenta, si baiatul sa fie somat ? Film... regizor baiatul luo tata, in rolul principal baiatul lui tata.... Mai bine sa vorbeasca de femei, de avantajele pe care le-a avut inainte de 89, etc...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează