GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  ELIBERARE

UPDATE Rudel Obreja a fost eliberat din închisoare: "Să-i fie rușine lui Iohannis!"

Articol de GSP - Publicat joi, 20 decembrie 2018 01:06

Rudel Obreja (53 de ani) a fost eliberat miercuri noapte din penitenciar, la 7 luni de la condamnarea în dosarul Gala Bute! Fostul președinte al FR Box primise 5 ani de închisoare cu executare în iunie 2018. 

Alături de Rudel Obreja au mai fost eliberați și Dan Șova (condamnat în dosarul CET Govora) și Constantin Niță (condamnat pentru trafic de influență).

Decizia eliberării celor trei este dată de Înalta Curte de Casație și Justiție și este una executorie. Condamnați în dosare de corupție, aceștia au invocat alcătuirea ilegală a completurilor de cinci judecători și au avut câștig de cauză, informează Digi24. 

Obreja, Șova și Niță au cerut rejudecarea proceselor și au făcut contestaţii în anulare. Termenele pentru rejudecare au fost fixate pentru data de 20 ianuarie 2019.

"Ce s-a întâmplat la Înalta Curte a fost o imensă ticăloşie. Oamenii ăştia nu au ştiut că activează în nelegalitate? Nu îi putem bănui de nepricepere.

Preşedintelui Iohannis să-i fie ruşine că apără aşa ceva, nu asta e justiţia pe care trebuie să o apere, ar trebui să apere cetăţeanul", a declarat Obreja la ieșirea din penitenciar, conform sursei citate. 

Completul 2 Penal, cel care l-a judecat pe Obreja, a fost format din judecatorii Luciana Mera, Simona Encean, Alexandra Iuliana Rus, Lucia Rog si Aida Popa.

Udrea și Bica au cerut același lucru

Elena Udrea și Alina Bica au reclamat la rândul lor alcătuirea ilegală a completurilor de judecată. În cazul fostului ministru al turismului decizia va fi luată pe 29 ianuarie 2019. 

PEDEPSELE DICTATE PE 5 IUNIE 2018: 

  • Elena Udrea a fost condamnată pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu; a primit 6 ani de închisoare cu executare!
  • Rudel Obreja a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi evaziune fiscală;
  • Tudor Breazu, prieten al Elenei Udrea, administratorul terenurilor de la Nana deținute de fostul ministru, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare;
  • Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare;
  • Fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită;
  • Dragoş Botoroagă, om de afaceri din Petroșani, deținător al firmei Consmin, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni  de închisoare cu suspendare;
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în MDRT a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare;
  • Ion Ariton, fostul ministru al economiei, a fost achitat de acuzaţiile pentru abuz în serviciu.

CAZUL PE SCURT

Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, pentru prima oară în fața publicului român, Lucian Bute îl învingea pe francezul Jean-Paul Mendy, KO în repriza a patra, păstrându-și centura IBF la categoria supermijlocie.

Potrivit procurorilor DNA, Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuții cu Rudel Obreja, după care le-a cerut subordonaților din MDRT să găsească soluții pentru finanțarea meciului, "urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute".

Mai mult, tot conform procurorilor, Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Breazu, au primit, cu știința Elenei Udrea, considerată de Direcția Națională Anticorupție cea care a coordonat afacerea, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, cum a fost cazul Consmin - deținută de Botoroagă - pentru a le garanta plata la timp a unor lucrări finanțate de ministerul turismului.

În cele din urmă, Ion Ariton e acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Tot în 2011 au început și investigația Gazetei Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

CEI 8 INCULPAȚI

În primul rând, patru dintre inculpați și-au recunoscut, în 2015, faptele și au optat pentru a fi judecați prin procedura simplificată, care le poate reduce cu o treime pedepsele. Aceștia sunt Ștefan Lungu, Ana-Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Gheorghe Botoroagă.

Elena Udrea - fostul Ministru al dezvoltării și al turismului - acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete

Ion Ariton - fostul ministru al economiei - acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja

Rudel Obreja - președintele FR Box în perioada Galei Bute

Tudor Breazu - prieten al Elenei Udrea, administratorul terenurilor de la Nana, județul Călărași deținute de fostul ministru

Ștefan Lungu - fostul consilier al Elenei Udrea

Gheorghe Nastasia - fost secretar de stat în MDRT

Ana-Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naționale de Investiții

Dragoș Botoroagă - om de afaceri din Petroșani, deținător al firmei Consmin

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (48)
gtn5
gtn5  •  20 Decembrie 2018, 19:24

nu mai sunt barbati judecatori,numai *** in complete de judecata,toate sunt manipulate,santajate,***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

983732924972315
Soos Vilmos  •  20 Decembrie 2018, 17:04

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

123794818601316
Nicolae Alexandru Bortan  •  20 Decembrie 2018, 14:18

Tupeu de borfas !

Vezi toate comentariile (48)
Comentează