GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  BELARUS

Vasili Hamutovski și-a aflat sentința în Belarus: doi ani de pedeapsă „chimică”. Ce înseamnă această decizie

Vasili Hamutovski FOTO: facebook.com/CSASTEAUA/
Vasili Hamutovski FOTO: facebook.com/CSASTEAUA/

Articol de - Publicat joi, 29 decembrie 2022 15:33 / Actualizat joi, 29 decembrie 2022 16:47

Vasili Hamutovski (44 de ani) și-a aflat sentința, joi, 29 decembrie, după ce a fost arestat în Belarus, țara natală, pe 30 septembrie, la Minsk. 

Fostul portar de la FCSB și Petrolul a fost condamnat la doi ani de pedeapsă de „chimie la domiciliu”, relatează portalul Tribuna.com. Mai exact, o formă de eliberare condiționată.

Executarea pedepsei în așa-numita „chimie la domiciliu” este un amestec care presupune munca forțată și executarea unei pedepse cu suspendare, atunci când condamnatul este acasă, dar sub supravegherea regulată a poliției.

„Chimie” înseamnă executarea unei pedepse cu restricție de libertate într-o instituție de corecție de tip deschis. Expresia a apărut în URSS în perioada postbelică, atunci când munca condamnaților a început să fie utilizată activ în construcții și industriile dăunătoare (inclusiv întreprinderile chimice). Belarus are 29 de unități corecționale de tip deschis, sau „facilități chimice”, scrie svaboda.org.

Arestat după ce a criticat regimul Lukașenko

Hamutovski a fost acuzat de instanța districtului Leninsky din Minsk, în temeiul articolului 342 din Codul penal al Republicii Belarus ("Participarea activă la acțiuni de grup care încalcă grav ordinea publică").

Fostul portar al naționalei din Belarus a fost arestat de autorități după ce în ultima perioadă a fost un critic vehement al regimului Aleksandr Lukașenko, și chiar a protestat împotriva acestuia, după alegerile din august 2020.

În octombrie, Hamutovski mai fusese judecat și a primit o amendă pentru că a participat la proteste.

El a fost recunoscut drept prizonier politic, relatează centrul pentru drepturile omului Viasna.

Vasili Hamutovski a revenit în august în Belarus pentru a fi supus unei operații la genunchi, iar acum se afla în proces de recuperare. El ar fi trebuit să revină în octombrie în Ucraina, la echipa din Lvov, unde activa ca antrenor de portari.

După ce a fost arestat pe 30 septembrie, lui Hamutovski i s-a deschis un dosar penal. „A mers în Belarus să se opereze pentru că s-a accidentat la un antrenament. El a decis să se opereze acolo. Nu bănuia că vizita în Belarus s-ar putea termina prost pentru el. Era foarte liniștit. Urma să se alăture clubului în curând”, a spus Oleg Dulub, antrenorul de la FC Lvov.

Canalul pro-Lukașenko: „trădător”

„GUBOP (Directoratul pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției din Belarus) a marcat un nou gol în poarta extremistă”, a titrat canalul de telegram care a anunțat reținerea lui Hamutovski. 

Cum descriu arestarea lui bielorușii pro-Lukașenko? 

„Un fotbalist celebru în trecut, portar al naționalei de fotbal, a început să joace într-o bandă de extremiști fugari, presupuși sportivi, transformându-se într-un complice al Herasimeniei (n.r- Aliaksandra Herasimenia, dublă vicecampioană olimpică la Londra 2012, bronz olimpic la Rio 2016, sportivă fugită din Belarus, aflată în Lituania), Levcenko (n.r- Iulia Levcenko, fostă baschetbalistă, a jucat 4 sezoane în WNBA. a fost arestată în trecut pentru proteste) și alți trădători. 

Belarus i-a dat toate oportunitățile pentru o carieră și să câștige bani, dar se pare că n-a fost destul, iar el a început să își urască propria țară. Și să închirieze pentru 60.000 euro o cabană din cartierul Drozdy (Drazdy) către Ambasada Ungariei în același timp. 

Nerecunoștința și lăcomia duc întotdeauna la pieire. S-a întors de câteva ori în țară pentru servicii medicale de înaltă calitate, care în Belarus sunt de câteva ori mai ieftine decât în străinătate. Păcat că multe personalități media din țara noastră, care au făcut atât de multe pentru a o populariza, cad în tactica fugarilor precum copiii mici și creează artificial mitul 97% (n.r- rezultat al opozanților lui Lukașenko la sondaje online prin care susțin că 97% dintre bieloruși îl vor dat jos).

Sunt Vasili Hamutovski, fost portar al echipei naționale a Belarusului. Fac un apel la forțele de ordine din țară să trateze corect oamenii care au venit să protesteze respectând Legea 135 din Constituție și împotriva cărora s-a folosit o forță neadecvată. Oamenii au fost loviți și arestați. Sunt morți și răniți! Unii dintre colegii voștri au deja sânge pe mâini. Pe locuitorii țării noastre îi rog un singur lucru: să fim pașnici și să avem alegeri curate
 – Vasili Hamutovski, în august 2020

Familia lui Hamutovski, scrisoare cutremurătoare despre situația fostului portar reținut în Belarus: „A fost diagnosticat cu cancer. L-a învins momentan, dar detenția în închisoare îl poate afecta”
BELARUS
Familia lui Hamutovski, scrisoare cutremurătoare despre situația fostului portar reținut în Belarus: „A fost diagnosticat cu cancer. L-a învins momentan, dar detenția în închisoare îl poate afecta”
Trădătorul Hamutovski și patrioții noștri din sport
EDITORIAL
Trădătorul Hamutovski și patrioții noștri din sport

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (37)
DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  31 Decembrie 2022, 18:22
Postat de dumitru.serban pe 30 Decembrie 2022, 14:25

Si nici atunci la 20 de ani n-ar fi normal. Imi e mila de oamenii aia, au o boala. A ajuns anormalul sa fie considerat normal, sa te trimita la razboi ucrqjnenii pentru astea. Svrie si in Biblie

Biblia nu este etalon de normalitate in totalitate. Daca ți minte Iisus i-au luat apărarea Mariei Magdalena însă cei că tine sigur o condamna. Și tot discuta d de Biblie sa ne gândim la aruncatul pietrei. Te consideri curat de dai cu piatraz?

DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  31 Decembrie 2022, 18:19
Postat de dumitru.serban pe 29 Decembrie 2022, 19:14

Cum sa ti se dea dreptul sa iti schimbi sexul?? Ba tu realizezi ce scrii? Sau doar repeti ce esti educat de occidentali?? Ce sa schimbi ma????

Da ... să îmi schimb tot ce vreau eu. Este dreptul meu. Tu nu ai dreptul sa decizi pt mine cat timp eu nu îți fac rău. Cum definești tu normalul? Cine decide ce este de fapt normal? Tu? Nu! Deci vezi de normalitatea ta și cântă la alta masă. Numai Hitler a împărțit oamenii așa cum gândești tu. Extremismul tău duce la război și ura. Atât cultivi.

dumitru.serban
dumitru.serban  •  30 Decembrie 2022, 14:25
Postat de Catalynn_. pe 29 Decembrie 2022, 21:15

Adevarul e undeva la mijloc. Intr-adevăr nu te obliga nimeni sa te “transformi”, însă problema apare când vorbim de copii și adolescenți, care sunt influențați ba chiar convinși sa ia niște decizii pe care de multe ori ajung sa le regrete toată viața, fără a avea măcar acordul părinților! Dacă unul la 30 de ani decide ca vrea sa devină “ea”, treaba lui, e suficient de matur sa își asume consecințele.

Si nici atunci la 20 de ani n-ar fi normal. Imi e mila de oamenii aia, au o boala. A ajuns anormalul sa fie considerat normal, sa te trimita la razboi ucrqjnenii pentru astea. Svrie si in Biblie

Vezi toate comentariile (37)
Comentează
Close