GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PARIURI

Veste neașteptată pentru pariorii care au fost amendați » ÎCCJ a luat o decizie de ultimă oră

Articol de - Publicat miercuri, 23 mai 2018 09:00

ÎCCJ a suspendat Decizia 2723 a ONJN prin care site-ul bet365.com fusese declarat ilegal în țară: peste 200 de pariori, încă în proces, au scăpat deocamdată de amenda de 5.000 lei. Urmează alt proces, decisiv, tot la Înalta Curte.

Izbucnit în urmă cu 3 ani, scandalul dinte firmele de pariuri online şi Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc ( ONJN) continuă în instanţele din România. Pe atunci, respectivul for era condus de Odeta Nestor. Totul a pornit de la Decizia 2723 din 13.10.2015 a ONJN prin care "se anulează dreptul de operare al companiilor Hillside Gaming LP și Hillside Sports LP care oferă în comun servicii de jocuri de noroc prin platforma de jocuri accesibilă prin intermediul site-ului bet365.com".

Unul dintre cele mai în vogă site-uri la acel moment, bet365.com, administrat din Gibraltar de grupul de firme Hillside, își pierdea dreptul de a opera în România. Site-ul a fost blocat şi, ulterior, închis.

În acelaşi timp, zeci de mii de pariori care îl utilizaseră în perioada 2010-2015 riscau să fie amendați cu câte 5.000 de lei, chiar dacă nu fuseseră avertizați că jucaseră pe un site ilegal, conform ONJN. Aproape o mie au primit procese verbale de amendă. Mulţi dintre ei au câştigat ulterior în instanţă anularea acestor amenzi, dar alții au pierdut, fiind executaţi silit de ANAF.

Curtea de Apel a anulat Decizia 2723

Deși Hillside Gaming LP şi Hillside Sports LP nu au fost amendate, ci doar n-au mai putut opera aici pe pariuri on-line, au continuat ele războiul cu Oficiul, în justiţie. Acestea au inițiat o serie de procese prin care urmăresc anularea definitivă a Deciziei 2723. Iar pe 6 iunie 2017, Curtea de Apel hotăra anularea respectivului document al ONJN. Soluția nu era însă definitivă.

ÎCCJ a decis deocamdată suspendarea

Recent, pe 18 mai, într-un alt proces dintre firmele Hillside și ONJN, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus suspendarea aceleiași Decizii 2723. O hotărâre care, cel puțin pentru o perioadă, va produce și efecte.

Adică până la soluționarea dosarului 3136/2/2016 tot la ÎCCJ, unde ONJN a făcut recurs la decizia Curții de Apel din iunie 2017. Deocamdată, dosarul a fost admis spre judecare, însă nu a primit termen, el ajungând la instanță doar pe 9 mai 2018.

"Se suspendă toate executările silite aflate pe rol"

Avocatul Adrian Cuculis, cel care a reprezentat câteva sute dintre cei amendați de ONJN, fiindcă au pariat pe bet365.com, a explicat pentru Gazetă care sunt consecințele imediate: "Suspendarea Deciziei 2723 înseamnă că toate spețele de executare silită a pariorilor, aflate încă pe rol, în urma proceselor verbale trimise de ONJN, se suspendă și ele. Cel puțin până la finalizarea procesului în care ONJN vrea să obțină anularea soluției date de Curtea de Apel".

Cuculis a continuat: "Dacă Oficiul va pierde și acel ultim proces la Înalta Curte, toți cei care au fost deja amendați pot să deschidă o cale extraordinară de atac, cea a revizuirii. Și oamenii ar avea șanse foarte mari să-și recupereze banii. Mai mult, ei ar putea cere și daune interese, materiale sau morale".

Conform unor date neoficiale de la ONJN, aproximativ 600 dintre pariori amendați au chemat ONJN în instanță. Deja 182 au pierdut, 95 au câștigat, în 81 de cazuri amenda de 5.000 de lei a fost înlocuită cu avertisment, iar în 25 de situații s-au anulat procesele verbale, pe vicii de procedură. Restul pariorilor, peste 200, sunt în proces cu ONJN.

980 de pariori au fost amendați de ONJN, cu câte 5.000 de lei, fiindcă au pariat online, pe bet365.com

"În motivarea sa, Curtea de Apel nu a invocat niciun motiv de ilegalitate a acelei Decizii 2723. Nu pot să comentez de ce a fost anulată și nici această suspendare de la Înalta Curte. Să vedem ce se va decide până la final în celelalte procese pe rol"
Odeta Nestor, fosta șefă ONJN

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează