GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DECIZIE ȘOCANTĂ

ȘOCANT! Se întâmplă în România: 2 membri din rețeaua arbitrilor deghizați pentru pariuri, numiți în conducerea AJF Dâmbovița! + Legături cu mafia din Singapore

Articol de , - Publicat duminica, 13 mai 2018 18:43

Decizie șocantă luată în fotbalul românesc, sub nasul FRF!

Doi dintre arbitrii deghizați pentru pariuri au fost numiți vineri în structurile de conducere ale Asociației Județene de Fotbal Dâmbovița, deși cei doi sunt judecați de Comisia de Disciplină FRF pentru trucare de meciuri și anchetați penal de poliția din Târgoviște pentru “înșelăciune”.

Gazeta a descoperit rețeaua “Secta” în februarie 2017. Cel puțin 13 arbitri din Dâmbovița mergeau în secret în Antalya, Cipru și Spania pentru a arbitra meciuri suspecte la pariuri. În aceste jocuri considerate “trucate” de agenția de monitorizare a pariurilor Federbet, arbitrii români - care intrau pe teren fără ecusoane și se dădeau drept turci, bulgari, lituanieni, turci sau sloveni - au prelungit reprizele cu cel puțin 5 minute și au acordat mai multe lovituri de la 11 metri nejustificate, pe care le repetau inexplicabil în cazul în care executanții le ratau.

Șeful rețelei investigate acum de autorități, Septimiu Burtescu, a fost desemnat vineri drept noul președinte al Comisiei Județene de Arbitraj Dâmbovița! Cristian Catană - un alt arbitru din rețea care s-a deghizat la propriu pentru a nu fi recunoscut în cantonamente - a fost reales secretar general al AJF Dâmbovița.

Fost arbitru FIFA de futsal și apropiat al lui Adrian Țuțuianu, fostul șef al Comisiei de Control a SRI , Burtescu a coordonat deplasările arbitrilor în cantonamente. El stătea în tribune și ținea legătura cu colegii săi din teren cu ajutorul unor căști de comunicație.

Contactat de Gazetă în timpul investigației jurnalistice din februarie 2017, Burtescu a declarat că nu are nicio legătură cu această rețea și că nu a mers niciodată în cantonamente în străinătate.

Gazeta a publicat, însă, două fotografii care demonstrează că Burtescu a mințit.

colaj burtescu
Burtescu, în 2012, arbitrând un meci suspect al Voinței Sibiu în cantonamentul din Antalya. El susține că nu a mers niciodată în cantonamente în Antalya

Acum 8 ani, alături de alți doi arbitri din rețea, el a arbitrat un amical din Antalya considerat de asemenea suspect. În februarie 2017, Burtescu a fost surprins în timp ce le împărțea lui Cristian Catană și Dan Petre echipamente de arbitraj pentru a le folosi în turneul din Antalya și Cipru. Pentru a nu fi identificați, arbitrii nu aveau ecusoane în piept, o încălcare evidentă a regulilor FRF și FIFA.

După ce Burtescu și Catană au fost numiți în conducerea AJF, Gazeta l-a contactat pe președintele asociației, Emil Tudor. Reacția acestuia este incredibilă:

“Numirea lui Burtescu s-a făcut cu aprobarea Comitetului Executiv. Știe toată lumea că el este implicat într-un conflict, dar mâine (n.red. - luni, 14 mai) este așteptată o decizie a Comisiei de Disciplină. Dacă el și Catană vor fi găsiți vinovați, îi vom schimba”.

  • Reporter: E posibil ca Burtescu și Catană să stea în funcție doar 72 de ore. De ce i-ați numit în condițiile în care ei sunt anchetați de autorități și judecați de FRF?
  • Președinte AJF: Vedeți, acest caz durează deja de un an și ceva. S-a lungit cam mult. Dacă noi am greșit, o să reparăm greșeala.

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, critică decizia AJF Dâmbovița de a-i numi pe cei doi arbitri:

"Nu avem încă o decizie definitivă din partea comisiilor jurisdicționale în ceea ce îi privește pe cei doi, dar consider total neinspirată implicarea în activitatea fotbalistică, atât din partea acestora, cât mai ales a celor care i-au propus și susținut, într-un moment în care se află într-o situație foarte neclară. Cred că în acest context comisiile ar trebuie să judece chiar mult mai repede acest caz. FRF nu poate interveni în organizarea și activitatea internă a unei Asociații Județene de Fotbal, dar vom aștepta o decizie definitivă și apoi vom prezenta public și ferm poziția federației”.

CINE SUNT ARBITRII DIN REȚEA

1. Septimiu Burtescu - fost arbitru FIFA de futsal, consilier DJST și apropiat al lui Adrian Țuțuianu, fost prefect PSD și fost președinte al Comisiei de Control SRI. A mințit în privința prezenței în Antalya
2. Dan Petre - arbitru central activ la județeană, retras după începerea scandalului. A mers în Singapore într-o vizită fulger de doar 4 zile înainte de turneul din februarie 2017
3. Cristian Catană -  arbitru central activ la Liga 3. A arbitrat cu barbă și ras în cap în Antalya și Cipru
4. Valentin Mihalache - fost asistent și director de școală, primar PNL în comuna Dărmănești. A mințit spunând că nu a mai fost niciodată în cantonamente în Antalya, dar apare în poze din 2012
5. Costinel Neagu - fost asistent, șofer al unuia dintre șefii Direcției de Asistență Socială de sub jurisdicția Primăriei Târgoviște
6. Cristi Grigorașcu - fost asistent, angajat al Ministerului de Interne, la Jandarmerie. Și-a luat concediu pentru a merge în Antalya
7. Laurențiu Nicolae - asistent activ la nivel de județeană, a mers în Antalya și Cipru
8. Răzvan Nedelcu - asistent activ la nivel de județeană, a recunoscut că a fost în Antalya pe banii organizatorilor. Susține că nu știe cine erau organizatorii
9. Adrian Păunescu - arbitru activ la nivelul Ligii 3 
10. Emanuel Popescu - fost arbitru asistent la nivel de județeană
11. Ionuț Duțu - fostul arbitru asistent la Liga 3, retras în vara lui 2016
12. Marian Malău - central activ la nivel de divizie județeană
13. Adrian Ionescu - cel mai important arbitru de pe listă. Programator de meserie, e asistent în lotul pentru Liga 2, dar a arbitrat și 6 partide din Liga 1. Printre ele, meciuri disputate de Steaua și Dinamo. Apare în poze din 2012, de la meciurile suspecte ale Voinței Sibiu jucate în Antalya.


LEGĂTURI CU MAFIA PARIURILOR DIN SINGAPORE

În decembrie 2016, cu mai puțin de două luni înainte de turneele controversate din Antalya și Cipru, arbitrul Dan Petre a mers în Singapore pentru o vizită-fulger de doar 4 zile. Doar biletul de avion a costat mai mult decât venitul lunar oficial al lui Petre, care lucrează ca instructor de înot în Tîrgoviște. Singapore este o locație-cheie a mafiei asiatice a pariurilor. De acolo provine și Wilson Raj Perumal, un celebru aranjor de meciuri condamnat în Singapore, Finlanda și Ungaria pentru manipulare de rezultate. Conform unui raport secret întocmit de un institut qatarez pentru securitatea sportului (ICSS), Antonis Antoniou - organizatorul unora dintre meciurile amicale din Cipru arbitrate de rețeaua din Dâmbovița - a avut legături cu grupul singaporezului Perumal. În cartea sa “Kelong Kings”, Perumal descrie modul în care el și alți aranjori de meciuri din Singapore trucau partide amicale din Antalya cu ajutorul arbitrilor, iar descrierea se potrivește perfect cu comportamentul rețelei conduse de Burtescu. Arbitrii mituiți de Perumal foloseau sisteme de comunicare pentru a primi instrucțiuni din tribune, prelungeau meciurile inexplicabil și acordau lovituri de la 11 metri pe care le repetau nejustificat!

CITEȘTE AICI INVESTIGAȚIA GAZETEI DESPRE CAZUL ȘOCANT AL ARBITRILOR DEGHIZAȚI

1 - Rețeaua românilor în amicale: arbitrii români se dau turci și bulgari și sunt suspectați că truchează meciuri la pariuri!
2 - Rețeaua se extinde! Încă două nume în scandalul "fluierașilor" care se dau turci și bulgari. Fost arbitru FIFA, considerat "capul" » Cum se desfășura totul
3 - Arbitrul român care s-a dat sloven și turc a fost luna trecută în Singapore! Sume incredibile scoase după fiecare meci » Polonezii: "Bizar, grotesc"
4 - A refuzat Parlamentul European ca să arbitreze în Turcia! Primar PNL în Dâmbovița, arbitru deghizat în Antalya
5 - VIDEO EXCLUSIV "Ia vezi, bă, cât e? 1.80?" » Reacția lui Șumudică după ce arbitrul deghizat a dat penalty pentru Astra 
6 - Investigație GSP » Gazeta a discutat cu cel mai cunoscut aranjor de meciuri din lume. Singaporezul Wilson Raj Perumal: “Cu românii e ușor! Nu au integritate”. Cum funcționează sistemul din Antalya și Cipru
7 - Dovada că arbitrii fără ecuson mint: au arbitrat meciuri dubioase în Antalya și în 2012. Primarul PNL a fost recunoscut de fotbalistul care a ieșit de pe teren în semn de protest față de blat
8 - Nume de cod: Secta » Apar 5 nume noi în cazul arbitrilor deghizați. Unul din ei a arbitrat Steaua și Dinamo în Liga 1 :O
9 - Dosar penal pentru înșelăciune, în urma investigației Gazetei despre arbitrii deghizați » Ofițerii IPJ Dâmbovița au descins la sediul AJF, de unde au luat acte. Unul dintre capii rețelei s-a retras azi din arbitraj!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
florin_99
florin_99  •  13 Mai 2018, 22:36

Ce nu intelegeti? Burleanu da inapoi ce a obtinut la la alegeri. Declaratia lui este una acoperitoare ca apoi sa spuna ca, comisiile sunt cele care au decis ca nu e nimic ilegal. Peste 4 ani la alegeri vom afla probabil adevarul - la cine au ajuns banii din pariuri. Peste tot e la fel iar la altii poate mai rau; un ex din Grecia: patronul lui AEK are casa de pariuri. Poate nu e intamplator ca PAOK a fost drastic sanctionata cand avea puncte in fata si se pregatea de castigarea campionatului. Urmeaza si la noi. Cu sau fara perdea rosie!

1965marius
1965marius  •  13 Mai 2018, 22:16

Tudor presdintele de la Ajf Db , a facut de ras ,tot fotbalul romanesc ,iar Burleanu ii accepta ,este o mare nesimtenie ! Cei implicati sa plece din sport ! Romania este o tara falimentara datorita unor oameni ca acesti deghizati de arbitrii !

reddogsv
reddogsv  •  13 Mai 2018, 22:07

SoldateIii Burlanului in prim plan!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează