GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  #FOOTBALLLEAKS

Studiu de caz: Andrija Zivkovic » Cum a acționat președintele lui Partizan împotriva intereselor lui Partizan

Articol de , , - Publicat joi, 15 decembrie 2016 07:00

În iulie 2016, media din Cipru a publicat poze cu președintele lui Apollon, Nicos Kirzis, și cu superstarul brazilian de la FC Barcelona, Neymar. Cei doi își petreceau vacanța în Las Vegas cu un prieten comun: superagentul israelian Pini Zahavi.

În timp ce trioul petrecea în Vegas, un alt talent sârb părăsea Belgradul pentru Benfica după luni de controversă. Andrija Zivkovic (acum în vârstă de 20 de ani) este încă un jucător extrem de promițător crescut la renumita academia de la Partizan care se transferă în străinătate lăsând clubul care l-a format să culeagă firimituri.

Zivkovic este alintat drept “Messi din Serbia”. Dar, în loc să primească o ofertă de la Barcelona, a primit una de la Apollon Limassol.

În iulie 2014, Apollon a cumpărat în secret 50 la sută din drepturile economice ale lui Zivkovic pentru suma de 1,2 milioane de euro.

Contractul includea și o clauză incredibilă: ea prevedea ca Partizan se obligă să vândă jucătorul unui terț club “dacă primește o ofertă pentru Zivkovic prin care își asumă să-l angajeze cu un salariu de 400.000 de euro pe an”.

Dacă Zivkovic refuza să semneze pentru acest terț club, Partizan era forțată să plătească lui Apollon jumătate din suma de transfer oferită pentru jucător.

Clauza penală

Să facem un exercițiu: dacă un club oferea 6 milioane de euro pentru Zivkovic, dar jucătorul refuza salariul oferit, Partizan trebuie să plătească trei milioane de euro către Apollon.

Practic, pentru nimic.

Această clauză a fost catalogată drept “penală” de avocați sârbi contactați de media de la Belgrad.

Situația a scăpat apoi de sub control. Președintele lui Partizan care semnase vânzarea drepturilor lui Zivkovic a părăsit clubul, iar noua conducere a pus presiune pe Apollon, lăsând să se scurgă informații despre contract către jurnaliști.

Dar Apollon semnase un contract ferm cu oficialii de la Partizan și nu avea de gând să piardă o afacere senzațională. Partizan a încercat apoi să pună presiune pe Zivkovic și pe tatăl său.

gettyimages 483035390
Andrija Zivkovic (stânga) sărbătorește după ce a marcat împotriva Stelei, în august 2015. Partizan s-a calificat. Sursă: GettyImages

Jucătorul a refuzat condițiile și, în consecință, a fost trimis să se antreneze cu echipa a doua a clubului, Teleoptik Belgrad.

Chiar și așa, reputația sa a continuat să crească.

Apoi, imediat după Anul Nou 2016, președintele clubului portughez Benfica, Luis F. Vieira, a primit numeroase emailuri de la un “socio” - un fan care plătește o cotizație anuală la club - care-i spunea că “Zivkovic merită fiecare cent investit în el. Ar fi o mândrie enormă și o enormă motivație pentru toți fanii și jucătorii să transferăm un jucător imens ca el”.

După câteva mailuri rămase fără răspuns, Luis F. Vieira a decis să-i divulge fanului detalii din culise: “Controlăm situația în privința lui. Putem ajunge la un acord dacă tatăl lui mai scade din pretenții”.

“Ne-ar aduce o bucurie imensă”, a răspuns fanul extaziat de informația primită.

4 MILIOANE. DAR NICIO SUMĂ DE TRANSFER

În iulie 2016, a primit și motivul să celebreze. Andrija Zivkovic a semnat pentru Benfica pentru o sumă confidențială. Presa din Portugalia a pomenit o cifră: “patru milioane de euro reprezentând comisioane și prime de instalare”.

Jurnaliștii de la cotidianul sportiv Record au anunțat suma de transfer: zero.

E un detaliu bizar.

Potrivit unei clauze din contractul semnat de Partizan și Apollon, clubul sârb “avea dreptul să primească o sumă suplimentară, echivalentă cu 10 la sută din profitul net obținut de Apollon din orice sumă obținută dintr-un transfer viitor care depășește patru milioane de euro”.

Cum transferul de la Apollon la Benfica a fost finalizat fără o sumă de transfer, Apollon nu are, evident, niciun profit de împărțit cu Partizan.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează