GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  TEROARE ÎN JUDO

VIDEO Lenard Ștefan, fostul antrenor al lui Florin Bercean, sugerează că acesta ar fi lucrat pentru Securitate înainte de Revoluție și dezvăluie: ”Au mușamalizat o tentativă de sinucidere” 

Articol de - Publicat miercuri, 09 ianuarie 2019 08:55

Lenard Ștefan, primul antrenor al lui Florin Bercean, omul acuzat de agresiuni sălbatice la centrul olimpic de judo, face dezvăluiri șocante despre fostul său elev.

Sugerează că ar fi lucrat pentru Securitate înainte de '89, în timpul studenției, și vorbește despre cazul unei sportive care s-ar fi aruncat de pe Dealul Cetățuii, din Cluj, din cauza abuzurilor suferite la lot.

La 68 ani, Lenard Ștefan e o enciclopedie în materie de judo. "Sunt în acest sport de la 16 ani, iar în 1972 am devenit cel mai tânăr antrenor din țară", se prezintă bărbatul de etnie maghiară, care vorbește o limbă română nostimă, cu accente ungurești. 

Clujeanul e omul care l-a inventat pe tatami pe Florin Bercean, actualul coordonator al centrului olimpic, acuzat de agresiuni sălbatice practicate împotriva unor foste sportive, alături de alți doi colaboratori, Gianina Andreica și Ana Maria Mititelu. "Activam la Palatul Pionierilor și l-am descoperit la o selecție în toamna lui 1975. Era un băiat dezvoltat, isteț, căpos și sârguincios. Am lucrat împreună până în 1981, când s-a transferat la Universitatea, dar am rămas în contact și după aceea, fiindcă țineam la el ca la propriul meu copil", spune Lenard. 

"Ar trebui întrebați băieții cu ochi albaștri!"

El își amintește că-l vizita deseori pe Bercean în București, unde era student la IEFS la finalul anilor '80. "Stătea la un cămin în Agronomie și răspundea de studenții străini". Zâmbește cu subînțeles când e întrebat ce însemna acest lucru. Își duce degetele spre umărul drept. 

"Ar trebui întrebați cei cu epoleți și ochi albaștri", vine răspunsul șugubăț, sugerând că ar merita cercetate legăturile lui Bercean cu fosta Securitate comunistă. 

"Ați văzut vreun dictator cu suflet omenesc?"

Azi, Lenard e stupefiat de schimbarea radicală a lui Bercean: "Nu mi-am dat seama multă vreme de profilul lui fățarnic. E drept că de la început i-am sesizat stilul de a se băga pe sub pielea oamenilor, știa să-și facă repede relații. Dar, în timp, m-a dezamăgit crunt. A căzut în fața mea la examenul de caracter și umanitate. Un singur lucru i-aș reproșa personal. Mâna care ți se întinde nu o muști! Ați văzut însă vreodată un dictator cu suflet omenesc?".

Explică faptul că s-a simțit trădat de Bercean și în materie de relații personale, și pe linie sportivă. "Colaboram la antrenamente prin anii '90 și, la un moment dat, mi-am auzit vorbe prin spate că, de fapt, el îmi conduce mie pregătirea. Ce josnic! M-a deranjat teribil. Și asta e doar o mică piesă dintr-un puzzle care m-a făcut să-l descopăr pe adevăratul Bercean. Lumea va spune, poate, acum că e doar o răzbunare din partea mea. Greșit! N-am nimic de câștigat. Nu discutăm de vreo două decenii, nici n-am nevoie să mă salute, dar când am văzut chinurile povestite de fetele de la centrul olimpic, mă gândeam cum ar fi reacționat el dacă vreunul dintre propriii lui copii ar fi trecut prin iadul creat la lot". 

Și oferă imediat și răspunsul printr-un gest fără echivoc, "tăind"gâtul cu brațul drept, lăsând să transpară un gest dur. "Fără să clipească o făcea! Și pe bună dreptate! E tare iute la mânie".

"Sunt multe alte victime care încă nu vorbesc"

Se declară șocat de dezvăluirile fetelor de la lotul național: "În lumea judoului se vorbea despre aceste situații care au ieșit acum la iveală. Credeți-mă că sunt foarte multe alte cazuri încă neapărute în public! Victimele se ascund, le e teamă sau rușine să-și expună propriile experiențe traumatizante. Psihologic vorbind, sunt apucături de paranoia ieșirile violente invocate în cazul lui Bercean, care are idei bonapartiste iresponsabile".

Continuă: "Sigur, judo nu e un sport pentru mimoze, dar una e disciplina, alta e teroarea! Nici Makarenko n-a folosit asemenea metode în lagărele NKVD și în școlile de corecție și reeducare sovietice din anii '30!

Dumnezeule, și asta cu niște copile nevinovate de 13-14 ani, care au crezut sincer în gloria sportivă, dar au fost folosite ca niște sclave! Dacă apăreau zece astfel de cazuri în judoul japonez, îl obligau pe Bercean să-și facă hara-kiri. Era unica soluție de a ieși onorabil dintr-o poveste așa urâtă".

"Așa-zișii prieteni îl vor abandona din interes"

Spune că dă crezare mărturiilor fetelor, nu lui Bercean, pentru "curățenia lor sufletească la vârsta la care au cunoscut acele abuzuri. Inclusiv părinții ar trebui să pună acum piciorul în prag, să reacționeze, fiindcă altfel sunt la fel de vinovați dacă acoperă suferințele copiilor și sălbăticiile antrenorilor. Legea ar trebui aplicată, iar singurul gest rezonabil în acest moment ar fi ca Bercean să-și ceară scuze și să se retragă. N-o va face însă, fiindcă e prea încăpățânat și trufaș! Să știe însă că, pe măsură ce vor apărea alte voci care vor spune adevărul, așa-zișii prieteni și susținători de azi îl vor abandona din interes. Va rămâne singur în fața unui munte de acuzații".

"De la Belvedere se mai rostogolesc bolovani, dar și oameni"

belvedere panoramio

Pune apoi pe tapet un caz cutremurător, despre care pretinde că e cunoscut în culisele judoului românesc. "E o poveste ca un roman rocambolesc", vine descrierea metaforică a lui Lenard Ștefan. 

Detaliază: "Vedeți acolo, în depărtare, Dealul Cetățuii, unde e și hotelul Belvedere? E o pantă de pe care se mai rostogolesc bolovani, dar câteodată și oameni. Există o fostă sportivă care, din disperare, a încercat să se sinucidă. Spre norocul tuturor, a scăpat, dar cazul s-a mușamalizat. Fata era minoră, a cucerit și medalii internaționale după ce a revenit, activează încă într-un alt oraș decât Cluj. Nu are acum curaj să vorbească, nici eu nu-i pot spune numele atâta vreme cât ea decide să tacă deocamdată. Aș sfătui-o însă, la fel ca și pe celelalte sportive care ezită, să spună adevărul și să se descarce sufletește. Să aibă curaj pentru ca, peste ani, să se poată uita liniștită în oglindă. Se va împăca și cu sine, dar ar face și un bine imens judoului românesc, deoarece cazul ei ar arăta reala dimensiune a violențelor și traumatismelor de la lotul olimpic". 

"Gușă e un bufon paralel cu judo"

Lenard Ștefan e virulent și față de șeful FRJ, Cozmin Gușă, omul care l-a luat în brațe pe Bercean: "Nu vreau să-l jignesc, dar ca președinte de federație e doar un bufon paralel cu judo. Nu neg că o fi sufletist, dar ca să conduci acest sport îți trebuie ținută și personalitate. Am văzut recent cam ce preț pune pe oficialii din fenomen. S-a desfășurat o competiție la Cluj, se fixase o întâlnire cu peste o sută de oameni și, deși știa că e în întârziere vreo 40 de minute, mânca liniștit la hotel, în timp ce o grămadă de persoane îl așteptau în sala reuniunii. Nici nu-i păsa! Adică el e împărat și restul sclavi? Nu vreau să mă gândesc cum se comportă cu subalternii de la Realitatea TV și cam ce atmosferă e acolo!". 

"Poate l-am mai atins după ceafă pe Bercean când era sportiv, ca un gest de atenționare. Dar nu l-am bătut niciodată. Nici pe el, nici pe alt elev de-ai mei. Asta nu înseamnă pedagogie, ci primitivism.

Bercean a visat să revoluționeze judoul românesc, dar a ajuns să folosească metode barbare și să calce pe cadavre. De fapt, el a distrus sistemul inclusiv prin folosirea și încurajarea dublei și triplei legitimări pentru a se racorda personal la cât mai multe canale financiare, desconsiderându-i pe antrenorii de la bază, care-i descoperă și-i cresc pe sportivi.

E sub orice critică poziția lui Covaliu de a-l susține cu ochii închiși pe Bercean. Jos pălăria ca sportiv, dar în fruntea COSR e o cruntă dezamăgire! A mușamalizat matrapazlâcurile cu echipamentul de la Rio, acum încearcă același lucru cu sălbăticiile lui Bercean. E rușinos!" Lenard Ștefan

 

ACUZAȚIILE DE LA PRIMELE 9 VICTIME

CĂTĂLINA ROB DITAN

 • bătută cu palmele peste cap și lovită de un dulap de fier de către antrenorul Florin Bercean pentru că depășise greuta tea pe categorie;
 • deget de la picior fracturat de an tre noa rea Gianina Andreica și asistenţă me dicală refuzată timp de două săptămâni;
 • perioade de recuperare anulate și obligarea de a intra accidentată în concursuri;
 • haine aruncate în noroi și sub duș de antrenoarea Ana Maria Mititelu ca pedeapsă pentru dezordine în cameră;
 • regim de teroare, umilire, spălare pe creier și dezumanizare practicat și încurajat la lot

SPORTIVĂ SUB ANONIMAT 1

 • bătută violent de antre norul Florin Bercean. “A călcat-o în picioare, a lovit-o până a făcut pe ea!”, relatează o colegă. Motiv: a ratat un concurs extern fiindcă nu s-a încadrat în greutatea categoriei;
 • umilită de antrenor cu referire la faptul că ea și mama ar fi contribuit la decesul tatălui

SPORTIVĂ SUB ANONIMAT 2

 • lovită violent în cap cu vârful cauciucat al unei frânghii folosite la antrenament. Autor: Florin Bercean. Motiv: n-a executat corect un exerciţiu la pregătire;
 • agresată de o senioară la antrenament, cu metode ne permise: “Mi-a umflat un ochi, mi-a julit toată faţa”;
 • obligată să se pregătească purtând o orteză pe braţ, din cauza unei fracturi.

SPORTIVĂ SUB ANONIMAT 3

 • bătută sălbatic pe spinare cu o coardă de cauciuc de antrenoarea Gianina Andreica, în aceeași “ședinţă” cu Roxana Pavel: “M-a izbit cu ură pe toată partea din spate, inclusiv pe fund și pe picioare”;
 • lovită violent cu palma peste ureche de Florin Bercean: “N-am mai auzit o zi întreagă”;
 • voia să se sinucidă din cauza coșmarului trăit la lot: “I-am spus mamei că ori mă ia acasă, ori mă arunc în faţa unei mașini”;
 • efecte emoţionale pregnante: “Încă mai plâng, mi-e teamă de orice și de oricine, am probleme de comunicare”

ROXANA PAVEL

 • bătută sălbatic pe spinare cu o coardă de cauciuc de către antrenoarea Gianina Andreica. “Arătam pe spate ca o zebră!”, spune fata din Bistriţa;
 • ameninţată și înjurată în timp ce era lovită de Andreica, cerându-i-se inclusiv să nu plângă și să nu-și anunţe părinţii;
 • ignorarea unei fracturi la degetul mic al mâinii drepte și refuzul unei asistenţe medicale de urgenţă. “Am făcut o radiografie pe ascuns într-o permisie, am rămas cu degetul dislocat”, susţine fosta judoka;
 • umilită, înjurată și înjosită în repetate rânduri de antrenori.

SPORTIVĂ SUB ANONIMAT 4

 • umilită și înjosită de antrenoarea Gianina Andreica: “Eram virgină la 19 ani, dar îmi striga în sală «În ce gaură mai ești tu virgină?». M-a numit panaramă în faţa mamei când am plecat de la lot”;
 • a asistat la o bătaie aplicată de Florin Bercean la patru sportive, care luaseră o substanţă interzisă, furosemid, înaintea unui concurs intern: “Le-a lovit pe spinare cu o centură”;
 • denunţă agresiunile suportate la antrenamente din partea senioarelor, în special Corina Căprioriu și Monica Ungureanu: “Dacă nu stăteai fix cum cereau ele, era măcel! Mi-am luat bătaie în toată regula. Staff-ul nu zice nimic”;
 • “La Cluj am trăit un coșmar de doi ani, o presiune psihică non-stop”

RAREȘ ROTARU

 • tatăl sportivului, George, a relatat cum Florin Bercean a sărit la gâtul fiului
  său, fiind nemulţumit de implicarea într-un antrenament;
 • l-a izgonit de la lot cu înjurături și jigniri, deși a avut un an 2018 prodigios,
  cu 11 medalii interne și externe: “Îl f... eu pe mu...tu’ ăsta!”
 • Rotaru senior relata că “Bercean a pocnit și câţiva puști de la lotul de băieţi”

ALINA CROITORU

 • înjurată, jignită și împinsă violent peste o scară aflată în sala de antrenament fiindcă își manifestase nemulţumirea referitor la calitatea partenerilor de pregătire;
 • “Bercean s-a ocupat să mă suspende doi ani pentru indisciplină, nici azi nu știu cauzele invocate de federaţie”
 • “a vrut să mă distrugă și ca om, intervenise la Dinamo să mă blocheze și pe linie profesională”
 • fostă campionă mondială și europeană de cadete/junioare, argint la CE cu senioarele, a renunţat la judo la 23 de ani din cauza violenţelor lui Bercean

ALEXANDRA MĂTĂSARU

 • l-a înfruntat pe Bercean la episodul agresiunii faţă de Alina Croitoru: “Prietene, ești călău? Bătăuș? Ce faci? S-a întors piept în piept cu mine, ţinea pumnii strânși să mă lovească, dar n-a îndrăznit. I-am aruncat chimonoul în faţă și am plecat”;
 • “pe fetele de la categoriile mari încerca să ne supună mental și să ne extermine fizic, dacă nu-i convenea ceva”;
 • “agresiunile erau zilnice, avea o plăcere sadică să acuze, să înjure, să te considere o curvă sau o grasă. Adora să lovească cu palmele lui grele peste capul sportivelor mai mici”;
 • “conducea mașina în spatele meu și nu mă slăbea din alergare până nu cădeam lată și-mi sărea sângele pe nas din cauza suprasolicitării”

 Csaba Santha

● acuză agresiuni din partea lui Bercean la sfârșitul anilor ‘80, când era elev la actualul LPS Cluj, iar tânărul Bercean organiza deja acolo lecţii de judo;
● “Eram îmbrăcat în uniformă școlară, m-a luat pe sus și a început
să-mi facă o serie de trânte din judo, direct pe parchetul gol, în sala de
sport. Nu stăpâneam tehnici de amortizare a căderii, am resimţit acele procedee ca pe o bătaie în toată regula. Zburam ca un sac de cartofi”
● “M-a obligat să mănânc o parte din ţigările Carpaţi pe care mi le găsise în geantă. Cred că am înghiţit vreo patru, cinci. A dorit să mă umilească”
● “Sunt convins că Bercean are deja în spate o istorie a violenţei de peste 30 de ani dacă nu s-a schimbat cu nimic între bătăile administrate în anii ‘80 și cele scoase la iveală acum. E un monstru! Opriţi-l!”

 Priviți rezumatul video al investigației coordonate de jurnalistul GSP Justin Gafiuc:

CITEȘTE TOATE MĂRTURIILE FETELOR AGRESATE LA LOTUL DE JUDO:

EXCLUSIV Un alt episod sinistru povestit de un antrenor român: "Bercean și-a ieșit din minți! El și Andreica trebuie să fie anchetați penal”

GALERIE FOTO Cui îi pasă de victime? Distracție între acuzatul Florin Bercean și judecătorul Boroi la turneul Champions League la judo

Prima reacție oficială a Ministerului în cazul abuzurilor din judo: "Acuzațiile sunt prea grave pentru a fi ignorate"

VIDEO Incredibil! Cozmin Gușă și președintele forului european de judo ridiculizează mărturiile victimelor: ”Spirit de turmă”

EXCLUSIV A șasea victimă povestește coșmarul trăit la lotul olimpic de judo: ”Îmi striga în sală: «În ce gaură mai ești tu virgină?»”

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

EXCLUSIV A 8-a victimă a lui Bercean face mărturii cutremurătoare despre teroarea de la lotul de judo: "M-a izbit violent de scară! M-a înjurat și jignit. Nimic nu rămâne neplătit în viață"

 


EXCLUSIV GSP / 9-a victimă: Episod halucinant: "I-am zis: "«Prietene, ești călău? Bătăuș? Ce faci?» Ținea pumnii strânși, gata să dea" » Ce a urmatPrima reacție a Simonei Halep după trofeul câștigat la Roland Garros: "În ultimul game am simțit că nu mai pot respira"

EXCLUSIV GSP / A 10-a victimă // Peste filmele HORROR: ”M-a obligat să mânânc țigări și mă izbea de parchet!” » Csaba Santha, a 10-a victimă a lui Florin Bercean, despre cum antrenorul era violent și acum 30 de ani!

 • Cunoști cazuri de abuz în sportul românesc juvenil? Scrie-ne povestea ta într-un mesaj pe www.NuAbuz.ro. Noi o vom verifica si o vom publica, pastrand confidentialitatea surselor

Playtech: BOMBĂ! Anamaria Prodan, goală pe internet. Imagini demne de filmele pentru adulţi: “O să plătească cumplit”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează