GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  A MURIT ION GHIȚULESCU

Toată lumea a crezut că Ion Ghițulescu era dinamovist » Comentatorul radio și-a dezvăluit secretul abia spre finalul vieții + ce a spus Cornel Dinu

Amintirile unora înseamnă prima țigară sau primul sărut
Ale noastre, Ghițulescu comentând pe Dinamo la „Fotbal minut cu minut”

Mesaj afișat de galeria lui Dinamo la un derby cu FCSB +23   FOTO
Amintirile unora înseamnă prima țigară sau primul sărut Ale noastre, Ghițulescu comentând pe Dinamo la „Fotbal minut cu minut” Mesaj afișat de galeria lui Dinamo la un derby cu FCSB

Articol de - Publicat joi, 24 iunie 2021 21:54 / Actualizat joi, 24 iunie 2021 22:53

Ion Ghițulescu, comentatorul radio care a inventat celebra emisiune „Fotbal minut cu minut", a murit în această seară, în propria locuință, la vârsta de 91 de ani.

În 2014, la un derby pierdut 2-5 în fața celor de la FCSB, pe Arena Națională, galeria lui Dinamo afișa mesajul: „Amintirile unora înseamnă prima țigară sau primul sărut / Ale noastre, Ghițulescu comentând pe Dinamo la „Fotbal minut cu minut”.

Faptul că Ion Ghițulescu comenta îndeosebi meciurile din „Ștefan cel Mare” la „Fotbal minut cu minut” a creat impresia generală că a simpatizat cu „câinii roșii”. Printre cele peste 1.700 de evenimente sportive comentate s-a numărat și o mare victorie dinamovistă, celebrul 3-0 cu Hamburg, din anul 1983. Mitul a fost spulberat însă chiar de marele comentator, într-un interviu acordat Gazetei, în anul 2015. 

Ion Ghițulescu: „Nu am fost dinamovist”

„Cred că am comentat mai multe meciuri ale CCA și ale Stelei. Atașamentul meu față de Dinamo s-a interpretat după ce am ales să comentez partidele lor grație relației de amiciție pe care o aveam cu Lucescu. 

Soția mea a fost colegă de serviciu cu Neli, nevasta lui Mircea, și eram prieteni de familie. Au fost de multe ori la noi acasă. Dar dinamovist nu am fost. Am ținut cu Unirea Tricolor, mi-a fost greu să mai simpatizez în mod deosebit altă echipă”, povestea Ion Ghițulescu, într-un interviu memorabil acordat Gazetei, în anul 2015. 

Cornel Dinu: „Ion Ghițulescu, un om de excepție! Unic”

Cornel Dinu a vorbit despre relația specială pe care a avut cu Ion Ghițulescu, pe care îl consideră unul dintre cei mai mari oameni de radio din istoria României. 

„În istoria comentatorilor de radio au existat doi inși. El și unul pe care eu l-am prins când aveam 5-6 ani, a fost Olimpiada de la Melbourne în '54, era un evreu, Raul Bart. Ghițulescu era un prieten bun de-ai mei, prieten bun cu Mircea (n.r. Lucescu), coleg cu Neli Lucescu la Radio. 

Era un om de o calitate extraordinară. Probabil avea și niște simpatii dinamoviste, dar era în primul rând un mare patriot, un mare iubitor de fotbal. Nu știu dacă era dinamovist, pentru că era foarte obiectiv. Eram amici. Știu foarte bine unde stătea. Un om de excepție, un tip extraordinar, păcat că după anul 2000 nu a mai comentat, s-a retras. 

Este o diferență imensă între felul în care comenta el meciurile echipei naționale. Era un crainic de radio extraordinar. Emisiunea pe care a creat-o este dovada că era un tip de capacitate. A avut de suferit după anii '50, pentru că era un foarte bun român. Un om de o calitate sufletească rară, cum nu va mai avea radioul și televiziunea. Unic!”, a povestit Cornel Dinu, pentru GSP.ro.

Ion Ghițulescu, fan Dorin și Hagi

„Dobrin, dar şi Hagi. Apropo de Gică, vreau să vă povestesc un moment: eu de la radio veneam pe jos spre casă şi coboram la "Vasile Pîrvan", aproape de Piaţa Kogălniceanu. Şi cînd mă duceam să iau tramvaiul, era un gard acolo şi sprijinit de gard, Hagi. 

M-am dus la el. "Să trăieşti, nea Ioane!". "Ce faci, mă Gică?". "Uite, aştept tramvaiul". Şi-am început să vorbim. "Cum te simţi Gică?". "Mă simt bine, nea Ioane, însă atît de singur aici... Fiecare e cu preocupările lui...". Momentul ăsta nu o să-l uit niciodată, m-a impresionat singurătatea pe care o simțea Hagi, abia venit de la Constanța la București. Dintre oamenii din fotbal, cu Ion Danciu mai discut pe Facebook”, povestea Ghițulescu, în 2015. 

+19 FOTO

Ion Ghițulescu, legendă a radioului din România

  • S-a născut pe 27 august 1930, la București
  • A studiat la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, pe care le-a absolvit în anul 1949
  • A practicat rugby și baschet, la primul sport ajungând chiar în lotul național de juniori
  • A urmat cursurile Facultăţii de Ziaristică din Bucureşti, absolvite în anul 1954
  • În 1951 devine reporter la secția de sport a Radiodifuziunii Române
  • În 1955 comentează primul meci din carieră, CCA Steaua - Energia Petroșani, scor 1-1
  • Între 1960 și 1989 a fost șeful Secției Sport și Informații a radioului public
  • Între 1965 și 1989 a fost vicepreședinte al Asociației Presei Sportive din România
  • În 1965 a pus bazele emisiunii „Fotbal Minut cu Minut”
  • Ultima transmisie sportivă în directă a fost în 2002, meciul Gloria Bistrița - FCM Brașov
  • În anul 2003, Președintele Ion Iliescu i-a înmânat lui Ion Ghițulescu „Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler”, pentru întreaga carieră.
  • Printre evenimentele la care a luat parte, ca trimis special al Radiodifuziunii, de unde a realizat transmisii live sau înregistrate, se numără: şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996), Campionatele Mondiale de fotbal (1966, 1990, 1994), Campionatele Mondiale de handbal.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (14)
6.6.6
6.6.6  •  26 Iunie 2021, 09:04

Drum in lumina, nea Ioane! Mi-ai incintat copilaria, m-ai invatat sa iubesc sportul si viata! Respect si recunostinta!

planetfun
planetfun  •  25 Iunie 2021, 15:55
Postat de catalynn pe 25 Iunie 2021, 09:59

Evident ca un fcsbist habar n-are ca Țopescu de exemplu, a fost unul dintre cei mai mari steliști, a fost de altfel și legitimat la Steaua ca sportiv (a castigat chiar și doua titluri de campion national, la proba de sarituri peste obstacole). Rămâi și suferă cu Safta, meriți! :-)))

Repet, voi il aveti pe talpan, atat.

gago747
gago747  •  25 Iunie 2021, 13:09
Postat de catalynn pe 25 Iunie 2021, 09:59

Evident ca un fcsbist habar n-are ca Țopescu de exemplu, a fost unul dintre cei mai mari steliști, a fost de altfel și legitimat la Steaua ca sportiv (a castigat chiar și doua titluri de campion national, la proba de sarituri peste obstacole). Rămâi și suferă cu Safta, meriți! :-)))

Explică-le și faptul că omul folosea un cal ca să sară peste obstacole ... Ș)

Vezi toate comentariile (14)
Comentează