GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

EXCLUSIV Cum a pierdut TVR cursele lui David Popovici de la Mondialul din Japonia! Știm cât a costat întregul pachet de transmisie, avem reacția TVR și între cine s-a dat marea finală pentru achiziția drepturilor

Articol de - Publicat vineri, 21 iulie 2023 16:00 / Actualizat vineri, 21 iulie 2023 16:35

Televiziunea Română nu va transmite Campionatele Mondiale de Înot, ce se vor desfășura în perioada 23-30 iulie, în Japonia, la Fukuoka ♦ Drepturile pentru țara noastră au fost cumpărate de Antena 1, după o „bătălie” cu Pro TV ♦ Postul din Pipera, care deține și drepturile pentru meciurile echipei naționale va difuza competiția pe platforma AntenaPLAY, dar are posibilitatea să le transmită și în direct pe Antena 1

Doar două zile ne mai despart de startul Campionatele Mondiale de Înot, ce se vor desfășura în Japonia, la Fukuoka.

Pentru David Popovici (18 ani), aceasta este cea mai importantă întrecere din 2023. El se va prezenta în Japonia din postura de campion mondial la probele de 100 metri liber şi 200 metri liber, titluri pe care le-a obţinut la Budapesta, în 2022.

„Bătălia” câștigată de Antenă în fața Pro TV

Toate cursele la care va lua parte David Popovici la aceste Mondiale din Japonia vor fi live exclusiv în AntenaPLAY. 

El va intra în concurs pe 24 iulie în proba de 200 m liber. 

În sesiunea de dimineață sunt programate seriile, iar în cea de seară semifinalele. 

Ultimul act va avea loc pe 25 iulie. În următoarea zi, David va înota în serii și semifinale la 100 m liber, finala fiind programată pe 27 iulie.

Dar până la competiție să vorbim despre drepturile de televizare pe teritoriul României.

Din informațiile GSP.RO în marea finală pentru achiziția acestora s-au aflat Antena 1 și Pro TV, ambele dorind să transmită întreaga competiție intregral pe cele două aplicații, Antena PLAY, respectiv VOYO.

Lovitura dată de David Popovici înaintea Mondialelor de natație  » A semnat cu un gigant: „Momentul perfect este acum!”
NATAȚIE
Lovitura dată de David Popovici înaintea Mondialelor de natație » A semnat cu un gigant: „Momentul perfect este acum!”

TVR a vrut să cumpere drepturile, dar a renunțat!

A existat un interes și din partea Televiziunii Române existând chiar o decizie de pe 3 mai 2023 a Comitetul Director.

Care „aprobă începerea negocierilor cu Inception Media pentru achiziţia Campionatului Mondial de înot de la Fukuoka, Japonia (14 – 30 iulie 2023) și a Campionatului European de înot 2024, la ambele competiții urmând să participe și campionul român David Popovici”.

Gazeta Sporturilor a adresat o serie de întrebări Televiziunii Naționale pentru a afla motivele pentru care Mondialele din Japonia nu au fost achiziționate de postul public de televiziune.

Cum explică Televiziunea Română 

Întrebați explicit care a fost rezultatul negocierilor Comisiei SRTv cu Inception Media și care a fost oferta pe care Comisia SRTv a propus-o, Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol al TVR a răspuns ziarului.

  • În anul 2022, Societatea Română de Televiziune a făcut primele demersuri pentru achiziţionarea pachetului ce cuprindea Campionatul Mondial de Nataţie de la Fukuoka 2023, Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023 şi Campionatul European de Natație 2024, a participat la licitaţia organizată de EBU, însă a pierdut licitația respectivă.
  • Ulterior, Televiziunea Română a aflat că licitaţia a fost câştigată de firma Inception Media, care, în luna aprilie 2023, a înaintat SRTv o ofertă cu drepturi exclusive pentru cele trei competiţii în care David Popovici ar fi urmat să participe în 2023 şi 2024.
  • Oferta cuprindea şi drepturi pentru alte întreceri sportive, respectiv canoe, polo, lupte, haltere, tenis de masă şi Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Costul total al pachetului era unul consistent, iar reprezentantul firmei Inception Media a precizat că pachetul este flexibil.
  • SRTv i-a comunicat că este interesată, în primul rând, de achiziționarea drepturilor TV pentru competiţiile la care participa David Popovici, respectiv CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 și CE de Nataţie 2024.
  • Inception Media a revenit către SRTv, în luna mai, cu o nouă ofertă, aproape identică la nivel de preț cu prima, dar din care lipseau competiţiile aflate atunci în curs de desfăşurare, precum şi Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023.

„Inception Media a revenit către SRTv cu o somaţie”

Oficialii postului public de televiziune susțin că „reprezentantul Inception Media a comunicat că nu este interesat să vândă doar cele două competiţii solicitate de SRTv, ci şi alte competiţii”.

Apoi, aceștia au precizat că „la sfârșitul lunii mai, reprezentantul Inception Media a revenit către SRTv cu o somaţie privind înaintarea unei oferte financiare, însă după ce a aflat cuantumul sumei pe care SRTv era dispusă să o ofere – prea mică în opinia sa - negocierile au încetat”.

Cât au costat drepturile TV?

În plus, „TVR nu a trimis nicio echipă de jurnalişti la Campionatul Mondial de Natație de la Fukuoka”.

Din informațiile GSP.RO suma pe care a plătit-o Antena 1 pentru a transmite Campionatele Mondiale de Înot se ridică între 20.000 și 25.000 de euro, dar în această sumă mai intră și alte trei competiții viitoare care au fost oferite în cadrul aceluiași pachet.

Au cedat sub presiunea publică

În iunie anul trecut, Televiziunea Română nu a achiziționat drepturile pentru Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta. După ce cursa de 200 de metri liber, în care Popovici a luat aurul, nu a fost transmisă la televizor în România, TVR a cumpărat în regim de urgență drepturile pentru restul Campionatului Mondial.

Postul public a plătit pentru întreaga competiție o sumă mică, undeva între 10.000 și 15.000 de euro.

De ce nu a dat TVR (sau altă televiziune) și competițiile din zilele trecute la care au participat David Popovici și Robert Glință? Pe scurt: pentru că acum doi ani, când au fost ofertate inițial drepturile de difuzare ale acestei competiții, nimeni nu a fost interesat să le cumpere. Motivele sunt numeroase
Dan Turturică, președintele director-general al Televiziunii Române

A fost scandal și anul trecut!

În august 2022, David Popovici a bătut recordul mondial în proba de 100 de metri liber și a cucerit medalia de aur la Europenele de natație care au avut loc la Roma. Cu toate acestea, deținătorul drepturilor în România, TVR, nu a avut bani pentru a trimite jurnalişti în Italia.

Decizia a declanşat un scandal intern. „Doresc să-i felicit pe cei care NU au aprobat deplasarea unei echipe TVR (formată din 2 persoane) la C.E. de Nataţie de la Roma, acolo unde David Popovici a ieşit campion european spulberând recordul mondial! Aţi făcut o economie majoră instituţiei. Milioane de români NU vor avea reacţii după acest rezultat fabulos pentru România. Sunteţi nişte iscusiţi. Sincere felicitări”, a scris Tudor Furdui, angajat al TVR, pe contul personal de Facebook.

„Îmi place să cred că nu m-am schimbat! Mă adaptez noului stil de viață”

Citește și:

Libelulă  versus… » Ce animal și-a ales Kyle Chalmers, unul dintre rivalii lui David Popovici la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, pentru a-l reprezenta
ÎNOT/Campioantele Mondiale
Libelulă versus… » Ce animal și-a ales Kyle Chalmers, unul dintre rivalii lui David Popovici la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, pentru a-l reprezenta
Anunțul lui David Popovici despre facultatea la care va studia: „Cel mai bun mediu de formare este cel în care ai familia și prietenii aproape”
ÎNOT
Anunțul lui David Popovici despre facultatea la care va studia: „Cel mai bun mediu de formare este cel în care ai familia și prietenii aproape”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
paiazze
paiazze  •  21 Iulie 2023, 20:16
Postat de bunicu pe 21 Iulie 2023, 16:31

Presa de sport din România știe că acum se desfășoară campionatul mondial de fotbal femei mici măcar un rând să se scrie nimic,bine măcar că transmite TVR meciuri dimineata la ora 10.30 poate se uită și cei de la GSP dacă nu au treabă cu Becali.

Se uita cineva la desenele alea animate? Fara suparare, exista sporturi pentru fete care sunt foarte spectaculoase si unde prefer sa vad un meci feminin, decat unul masculin (handbal, volei). Fotbalul nu e unul dintre ele. Am vazut Norvegia - Noua Zeelanda. Cascadorii rasului...

faninot
faninot  •  21 Iulie 2023, 18:10

stie cineva daca Antenaplay transmite competita integral sau doar cursele lui David?

dobrin
dobrin  •  21 Iulie 2023, 17:40
Postat de cirus11 pe 21 Iulie 2023, 16:25

E ok, nu e treaba TVR sa liciteze pentru toate competitiile pentru care exista interes...

Asa e, avem atat de multi campioni incat n-avem timp sa-i urmarim pe toti.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează