GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Care sunt cele mai eficiente teste pentru diagnosticarea COVID-19?

Articol de GSP - Publicat luni, 10 ianuarie 2022 12:00 / Actualizat miercuri, 12 ianuarie 2022 13:32

Cei care doresc să afle dacă sunt, sau dacă au fost, infectați cu SARS-CoV-2, au la dispoziție mai multe teste, asociate unor niveluri de eficiență variate. 

Testul RT-PCR, testul rapid antigen și testul pentru identificarea anticorpilor COVID sunt disponibile acum atât în cadrul cabinetelor medicale, cât și online, pentru a putea comandate și realizate apoi în mod autonom. 

Dacă îți este încă dificil să stabilești o diferențiere clară între aceste variante de testare, iată informațiile de bază despre acestea și contextele în care sunt cu adevărat eficiente, pentru o  depistare corectă a pacienților pozitivi.

Eficiența testului RT-PCR 

Testul RT-PCR este considerat “standardul de aur” în materie de testare COVID-19, datorită preciziei cu care poate descoperi materialul viral, în proba nazofaringiană prelevată. 

Acest test se realizează exclusiv în cabinetul de specialitate și include o etapă esențială pentru stabilirea unui rezultat valid: amplificarea enzimatică in-vitro a acizilor nucleici (eng. Polymerase Chain Reaction - PCR).

Secventele virale SARS-CoV-2 sunt astfel separate, amplificate și transcrise în secvențe de ADN, fiind astfel identificate în conținutul exudatului nazofaringian. 

Eficiența testului RT-PCR este dată și de precizia cu care poate identifica boala COVID-19, în cazul persoanelor care ar putea asocia simptomele avute cu alte patologii boli virale sezoniere. Testul poate stabili un rezultat pozitiv chiar și pe baza unei cantități reduse de ARN viral în probă, de aceea, constituie cea mai eficientă formă de testare. 

Eficiența testului rapid antigen 

Testele antigen pentru Covid-19 pot identifica prezența coronavirusului în organismul pacientului, însă doar în etapa acută a bolii. De aceea, se recomandă ca realizarea unei astfel de testări autonome să aibă loc în cel mai scurt timp de la sesizarea debutului simptomatic. 

Din punct de vedere al simplității cu care se poate afla rezultatul afișat pe caseta de testare, sau al prețului de achiziție asociat acestora, testele antigen pentru Covid-19 reprezintă cea mai eficientă variantă pe care o ai la dispoziție. 

Procesul de testare autonomă este descris de pași simplu de urmat, regăsiți în informațiile de utilizare din kit-ul comandat online acasă. Click pe link-ul de mai sus si afla mai multe despre testele antigen pentru Covid-19, disponibile în oferta Lime Medical.  

Eficiența testului pentru anticorpi 

Acest test este eficient doar în contextul în care organismul a eliberat deja anticorpi fata de prezența coronavirusului. Așadar, se recomandă ca acest tip de testare să se realizez după aproximativ 7 zile de la data în care se consideră ca persoana a fost infectată. 

Experții afirmă ca acest interval de timp este necesar pentru ca organismul să activeze răspunsul imun împotriva infecției. O testare pentru anticorpi la doar câteva zile de la infectare poate indica un rezultat fals negativ. De asemenea, nu este obligatoriu ca organismul să reacționeze în fața bolii, chiar dacă pacientul este infectat. 

Așadar, testul pentru anticorpi Covid-19 este eficient doar în cazul în care un pacient s-a confruntat recent cu această infecție. Însă nu se recomandă realizarea sa, ca instrument de testare în etapa acută a bolii. 

Testarea este importantă chiar și în cazul pacienților asimptomatici, studiile arătând că aceștia reprezintă unii dintre cei mai importanți vectori de transmitere comunitară. Așadar, dacă ești contact direct al unei persoane testate pozitiv, alege să realizezi un test RT-PCR sau antigen rapid pentru Covid-19, chiar daca nu te confrunți cu simptomele specifice bolii. 

Ține cont de aceste informații, pentru a alege cea mai eficientă variantă de testare, în funcție de perioada de timp trecută de la debutul simptomelor, dar și pe baza altor criterii personale: timpul avut la dispoziție, bugetul tău, disponibilitatea de deplasare la un centru pentru testări.

Imaginea poate fi descărcată de aici

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close