GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Farmecul Vieții vrea o nouă Cupă, a 14-a! Filele de istorie scrise de Rapid în "Competiția Surprizelor"

Articol de GSP - Publicat luni, 20 septembrie 2021 16:09 / Actualizat luni, 20 septembrie 2021 16:09

Rapid București începe un nou parcurs în Cupa României, scena pe care se simte cel mai bine, marți seară, live pe Superbet, cu un meci contra lui CS Mioveni în cadrul 16-imilor de finală ale sezonului 2021/2022. La 14 ani de la precedentul trofeu, giuleștenii lui Mihai Iosif pleacă din nou în căutarea gloriei în "Competiția Surprizelor", una pe care au dominat-o în perioada interbelică și în care au scris istorie ori de câte ori au avut ocazia: 13 trofee, șase finale și multe pagini memorabile în cartea fotbalului românesc.

Fă-ți cont pe Superbet, ia bonusul de bun-venit și pariază pe meciurile din Cupă!

Record de șase trofee consecutive

Relația Rapid-Cupă a început în perioada interbelică, echipa din Giulești câștigând a doua ediție din istorie, în 1934/1935, 6-5 după prelungiri contra Ripensiei Timișoara, formația care ridicase deasupra capului primul trofeu pus în joc, cu un an mai devreme. A urmat un nou succes al timișorenilor, după o finală cu Unirea Tricolor București, apoi Rapidul a confiscat pur și simplu Cupa României. Între 1936/1937 și 1941/1942, vișiniii au pus mâna pe toate cele șase trofee, învingând, rând pe rând, Ripensia Timișoara, CAM Timișoara, Sportul, Venus, Unirea Tricolor și Universitatea Cluj. De atunci și până în prezent, nicio altă echipă nu a mai reușit șase succese consecutive, cel mai aproape de acest record fiind Steaua (sub numele CCA București), cu patru victorii consecutive între 1949 și 1952.

File de istorie: Cupă câștigată la a patra rejucare!

Un loc aparte în istoria glorioasă a Rapidului îl are, cu siguranță, trofeul cucerit în sezonul 1939/1940 contra lui Venus București, marea rivală a acelor vremuri. Într-o vreme în care Rapid-Venus era tot ce putea produce mai bun Sportul Rege autohton, finala Cupei României a fost găzduită de stadionul "ONEF", a avut 20.000 de oameni în tribune și s-a terminat nedecis, scor 2-2, pe 30 aprilie. Cum loviturile de departajare nu fuseseră inventate drept modalitate de a separa doi rivali egali, a urmat rejucarea de pe 30 iunie: un 4-4 spectaculos, care a menținut suspansul privind câștigătoarea. Programat inițial la finalul aceleiași luni, ultimul act a fost mutat pe 27 octombrie 1940 datorită parcursului lung al Rapidului în Cupa Europei Centrale. S-a terminat din nou egal, 2-2, iar deznodământul a fost amânat pentru 8 noiembrie 1940!

Cum Federația Română de Fotbal decisese că trofeul va fi acordat prin tragere la sorți dacă meciul se termină din nou egal, cei 12.000 de spectatori au venit convinși pe stadionul Giulești că vor pleca acasă știind cine culege laurii. Rapid a câștigat cu 2-1, goluri Baratky (autor a cinci reușite în cele patru meciuri contra lui Venus) și Gavrilescu, și a ieșit astfel învingătoarea dintr-un thriller cu un scenariu irepetabil.

1975: Cupa cucerită din "B"

Au urmat fix trei decenii de așteptare pentru giuleșteni, următoarea Cupă ajungând în vitrina vișinie abia în 1972. Peste alți trei ani, rapidiștii au reapucat-o pe drumul gloriei în cel mai pur stil propriu. Retrogradați în 1974 în Divizia B, au eliminat viitoarea campioană Dinamo în primul tur, scor 2-1, apoi au urmat victorii cu 1-0 în fața Jiului și a Ceahlăului. Pentru că orice drum e cu atât mai frumos cu cât e mai greu, în semifinale a ieșit în față Steaua, iar Nicolae Manea a fost nevoit să fugă din spital, să se prezinte la meci și să marcheze de la punctul cu var în victoria cu 6-5 la loviturile de departajare. 

Nu a fost ușor nici în finală, unde Craiova, venită după primul său titlu de campioană, cu Oblemenco, Balaci și Ștefănescu în echipă, a preluat conducerea cu 1-0. A fost nevoie de același Nicolae Manea, cel care mai întâi a egalat la unu, apoi a marcat, în prelungiri, golul care a repus Rapidul pe lista câștigătoarelor Cupei României!

CS Mioveni - Rapid, a patra oară în cinci luni

Autoare a unui start de sezon 2021/2022 fulminant, cu cinci victorii în primele șase etape, Rapidul a redus motoarele în ultima perioadă, dar orice microbist știe că scânteia vișinie se poate aprinde oricând. Iar meciul cu CS Mioveni, de marți, va fi al patrulea pe care cele două echipe, promovate "la pachet" în prima ligă, îl joacă în ultimele cinci luni. A fost 1-1 pe terenul Rapidului în turul play-off-ului de promovare (aprilie 2021), 1-0 pentru Mioveni la retur (mai 2021), iar confruntarea de pe prima scenă a fotbalului românesc din etapa a doua a acestei stagiuni a adus victoria vișiniilor, scor 2-0, prin golurile semnate de Dragoș Grigore și Adrian Bălan.

Cei mici sunt mulțumiți, granzii vor potul cel mare! Miza financiară din Liga Campionilor

NOU RECORD NAȚIONAL! 3.390.450 LEI CÂȘTIG ÎN AGENȚIILE SUPERBET! Citește interviul exclusiv cu SuperMilionarul!

SuperJackpotul de inimă neagră în valoare de 4,5 Milioane de lei a fost lovit în weekend la Superbet

Vezi toate știrile și promoțiile Superbet

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
paolo14
paolo14  •  22 Septembrie 2021, 06:18

Farmecul vieții vrea ABA!

supereduardo10
supereduardo10  •  21 Septembrie 2021, 18:52

Da nu va frecati la ochi asta e adevarul Rapid are 13 cupe plus 6 finale pierdute!! Inseamna 19 ani de performanta! Cum de ce are doar 3 campionate si 12 locuri 2 ?!?! E dragii mei matematica nu minte campionatele erau date de partid apoi mai tarziu de spagi. Hai va pup pentru cei care nu cered ca Rapid a fost furat an de an sistematic sa puna mana pe o culegere de statistica. Daca aplici orice formula cifrele de mai sus o sa-i da un singur rezultaet : ERROR!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează