GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  10 DE 10

EPISODUL 1 Gică Hagi, debut la 17 ani, 7 luni și 6 zile: „De fiecare dată când atingea mingea se vedea ce calitate tehnică are, ce personalitate puternică este. A șutat la poartă, a încercat să tragă echipa după el”

Hagi, când încă nu serbase majoratul, făcea deja spectacol în tricoul „marinarilor” (foto arhiva GSP)
Hagi, când încă nu serbase majoratul, făcea deja spectacol în tricoul „marinarilor” (foto arhiva GSP)

Articol de GSP - Publicat miercuri, 03 august 2022 09:53 / Actualizat joi, 11 august 2022 15:00

Hagi a pierdut cu FC Constanța primul său meci în Divizia A, însă a impresionat prin atitudine: „De fiecare dată când atingea mingea se vedea ce calitate tehnică are, ce personalitate puternică este. A șutat la poartă, a încercat să tragă echipa după el”.

  • Gheorghe Hagi și Banca Transilvania sunt protagoniștii unui parteneriat spectaculos, lansat recent. Performanța, curajul și munca sunt valorile comune care stau la baza acestei asocieri dintre cel mai mare fotbalist român din istorie și cea mai bună bancă din România. De asemenea, Hagi și BT sunt legați și de preocuparea pentru investiții în viitor: “Regele” prin Academia de copii și juniori pe care a construit-o de la zero, Banca Transilvania prin angajamentul pe care- l are pentru România și comunitate.

Luna septembrie a anului 1982 a fost printre cele mai rodnice în fotbalul românesc. Pe 8, naționala făcea un pas mare pe drumul către Europeanul din '84, după 2-0 cu Suedia. 

Iar pe 15, în cupele europene, Dinamo se distra cu Dukla Praga (2-0), Craiova fusese Maxima în fața Fiorentinei (3-1), în vreme ce divizionara secundă FC Baia Mare ținea piept marelui Real (0-0)!

24 martie 1978e data la care Gică a fost legitimat de FC Constanța. Avea vârsta de 13 ani, o lună și 19 zile

Pe acest fond, într-o zi de sâmbătă, 11 septembrie, și-a făcut apariția în prima ligă cel ce avea să devină cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, Gheorghe Hagi.

În vârstă de numai 17 ani, 7 luni și 6 zile, Gică a fost titular și integralist pentru FC Constanța în deplasarea de la Bacău, însă nu a putut împiedica eșecul „marinarilor” (0-3).

8 sezoanea jucat Hagi în Divizia A, pentru FC Constanța (septembrie 1982 - iunie 1983), Sportul Studențesc (iulie 1983 - decembrie 1986) și Steaua București (ianuarie 1987 - mai 1990)

În ciuda înfrângerii, Hagi a impresionat de la prima apariție, mai ales prin determinare, motiv pentru care a primit un cartonaș galben. Constantin Gache, coleg în linia de mijloc a dobrogenilor, a rememorat: „De fiecare dată când atingea mingea se vedea ce calitate tehnică are, ce personalitate puternică este. A șutat la poartă, a încercat să tragă echipa după el”.

7 goluri în 18 partidea marcat Gică în primul său sezon pe prima scenă fotbalistică

Un alt fost coechipier, Pavel Peniu, și-a amintit: „Gică n-a mers cu noi la Bacău, a venit direct de la București, unde jucase pentru Luceafărul. În acea vreme, se antrena și evolua și pentru Constanța, și pentru Luceafărul, și pentru naționalele de juniori. Fiecare săptămână reprezenta pentru el un veritabil tur de forță”.

141 de goluria înscris Hagi în primul eșalon din România, în 222 de partide

Era imposibil să nu-l iubești pe Hagi atunci când priveai ce face pe gazon! Avea un tupeu în joc extraordinar, niciodată nu i-a fost teamă să-și asume responsabilități.

- Pavel Peniu, ex-atacant FC Constanța

Echipa Constanței în care a debutat Gică Hagi

  • Costaş - Purcărea, I. Constantinescu, Matache, Caramalău - V. Mănăilă, Gache, Hagi, Vanea - Şt. Petcu (75' Rusu), Peniu (70' Buduru). Antrenor principal: Emanoil Haşoti

Vezi toate episoadele AICI

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (33)
constanteanul
constanteanul  •  07 August 2022, 10:04

Este incredibil câți *** au impresia că devin importanți dacă încearcă să murdărească valorile adevărate.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

klauz
klauz  •  05 August 2022, 09:36
Postat de catalin.palcu pe 04 August 2022, 09:53

Tu aduci invidia, rautatea si prostia la superlativ ! Hagi a jucat doar in Liga a 2a si in Turcia, unde nici nu a rupt gura targului?? Real si Barca erau in Liga a2a sau in Turcia?? Nu mai zic ca ala e zeu in Turcia, cauta pe YouTube sa vezi cate goluri de generic a dat acolo . Pe vremea aia Galata trecea an dupa an de grupele Champions League, nu compara cu ce e acum. Sa iti aduc aminte si de performantele de la echipa nationala? Singura ta motivatie e sovinismul, nu stiu de ce ti se permite sa mai postezi pe aici

catalinpalcu-le, ne uimesti din nou cu praosta ta informare. hagi NU a jucat nici la Real, nici la Barca, a fost in lot, au gresid luandu-l, s-au prins rapid si L-AU DATA AFARA. AMBELE! A plecat ca rebut, iar in Serie B si Turcia a fost unul din multime, nimic special...

klauz
klauz  •  05 August 2022, 09:34
Postat de Bismark pe 05 August 2022, 00:54

Bai habarnistilor trezirea! Hagi a fist si va ramane ceklmai mare fotbalist roman. Cine la vazut jucand stie. Cine la vazut jucand si nu recunoaste ,habar nu are . Mai bine taceti si bucurativa de ce aveti acum. Adica bucurativa de nimic. De nimic ,exact cum sunteti voi! Astia de vorbiti aiurea . Un nimic

Pai tocmai ca cione l-a vazut jucand stie ca a fost catastrofal. A jucat exclusiv in Serie B si Turcia, oriunde altundeva a esuat cu hohote...

Vezi toate comentariile (33)
Comentează