GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

La ce costuri să te aștepți, în calitate de proprietar auto

Articol de GSP - Publicat marti, 20 septembrie 2022 14:02 / Actualizat marti, 20 septembrie 2022 14:02

Atunci când decizi să îți achiziționezi un autoturism, este important să iei în calcul toate cheltuielile pe care le presupune deținerea unei mașini. Pe lângă costul de achiziție, care este fix, indiferent dacă vorbim despre achitarea integrală, credit bancar sau leasing, vei avea și câteva alte cheltuieli mai mult sau mai puțin consistente, dar, cu siguranță, recurente.

Află care sunt acestea și calculează-ți corespunzător veniturile și consumul din buget, atunci când îți achiziționezi un automobil:

Combustibilul

Prețul benzinei depășește, în această perioadă, 7.60 lei/ litru, iar cel al motorinei a sărit de 8.8 lei/ litru. Chiar și prețul GPL a crescut, depășind cu puțin 4 lei/ litru. În cazul în care nu conduci o mașină electrică, vei resimți din plin creșterea prețurilor combustibililor. Pentru un consum mediu de 8 l/ 100 km și un rulaj de 15.000 km pe an, vei ajunge la costuri de peste 9.000 de lei anual în cazul unui automobil alimentat cu benzină, respectiv peste 10.000, pentru un autoturism Diesel. În cazul GPL, costurile sunt cu până 40-45% mai reduse, dacă vrei să ai un reper. 

Bineînțeles, evoluția prețurilor este un factor determinant pentru aceste costuri și trebuie să iei în calcul fiecare variabilă pentru a calcula un consum cât mai precis, inclusiv stilul tău de condus, încărcarea mașinii și starea drumurilor pe care rulezi mașina.

Mentenanța și anvelopele

În Statele Unite, bugetul mediu alocat mentenanței autoturismului depășește 700 de dolari, conform unei cercetări de piață realizată de AAA International Relations (General International Travel Information). Bineînțeles, acest cost poate fi mult mai redus pentru autoturismele noi și poate fi optimizat prin utilizarea corectă și îngrijirea mașinii, dar și corelat cu factori externi, precum condițiile meteo și starea drumurilor. O altă variabilă este abilitatea proprietarilor de a se ocupa singuri de anumite reparații minore, în detrimentul unei vizite la atelierul auto.

Pe lângă costurile de mentenanță, mai intervin și costurile de înlocuire a anvelopelor. Dacă optezi pentru anvelope all season, costul pentru un set de patru poate porni de la aproximativ 650 de lei și poate ajunge până la aproape 10.000 de lei. Iar dacă iei în calcul să alternezi setul de patru cauciucuri de iarnă cu alte patru de vară, investiția inițială poate fi chiar mai mare - cu mențiunea că se va amortiza în timp. Pe lângă costurile de achiziție, va trebui să le iei în calcul și pe cele de montaj.

Înmatriculare, impozit și asigurare obligatorie

Pentru înmatricularea unui autovehicul nou, vei plăti cca 150 lei. Dacă achiziționezi însă un autoturism second hand, costurile vor fi mai mari, aproximativ 600 lei; iar dacă îți cumperi o mașină din alt stat UE, e posibil să ai costuri suplimentare pentru traducerea și legalizarea documentelor de proveniență. Toate aceste costuri sunt unice, spre deosebire de asigurare și impozite.

Asigurarea auto obligatorie este cotată diferit în funcție de furnizor și facilități, dar și de vârsta proprietarului autoturismului și experiența sa de șofer. Aceasta poate fi realizată pe o perioadă mai scurtă (o lună), dar și orice multiplu lunar, până la un an. 

Impozitul auto variază, de asemenea, în funcție de capacitatea cilindrică a autoturismului și de localitatea în care acesta este înmatriculat.

Dobânzi de finanțare

Dacă îți achiziționezi mașina prin credit sau leasing auto și plătești un avans inițial de doar 10%, vei plăti dobânzi pentru diferența de 90% împrumutată. Condițiile de creditare și leasing variază în funcție de instituția bancară contractată, însă, e important să iei în calcul achitarea unui avans mai mare și restituirea anticipată a ratelor sau alegerea unui termen mai scurt de creditare, pentru a nu pierde sume foarte mari plătind aceste dobânzi.

Investiția într-un autoturism este una importantă. De aceea, e bine să iei în calcul toate costurile care vin la pachet cu titulatura de proprietar auto. Pe lângă costurile menționate deja, e bine să iei în calcul și deprecierea bunului achiziționat, pe care specialiștii o estimează la 40% din costul total anual al deținătorilor de mașini.

Foto: Freepik

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează