Articol de GSP - Publicat luni, 21 noiembrie 2022 09:03 / Actualizat sambata, 03 decembrie 2022 17:15

Academia Hagi, creată și susținută de fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi, a fost desemnată cea mai bună academie din România de către FRF în ultimii 4 ani.

Vara anului 1979. La numai 14 ani, Gheorghe Hagi uimește deja lumea fotbalului juvenil și primește cea dintâi convocare la Luceafărul București, un proiect al Federației pus pe picioare în august 1978 și care aduna cei mai buni juniori din țară pentru a se pregăti centralizat în Capitală.

10 terenuriexistă la baza de la Ovidiu, întinsă pe o suprafață de 17 hectare. Cinci dintre terenuri sunt cu gazon natural, celelalte cu gazon artificial sau sintetic. Șapte dintre ele beneficiază de instalații de nocturnă

Sub riscul unei suspendări de un an, Gică refuză inițial să onoreze convocarea, însă devine „luceafăr” în vara anului următor. Anii petrecuți la echipa cantonată la Liceul Electroaparataj aveau să fie decisivi în modelarea omului și fotbalistului ce a uluit ulterior planeta cu realizările sale.

11 jucătoricrescuți la Academia Hagi au fost în lotul României care în 2019 a ajuns în semifinalele Campionatului European de tineret din Italia și San Marino și s-a calificat la JO 2020

Vara anului 2009. Trei decenii mai târziu, pe o pârloagă din Ovidiu, la marginea Constanței, se ridică deja cel mai grandios proiect din soccerul autohton, Academia „Gheorghe Hagi”. Dacă la Luceafărul erau antrenați 120 de juniori între 14 și 18 ani, la Ovidiu sunt în prezent peste 700 de copii între 8 și 19 ani! Cei mai talentați dintre aceștia sunt integrați într-un regim comun de cazare, masă, instruire școlară și antrenamente menit să crească viitoare staruri.

Fotografie de colecție din 1983 a puștilor de la Luceafărul, cu generația celor născuți în 1965. Hagi e pe rândul de jos, al doilea din dreapta
+12 FOTO

15 ani și 264 de zileavea Enes Sali pe 15 noiembrie 2021, când a devenit cel mai tânăr debutant din istoria reprezentativei de seniori a României (2-0 în Liechtenstein)

Investiția inițială a fost de circa 10 milioane de euro, iar în fiecare an bugetul Academiei se ridică la peste un milion de euro. Merită? Până acum s-au câștigat nu mai puțin de 26 de titluri naționale, la toate categoriile de vârstă! Plus 12 medalii de argint și 16 de bronz. Plus 3 Cupe ale României și 5 Supercupe la U19 și U17. Plus o mulțime de alte trofee de o anvergură mai mică sau mai mare, care au transformat Academia Hagi în cea mai performantă „fabrică” de talente din țară.

19 fotbalișticare au trecut pe la Academia Hagi au debutat deja într-o echipă națională de seniori (a României și a Macedoniei de Nord)

Luceafărul București s-a stins după 7-8 ani în care a crescut generațiile ce ne-au încântat în ultimele două decenii ale secolului trecut. Academia Hagi a depășit 13 ani de viață, iar Gică nu e deloc superstițios: „Singura mea superstiție e munca”.

46 de jucători / sezonreprezintă media jucătorilor din Academia Hagi aflați în circuitul loturilor naționale (de la înființarea Academiei Hagi și până în prezent)

Cea mai bună refacere se realizează prin odihnă și prin alimentație, nu prin medicamente! Odihna și alimentația sunt decisive pentru performanță, abia apoi vin chestiunile tehnice, tactice și fizice.

Fiecare copil de la Academie trebuie să învețe două limbi străine, în special engleza și spaniola. Sunt de părere că mai multă școală aduce mai multă responsabilitate.

Secretul succesului unei academii stă în selecție. Dacă ai oameni cu «ochi» la fotbaliști, totul devine mai simplu

Proiectul tehnic îmi aparține sută la sută. M-am inspirat din școala olandeză și din cea a Barcelonei.

În afară de antrenori, avem medici, psihologi, kinetoterapeuți, nutriționiști. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării.

- Gheorghe Hagi

14 ani, 10 luni si 13 zileavea Alex Stoian, de la Farul, al doilea cel mai tânăr debutant din istoria campionatului românesc

Laboratorul marilor performanțe

Luceafărul București a fost înființat în luna august a anului 1978, autoritățile comuniste dorind să concentreze toate valorile juvenile din țară într-un singur club. 

58 de jucătoricrescuți și formați la Academia Hagi au debutat în Liga 1 sub culorile actualului club Farul Constanța

În afara lui Hagi, aici și-au făcut ucenicia câțiva dintre marii fotbaliști ai anilor '80-'90, precum Prunea, Iovan, Belodedici, Balint, Săndoi, Andone, Rednic, Sabău, Mateuț, Lupu sau Gabor. 

59 de jucători formați la Academia Hagiau fost debutați în primul eșalon de echipa de seniori a clubului

Alcătuită în special din jucătorii de la Luceafătul, naționala de tineret a obținut bronzul la Mondialul din 1981, unde Gabor (foto) a fost declarat MVP-ul turneului. Iar reprezentativa de seniori a obținut marile rezultate de la Mondiale și Europene tot cu „luceferi”. 

Din cauza granzilor Steaua și Dinamo, care se luptau pentru fotbaliștii de la Luceafărul, proiectul a fost închis definitiv în 1986. 

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”