GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Top 6 accidentări frecvente în rândul sportivilor

Articol de GSP - Publicat marti, 31 mai 2022 11:03 / Actualizat marti, 31 mai 2022 11:04

Sportul este excelent pentru sănătate, dar sportivii amatori sau de performanță pot suferi o serie de accidentări serioase inclusiv în timpul antrenamentelor. În continuare poți descoperi care sunt cele mai frecvente incidente în rândul acestora.

Care sunt cele mai expuse zone?

Conform statisticilor, zonele corporale cel mai frecvent expuse accidentărilor sunt:

  • Genunchiul
  • Umărul
  • Glezna și laba piciorului
  • Șoldul
  • Capul [1].

Care sunt cele mai frecvente tipuri de leziuni asociate sportului de performanță?

Specialiștii în traumatologia sportivă spun că cele mai frecvente leziuni pe care le întâlnesc în practică sunt:

  • Întinderile musculare
  • Intinderile de ligament
  • Fracturile
  • Tendinopatiile
  • Contuziile [1] .

Evident, leziunile diferă și în funcție de sportul practicat - rupturile de tendon la nivelul degetelor sunt foarte caracteristice alpiniștilor, de exemplu, la care se întâlnesc frecvent, dar asta nu reușește să le claseze într-un top al accidentărilor sportive. 

Care sunt cele mai frecvente accidentări, indiferent de sport?

Un top al celor mai frecvente accidentări include:

1. Leziunile la nivelul tendonului lui Achile

Afectarea tendonului lui Achile este foarte frecventă în cazul sporturilor care implică alergare. Tendonul lui Achile unește mușchii gambei de zona inferioară a călcâiului, fiind solicitat aproape constant, în orice tip de activitate fizică. Tendinita în această zonă este foarte frecventă și se poate manifesta acut sau cronic.

Simptomele sunt reprezentate de durere locală, în special la mers sau alergat, iar în fazele acute se înregistrează edem local, cu umflare și încălzirea zonei [2]. 

2. Fracturile

Fracturile apar ca urmare a aplicării bruște a unei forțe puternice asupra unui os. Fracturile pot surveni indiferent de sportul practicat și sunt leziuni acute care necesită intervenție medicală rapidă. 

Simptomele sunt destul de clare și de specifice: durere bruscă și intensă, umflarea zonei și, posibil, amorțeala segmentului distal. Uneori, membrul capătă un aspect ciudat și e posibil ca sportivul să nu poată să îl miște [3]. 

3. Dislocările

Diferențierea între o fractură și o dislocare poate fi făcută, uneori, doar cu ajutorul unei radiografii. Dislocarea reprezintă deplasarea extremității unui os în afara articulației. 

Cel mai frecvent, dislocările apar în cazul sporturilor de contact și sunt mai frecvent în fotbal, fotbal american și basket, dar nu sunt excluse în nici un alt sport. Printre simptome menționăm durerea puternică, umflarea zonei și imposibilitatea de a mișca segmentul afectat. 

Dislocările sunt considerate accidente acute și impun evaluare și tratament medical [4]. 

4. Tendinita patelară

Tendinita patelară survine în condițiile unei inflamații a articulației genunchiului care afectează inclusiv rotula. 

Sportivii care au un risc crescut de a dezvolta tendinită patelară sunt cei care practică sporturi ce implică sărituri frecvente, cum se întâmplă în basket sau volei. Sportivii amatori supraponderali și cei care desfășoară activități fizice pe suprafețe dure sunt de asemenea expuși la această problemă.

Simptomele sunt reprezentate de slăbiciune la nivelul genunchiului afectat, durere și reducerea mobilității în timpul săritului sau la urccarea scărilor [2]. 

5. Cotul tenismenului

Cotul tenismenului îi afectează mai frecvent pe jucătorii de tenis, evident. Denumită în termeni medicali epicondilită laterală, ea e cauzată de suprasolicitare și poate fi extrem de dureroasă. 

În ciuda denumirii, ea poate afecta persoane care practică și alte sporturi, ba se întâlnește și la persoane care pur și simplu efectuează mișcări cu utilizarea repetitivă a mușchilor antebrațului. 

Simptomele se instalează treptat, durerea fiind la început suportabilă, după care se intensifică treptat, în decurs de săptămâni sau luni, în funcție de frecvența și intensitatea solicitării [3]. 

6. Genunchiul alergătorului

Genunchiul alergătorului apare la persoanele care practică sporturi ce implică multă alergare, dar și la cei care fac sporturi de impact sau care practică activități care presupun flexia de durată a genunchiului. 

Genunchiul alergătorului cuprinde două entități patologice care pot determina simptome diferite, sau care se suprapun. Pacientul se plânge de durere intensă, profundă, pe partea laterală a genunchiului  și/sau în fața sau în spatele genunchiului, simultan cu tumefierea zonei și senzația de lipsă de control asupra piciorului [2]. 

Accidentările sportive fac parte din viața persoanelor active și trebuie prevenite prin purtarea echipamentului de protecție adecvat și prin respectarea unei rutine stricte de încălzire a mușchilor înainte de efort. Din fericire, există metode eficiente de intervenție și recuperare, care te pot ajuta să le depășești. 

Bibliografie:

  1. https://healthcare.utah.edu/sports-medicine/ afișat la 6.05.2022
  2. https://familydoctor.org/common-sports-injuries/#:~:text=A%20sprain%20is%20one%20of,ligament%20is%20stretched%20or%20torn. afișat la 6.05.2022
  3. https://medlineplus.gov/sportsinjuries.html afișat la 6.05.2022
  4. https://healthcare.utah.edu/healthfeed/postings/2021/11/most-common-sports-injuries.php afișat la 6.05.2022

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează