GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Tot ce trebuie să știi înaintea începerii sezonului de ”play-off” și ”play-out”

Articol de GSP - Publicat vineri, 28 februarie 2020 15:22

Al cincilea sezon cu ”play-off” și ”play-out” din Liga 1 se anunță în a doua sa parte cel puțin la fel de palpitant precum celelalte. Chiar dacă echipa campioană en-titre, CFR Cluj, pare că domină autoritar prima divizie, nu ar fi exclus ca estimările specialiștilor să fie încurcate de principalele urmăritoare. Craiova și Botoșaniul au un 2020 foarte bun, în timp ce FCSB este o fiară ranită care oricând poate reacționa. Oricum, după cum se prezintă situația actualmente și în clasament, dar și în partea sportivă, sunt mari șanse ca și în acest an titlul să rămână în afara Bucureștiului. De-altfel, din 2016, de când avem acest sistem, campioana niciodată nu a venit din capitală: titlul a ajuns, până acum, la Giurgiu, Ovidiu și Cluj-Napoca.

Descarcă aplicația Superbet și beneficiezi de cele mai avantajoase cote. Peste 800.000 de români au folosit-o deja!

 

De ce CFR?

Este un an în care parcă toate merg desăvârșit pentru ”Mândria Ardealului”! După două titluri la rând, a venit și (re)consacrararea continentală, ”alb-vișiniii” ajungând și în ”primăvara europeană”, pentru un duel istoric cu FC Sevilla, in care s-a descurcat onorbail.

Formația lui Dan Petrescu are cifre impresionante. Mai mult, cu șase puncte față de principale urmăritoare după 26 de runde, CFR este formația care a intrat în ”play-ff” cu cel mai mare avantaj consemnat vreodată la final de sezon regulat.

Statistica de până acum a transilvănenilor este una de ”standing ovation”. Acasă, CFR a adunat nu mai puțin de 35 de puncte din cele 39 posibile. Ultima înfrângere domestică a clujenilor, în Liga 1, este regăsită abia în septembrie 2018, un 1-2 cu Viitorul Constanța. Cât de serios tratează CFR meciurile de pe arena din Gruia o arată aspectul că în 2019/20, în prima divizie, liderul nu a fost niciodată condus la pauză.

Deac și compania au cel mai bun atac, respectiv cea mai bună apărare din L1, cu golaverajul 51-16. 

Dacă își vor apăra titlul, ”feroviarii” vor egala Chinezul Timișoara la campionate cucerite, bănățenii fiind de șase ori campioni, consecutiv, între anii 1921 și 1927.

Alege-ți pariul potrivit din acest weekend, oferta ți-am pregătit-o noi! Vezi toate cotele disponibile!

Surprizele plăcute/neplăcute

FC Botoșani și Gaz Metan Mediaș sunt echipele care au acces în premieră în ”play-off”. Nici Universitatea Craiova nu trebuie ignorată, echipa din Bănie terminând în premieră sezonul regulat pe poziția a doua în clasament.

La capitolul negativ, am putea trece traseul fluctuant al FCSB, grupare care a investit enorm în transferuri interne în ultimii ani, dar care va trebui, după cum arată lucrurile, să tragă din greu pentru a ajunge în cupele europene! Firește, nici Dinamo București nu poate fi trecută cu vederea la impresii neplăcute, dar ”alb-roșiii” sunt deja la al treilea sezon la rând cu ”play-off” ratat, deci nu putem vorbi de o surpriză prea mare!

Astra Giurgiu a ajuns din nou în ”play-off”, fiind singura formație, alături de FCSB, care a jucat mereu în top 6, dar gustul amar în cazul dunărenilor ține de partea administrativă. Din cauza neplății unor datorii către stat, Astra a fost penalizată cu trei puncte, realizările jucătorilor de la Giurgiu fiind astfel puse la un moment dat în pericol. Înaintea ultimei etape din sezonul regulat, Astra nu avea asigurată calificarea din punct de vedere matematic în Top 6.

O decepție este și Viitorul. Echipa lui Gheorghe Hagi a ratat pentru prima dată ”play-off”-ul.

Cine ne-a încântat?

În ciuda părerii mai degrabă negative asupra calității fotbalului din Liga 1, au fost destule momente încântătoare din punct de vedere ofensiv. Florinel Coman este cel mai bun marcator la zi din L1, cu 11 goluri, jucătorul de la FCSB având și șapte pase decisive. În ciuda fluctuațiilor de la FCSB, Coman rămâne principalul argument al ”roș-albaștrilor” și unul dintre fotbaliștii din Liga 1 cu potențial de creștere.

Denis Alibec ne încântă din nou! Atacantul Astrei are zece goluri și nouă ”assist”-uri, asta în ciuda faptului că în toamnă a lipsit câteva runde pe teren din motive medicale. Colegul său Valentin Gheorghe este în umbra mai mediatizaților Budescu și Alibec, dar se laudă cu nu mai puțin de zece goluri și două pase decisive!

Un caz special este cel al mijlocașului Alex Cicâldău, cel care are nouă reușite și patru ”assist”-uri pentru craioveni. Ultimul hit este însă atacantul Marko Dugandzic, cel care, venit în iarna acestui an, are patru goluri în tot atâtea meciuri pentru FC Botoșani!

La capitolul portari, Arlauskis este imbatabil. Lituanianul din poarta lui CFR Cluj are nu mai puțin de 14 jocuri fără gol primit!

Profită de pariurile special la cele mai bune cote! Verifică aici oferta completă de pariere!

Cifrele importante ale sezonului regulat

 

  • Sepsi este echipa cu cele mai multe remize stagionale, nu mai puțin de 12. Cele mai puține egaluri (4) sunt trecute în dreptul Universității Craiova și a celor de la Dinamo.
  • Deocamdată, cele mai spectaculoase meciuri sunt cele ale lui Dinamo și Academica Clinceni, înscriindu-se în medie 3 goluri în jocurile lor. În ciuda abordării mai ofensive din ultima perioadă, de când a venit ca antrenor Leo Grozavu, Sepsi continuă să aibă cea mai scăzută medie de goluri înscrise în confruntările ei, 2,2/partidă.
  • CFR este cea mai productivă echipă în partidele de acasă, cu 35 de puncte. Cel mai prost stă la acest capitol FC Voluntari, cu numai 8 puncte domestice. ”Afară”, în mod paradoxal, FCSB este cea mai bună din L1, cu 25 de puncte. Hermannstadt este, în schimb, singura trupă din prima divizie fără victorie în deplasare, sibienii adunând numai cinci egaluri externe.
  • Doar șase echipe și-au păstrat antrenorii față de începutul sezonului! Este vorba despre CFR Cluj (Dan Petrescu), FC Botoșani (Marius Croitoru), Gaz Metan Mediaș (Edward Iordănescu), Viitorul Constanța (Gheorghe Hagi), Chindia Târgoviște (Viorel Moldovan) și Academica Clinceni (Ilie Poenaru).
  • Cea mai fair-play echipă este liderul actual. Clujenii au 46 de avertismente și trei eliminări. În shimb, FCSB stă cel mai rău, cu 71 de ”galbene” și șase cartonașe roșii.
  • Politehnica Iași este echipa cea mai slabă din retur, cu patru puncte cucerite în 13 etape! Cel mai bine au stat în retur FCSB și Botoșani, cu câte 26 de puncte cucerite.
  • Botoșani, Gaz Metan, Sepsi, Chindia și Hermannstadt au beneficiat de rotunjire de puncte. Important este de știut că în caz de egalitate de puncte, principalul criteriu de departajare va fi acest aspect, dacă una dintre echipe a beneficiat de ajustare.

Nicio surpriză: Craiova, în topul spectatorilor

Craiova rămâne în topul asistenței, atmosfera din jurul echipei din Bănie aducând un plus de culoare în niște ani în care publicul roman ezită să revină pe arene. În jur de 13.000 de spectatori/meci este media spectatorilor la meciurile de acasă ale Științei. FCSB (aproximativ 7000) și Dinamo (circa 4900) sunt următoarele clasate pe acest podium, dar mediile lor au fost, evident, ridicate, de interesul manifestat în cadrul jocurilor directe!

Cel mai prost stau la asistență Academica Clinceni (1151), FC Voluntari (1067) și Astra Giurgiu (899) au cele mai modeste medii de privitori la jocurile de acasă, din L1.

Ce tradiții se păstrează?

Un lucru s-a consacrat din punct de vedere statistic în acești cinci ani. Echipa care a terminat pe prima poziție după sezonul regulat a devenit și campioană: Astra (2016), Viitorul (2017), CFR (2018, respectiv 2019). Rămâne de văzut dacă se va păstra și tradiția locului 2 din ultimii trei ani. FCSB a încheiat pe locul secund și după terminarea celor de 36 de etape, poziție pe care a ocupat-o și în sezonul regulat, între 2017 și 2019.

La fel de pasionantă va fi și lupta pentru rămânerea în Liga 1. FC Voluntari este în revenire puternică, dar ultimii ani au arătat că ”lanterna roșie” nu se poate salva. Vor reuși ilfovenii să strice această tradiție, care a arătat că Petrolul Ploiești (2016), ASA Târgu Mureș (2017), Juventus București (2018) și Concordia Chiajna (2019) au retrogradat după ce erau pe ultima poziție la finele sezonului regulat?

Un alt aspect interesant este că în fiecare an, s-a salvat în cele din urmă o echipă care la finalul sezonului regulat ocupa o poziție direct retrogradabilă, 13. Așa a fost cazul Chiajnei (2016), al celor de la ACS Poli (2017), al lui Gaz Metan (2018) și al Voluntariului (2019).

În fine, barajul de rămânere/promovare în Liga 1 a fost adjudecat de fiecare data de formațiile venite din prima divizie: Voluntari (2016 și 2018), ACS Poli (2017) și Hermannstadt (2019).

Autor Levente Balint, pentru Superbet

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează