GSP SPECIAL  »  RECENZII  »  CRONICĂ DE CARTE

O poveste cutremurătoare a celei mai mari tragedii de pe Everest » Acolo unde nu mai ai scăpare

Articol de GSP - Publicat marti, 04 august 2015 18:43

Jurnalistul american Jon Krakauer a supravieţuit pentru a descrie cumplita expediţie din 1996. Furtuna, orgoliul, greşelile, lipsa de experienţă, toate au declanşat dezastrul

Nu mai închizi această carte, nu o mai laşi din mînă. Nu poţi. Te absoarbe, te acaparează. Tu, cititorul, eşti atras ca într-un vîrtej în miezul subiectului şi retrăieşti fiecare pas al acestei expediţii tragice şi relatate uneori direct, dur, tăios, ca un reporter de investigaţie într-o permanentă căutare a adevărului, alteori emoţionant, vibrant de Jon Krakauer. Descoperi tot ce e mai frumos sus, mult deasupra norilor, dar şi ce riscă oricine se avîntă pe Acoperişul Lumii.

Riscul comercializării ascensiunii supreme

Ziaristul american ce visa în tinereţe să devină alpinist a supravieţuit acestui coşmar în Zona Morţii, la peste 8.000 m, acolo unde respiri doar o treime din oxigenul de la nivelul mării, pentru a povesti cea mai cumplită escaladă pe Everest. Şi pentru a avertiza lumea asupra unui mare pericol: comercializarea fără sfîrşit a Himalayei poate repeta oricînd scenele teribile văzute şi trăite de Krakauer în 1996 (fusese trimis de revista Outside pentru un reportaj într-o ascensiune ghidată). Cînd 8 oameni, inclusiv doi conducători şi ghizi renumiţi de expediţii, şi-au găsit sfîrşitul pe munte pe 10 şi 11 mai.

144 de alpiniștiau decedat în perioada 1921-1996 încercînd să escaladeze cel mai înalt vîrf al planetei; 630 au ajuns în vîrf

"Cei care visează cu ochii deschişi să ajungă pe Everest trebuie să ţină minte că, atunci cînd apar probleme în Zona Morţii, nici chiar cei mai puternici ghizi din lume nu pot să îşi salveze mereu clienţii; mai mult, cei mai puternici ghizi din lume nu se pot salva nici pe ei înşişi"

"Capcana morţii"

Krakauer te implică în această dramă încă din primele pagini: "Mai tîrziu - după ce şase cadavre fuseseră descoperite, după ce căutările altor doi alpinişti fuseseră abandonate, după ce chirurgii îi amputaseră coechipierului meu Beck Weathers mîna dreaptă cangrenată – lumea s-a întrebat de ce, atunci cînd vremea a început să se înrăutăţească, alpiniştii aflaţi pe ultima porţiune a traseului nu au acordat atenţie semnelor. De ce ghizi veterani himalayeni au continuat să urce, să împingă de la spate mulţimea de amatori neexperimentaţi – dar care plătiseră pînă la 65.000 de dolari ca să fie duşi în siguranţă pe Everest – într-o evidentă capcană a morţii?".

12 oameniau murit pe Everest în primăvara anului 1996, 8 doar pe 10 şi 11 mai; 84 au atins Acoperişul Lumii în acel sezon

Cauzele unei prăbuşiri la minus 73 de grade

A fost expediţia în care totul a fost împotriva membrilor săi, o spune limpede Krakauer în această carte-document pentru lumea alpinismului. Orgoliul liderilor de a fi cei mai buni şi de a avea cei mai mulţi clienţi pe vîrf, erorile lor, neînţelegerile, lipsa de comunicare, un ghid ce a urcat fără oxigen suplimentar, neajutîndu-i pe novicii care îşi puseseră vieţile în mîinile lui, unii şerpaşi nepăsători... Şi, deasupra tuturor, furtuna pornită din senin care le-a anulat orice şansă de întoarcere. Gerul extrem, minus 73 de grade Celsius, lipsa de oxigen, edemul pulmonar, edemul cerebral... Au fost prinşi acolo unde, de multe ori, nu mai ai nici o scăpare.

"Nu pot să nu mă gîndesc la Yasuko, a spus încet apoi. Era atît de mică. Încă simt cum degetele ei îmi alunecă de-a lungul bicepsului şi cum îmi dau drumul. Nici măcar nu m-am uitat în urmă"

Cartea anului în Time a concurat la Pulitzer

Publicată în 1997, la un an de la drama himalayană, şi tradusă apoi în 25 de limbi, "Into Thin Air" a fost aleasă "cartea anului" de către celebrul săptămînal american Time Magazine. Iar în 1998 a fost selectată printre cele trei finaliste la premiul Pulitzer.

 În aerul rarefiat - Into Thin Air

Autor: Jon Krakauer
Editura: Humanitas, 2013, 300 de pagini
Preţ: 35 lei

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează