GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  UNGARIA

VIDEO CTP subliniază miza ascunsă a investițiilor făcute de regimul Viktor Orban în sport: „Aceasta este comparația corectă cu Ungaria”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit și despre premierul Ungariei, Viktor Orban, foto: Cristi Preda / GSP
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit și despre premierul Ungariei, Viktor Orban, foto: Cristi Preda / GSP

Articol de GSP - Publicat miercuri, 24 august 2022 19:30 / Actualizat miercuri, 24 august 2022 20:55

Invitat la podcastul GSP „Profu' de sport”, gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit și despre premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care sponsorizează mai multe cluburi din România. 

Cristian Tudor Popescu: „Viktor Orban, ca și Ceaușescu, ca și sovieticii, consideră că sportul îi poate aduce un plus de imagine”

- Apropo de infrastructură, că vorbeam de Hagi care tot cere investiții în infrastructură, vă irită în vreun fel sau ce impresie vă face raportarea asta permanentă la Ungaria, acolo unde Orban a dictat investiții majore în infrastructură? Românii tot tânjesc: „uite, dom'le, la ăștia se poate, au de toate. Și bazine, și săli de sport. Noi n-avem de niciunele, în afară de niște stadioane noi. La nivel de infrastructură pentru sportul de masă, suntem la la distanță considerabilă de Ungaria"
- Păi, vreți un Viktor Orban premier în România? Am mai auzit texte de soiul ăsta: „Dom'le, chinezii, uite cum e la chinezi, acolo se bagă statul, e ordine. Ungurii, uite ce fac ungurii!". Păi, astea-s dictaturi! Ce este în Ungaria acum este o dictatură! Ce tot o dăm cu iliberalism, naționalism. Dictatură clară! Acest ins stăpânește țara aceea, își are oamenii puși în toate domeniile, câștigă sume uriașe din afaceri pe care le controlează camarila lui. Este un dictator în toată regula și într-un sistem dictatorial alocarea de resurse se face în mod discreționar. E foarte simplu! Viktor Orban, ca și Ceaușescu, ca și sovieticii, consideră că sportul îi poate aduce un plus de imagine ca să se mențină la putere și pentru asta investește. Eu nu aș vrea ca România să fie o Ungarie!

- Adică ...
- Am mai văzut regrete de soiul ăsta și la nivel politic: „Uite, dom'le, ungurii iau gaz ieftin de la ruși și noi plătim scump! Uite, dom'le, cum păcălesc ei Comisia Europeană, ei nu se supun, noi de ce ne supunem?” Și așa mai departe. Nu aș vrea să trăiesc în Ungaria acum. Aș vrea să trăiesc în România, așa cum este ea. Dar nu este o dictatură în această țară. Asta este comparația corectă cu Ungaria, că n-au ungurii acolo niște material uman mai bun decât românii, nu au niște antrenori, tehnicieni, oficiali extraordinari. Pur și simplu, există această decizie politică.

- Se pompează bani cu scop politic.
- Repet, nu aceasta este calea. Și nu vreau ca România să ajungă la performanțe ca acelea dinainte de 1989 cu mijloacele de dinainte de 1989.

CTP subliniază miza ascunsă a investițiilor făcute de regimul Viktor Orban în sport: „Aceasta este comparația corectă cu Ungaria”
Viktor Orban, premierul conservator al Ungariei, foto: Imago

- Cum interpretați finanțarea masivă, via Ungaria, a sportului din Harghita și Covasna? Descoperiți aici altceva decât grija pentru sănătatea oamenilor din zonele respective? E ceva geo-politic?
- Bineînțeles! Același lucru pe care îl face în Ungaria, Orban îl face și în cele 3 județe din centrul țării și în general pentru maghiarii din Transilvania. Exact același lucru îl face: investește, bagă bani acolo. Sunt destui cetățeni români de origine maghiară care au și cetățenie maghiară și drept de vot. Și, de asemenea, contează în diaspora maghiară imaginea pe care o ai, pentru asta fac aceste investiții. E un scop politic clar, de favorizare a etnicilor maghiari care fac sport cu bani din Ungaria. Întrebarea este: poți să interzici asta?

- Se vede treaba că nu.
- Și n-ar fi drept. Dacă Statul ungar vrea să dea niște bani aici pentru echipele acestea, nu poți să interzici lucrul ăsta. De ce să interzici? Foarte bine, să dea Statul român comparabil cu Statul maghiar, să investească

CTP: „UDMR face politica orbanistă, nu e bine ce s-a întâmplat la hochei”

- Să reechilibreze balanța în zonă.
- Da, să dea statul român mai mult și românilor, și maghiarilor din zona respectivă. Dar nu poți să interzici acest lucru. Nu asta e problema. Problema o reprezintă niște atitudini ca aceea doamnei președinte a Ungariei, doamna Novak. De asemenea, ca a domnului Novac. De asemenea, ca a domnului Kelemen Hunor. Care acum fac o politică orbanistă. UDMR-ul face politică orbanistă în clipa de față. N-a făcut dintotdeauna politica asta de tip naționalist-populist-dictatorial. UDMR-ul a avut și o perioadă când s-a ținut la distanță sau a fost chiar către social-democrație, nu către extrema dreaptă conservatoare. Acum este în această poziție. Astea nu sunt bune, ce s-a întâmplat la hochei și așa mai departe. Dar nu poți să spui Statului ungar să nu mai dea bani pentru sport la Miercurea Ciuc sau în zonă, acolo.

- Și atunci cum facem cu finanțarea statului român în raport cu cluburile departamentale, gen Steaua, Dinamo?
- Păi, să le finanțeze.

- Avem dezbaterea asta intensă, CSA Steaua, care nu vrea să devină club privat ca să poată promova și atunci tot încearcă schimbarea Legii Sportului.
- Nu mă pricep atât de bine, domnule Țepelin, până la nivelul de Steaua - FCSB.

- Aici era vorba despre resurse puse în brațele unor ministere sau ale unor federații. Avem stadionul Steaua, care e gestionat prin intermediul Ministerului Apărării Naționale. Avem Arcul de Triumf la Federația de Rugby, federație care nu vrea să lase fotbalul să ajungă acolo. Sunt niște zone din astea destul de sensibile, venite dinspre Stat.
- Sunt sensibile, pentru că aici polemica de idei este cine să aibă voie să fure mai mult. Despre asta e vorba, să deturneze fondurile. Cine să facă lucrul ăsta, să o facă Federația, să o facă Ministerul? Cine să fie la țuțuroiul de bani, la butoane. Despre asta e vorba. Nu e nimeni preocupat aici de gloria sportului românesc și înflorirea României socialiste, cum se spunea la meciuri înainte de '89.

Cristian Tudor Popescu, impresionat de David Popovici: „La început, am avut un moment de rezervă în legătură cu tupeul excesiv. Dar are personalitate, nu e un roboțel”
ÎNOT
Cristian Tudor Popescu, impresionat de David Popovici: „La început, am avut un moment de rezervă în legătură cu tupeul excesiv. Dar are personalitate, nu e un roboțel”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (23)
viola_sempre
viola_sempre  •  26 August 2022, 19:23

Orban e tinta presei progresiste pentru ca nu sta in genunchi in fata Ursulei von der Leyen si nu renunta la gazul rusnacilor pana cand tara sa nu are asigurat gaze din alta parte. Pe Orban il intereseaza industria tarii sale si oamenii, nu pleaca dupa prima fenta de la Bruxelles si din cauza asta e facut tandari de toti slugoii. Cand va veni criza cea mare, dupa ce Europa va renunta in totalitate la gazul rusesc sau pur si simplu rusii vor taia gazul ca raspuns la sanctiunile europene vor urma falimentele. Dupa ce o sa cada industria germana o sa cada Europa, zguduita de falimente si de revoltele populatiei. Oamenii isi vor pierde joburile, iar bancile ii vor da afara din case. Cei care totusi vor avea noroc si isi vor pastra un job vor avea de ales, cum incepe deja sa se intample in UK, Germania si Franta, intre mancare si caldura, numai ca neamtul si francezul nu e obisnuit sa rabde si se va revolta. Urmeaza ani grei pentru toata Europa, iar de slabiciunile si de miscarile sociale de pe continent vor profita rusnacii, asa ca mai devreme sau mai tarziu coana Ursula va trebui sa implore iertare la Kremlin.

itu52
itu52  •  26 August 2022, 18:14

Gargaragiu prin Cișmigiu, bun de pus pe rană.

ceaiuri
ceaiuri  •  25 August 2022, 20:46
Postat de propaganda pe 24 August 2022, 23:11

Vezi ca Romania s-a schimbat enorm si s-a tot investit! Nu mai sunt diferente, apar si sali, avem sali de sport mici peste tot, terenuri etc. Ca nu suntem la nivelul Spaniei e altceva, dar fata de Ungaria suntem pe acolo! DE CE NU VERIFICATI COMPANIA NATIONALA DE INVESTITII? Cei care dezinformati? Avem zeci de bazine noi, asa a aparut Popovici. Si Ungaria nu vrea sa isi faca imagine prin sport, pentru ca pur si simplu nu are niciun potential! Fotbal n-are si nu va avea niciodata, si nici nu e vreo Olanda sau Norvegia. Acum sa va zic ceva, Romania trebuie sa renunte la prostia asta de Olimpiada! David Popovici noroc cu sponsorii internationali, cativa de la americani, pentru ca inotul daca nu ajungi Phelps e un sport prost platit. Am vazut premiile. De 2 lei. Romania ar trebui sa-si bage toti banii in fotbal si sporturile direct legate de americani, de la tenis, baschet, pana la MMA, box profesionist sau chiar GOLF... Altfel banii nu se reintorc in societate! Statul investeste dar nu scoate la fel. Cam asta facem cu sporturile anonime.

cred ca iti place sa iti citesti....aberatiile postate

Vezi toate comentariile (23)
Comentează